‘Čudesan svijet’ očarao hrvatske gledatelje tijekom prvog vikenda u kinima

Čudesan svijet iz Disneyeve tvornice snova je na prvom mjestu gledanosti u najslabijem vikendu u zadnja tri mjeseca. Svjetsko prvenstvo u nogometu očekivano je odvuklo gledatelje od velikog platna prema malom ekranu.

Prema boxoffice.hr, posljednji vikend studenog je protekao u znaku nove Disneyeve animirane avanture Čudesan svijet i ostalih filmskih naslova koji su na poziciji najgledanijih već zadnjih par tjedana, uz poneku iznimku koja se je izašla ovog vikenda iza nas.

Nije ništa čudno da je ovaj vikend bio najslabiji u posljednja tri mjeseca jer počelo je Svjetsko prvenstvo u nogometu, a kao i za prošlo prvenstvo 2018. godine, rezultati kino posjećenosti su se smanjili za vrijeme nogometne euforije. U tim slučajevima, posjećenost kina obično bude manja za 30% ili više, zavisno i naravno od aktualnosti filmskog naslova.

Najgledaniji filmovi proteklog vikenda

Čudesan svijet (Strange World) je svog prvog vikenda u kinima na putovanje u avanturu odveo 9.135 posjetitelja i na kartama za put zaradio 336.341,00 kn. Samim time, zasluženo je osvojio prvo mjesto gledanosti ovog vikenda jer tko ne voli pustolovine koje vam rasplamsaju maštu, i malim i velikima?

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Black Panther: Wakanda zauvijek (Black Panther: Wakanda Forever) je nakon dva vikenda na prvom, pala na drugo mjesto gledanosti sa 5.462 gledatelja i 234.636,00 kn zarade proteklog vikenda. S obzirom na prošli tjedan, to je pad u posjećenosti od -58,8% i pad u zaradi od -66,9%.

     Od tri filma Marvelovog filmskog svijeta (MCU) koja su izašla ove godine, Wakanda zauvijek je u svom trećem tjednu prikazivanja ostvario slabije rezultate od Doktor Strange u Multiverzumu ludila za -24,46%, a od Thor: Ljubav i grom za -22,31%.

     Veliki pad Šestog autobusa

     Treće mjesto gledanosti je pripalo hrvatskoj ratnoj drami Šesti autobus koja je u svom drugom tjednu prikazivanja, a čija je posjećenost u usporedbi s prošlim vikendom opala za čak -84,4%. Ovog vikenda film o misteriji Domovinskog rata privukao je 2.838 gledatelja, a zaradio je 118.404,00 kn.

     Lamborghini The Man Behind the Legend
     Scena iz filma Lamborghini: Čovjek koji je stvorio legendu © BLITZ

     Na četvrtom mjestu se nalazi satirična horor/triler/komedija Meni (The Menu) koja je za svoj drugi vikend prikazivanja ugostila 2.673 gledatelja i od svog bogatog menija zaradila 108.856,00 kn. Ovog vikenda posjećenost mu je opala za -64,7%, što je normalno naspram prvog vikenda od izlaska. No svakako ga jako dobre kritike i odlična glumačka postava drže veoma aktualnim za posjet kinu.

     Peto mjesto je zauzeo Lamborghini: Čovjek koji je stvorio legendu (Lamborghini: The Man Behind the Legend) koji je na putovanje kroz povijest nastanka jednog od najpoznatijih automobila povezao 2.492 gledatelja uz zaradu od 105.676,00 kn u svom prvom vikendu prikazivanja. U naslovnoj ulozi Ferruccia Lamborghinia je Frank Grillo, pretežno žanrovski glumac, te ga je doista osvježavajuće vidjeti u malo drukčijoj ulozi.

     Up Next
     You can skip ad in
     SKIP AD >
     Ad will start in..
     Advertisement
     Uključi zvuk
     LIVE
      / 
     • Speed1
     • Subtitles
     • Quality
     • Audio
     Quality
      Speed
      • 2x
      • 1.5x
      • 1.25x
      • 1x (Normal)
      • 0.5x
      Subtitles
       Audio
        Embed this video:
        Copy
        Copy video link:
        Copy
        Chapters
         • Copy video url at current time
         • Fullscreen Exit Fullscreen
         This content is private
         Submit
         Please enter valid password!
         Age Verification
         By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
         ENTER
         or
         EXIT
         Coming Next
         CANCEL

         Novi filmovi u kinima i domaći film

         Osim Čudesnog svijeta i Lamborghinija, od novih filmova koji su izašli ovog tjedna na 18. mjestu gledanosti je povijesna drama Nazovi Jane (Call Jane) koja se odvija 1968. godine, te postavlja važna pitanja o sustavnim preprekama, stalno promjenjivoj prirodi politike i borbi žena da zadrže kontrolu nad vlastitim tijelima. Glavne uloge tumače nominirana za tri Oscara Sigourney Weaver i nominirana za 3 Emmyja Elizabeth Banks.

         Domaći filmovi na listi najgledanijih su komedija Marginalci na 6. mjestu (5. vikend prikazivanja) čija popularnost je nepromijenjena od izlaska u kina, božićna drama/komedija za cijelu obitelj Kapa na 9. mjestu (3. vikend  prikazivanja) i hrvatski kandidat za nagradu Oscar, Sigurno mjesto koji je zauzeo 16. mjesto (4. vikend prikazivanja).

         Ovotjedni pad gledanosti u kinima

         Ako izuzmemo tri filma koji su ovog vikenda počeli s prikazivanjem, svi ostali filmovi su brojali pad gledanosti od 60 do 90%, te su isto tako i pali za jedno ili više mjesta na listi najgledanijih. Jedina dva filma koja su se unatoč svom padu u gledanosti popela za jedno mjesto su Black Adam – sa 9. na 8. mjesto i Sigurno mjesto sa 18. na 16. mjesto.

         Nazovi Jane - Call jane
         Scena iz filma Nazovi Jane © Discovery Film

         Isto razdoblje u 2021. godini je imalo bolji rezultat za 25% naspram ove 2022. godine, no i te godine je box office vikenda imao pad od -27% naspram onog prije, pa se čini da je bez obzira na sve, kraj studenog ove dvije godine malo sporiji po pitanju box officea.

         Ako usporedimo ovaj vikend sa vikendom ranije, pad posjećenosti publike iznosi -55,4% a pad u zaradi je bio -56,9%.  No, bez brige, jer već ovog četvrtka 01.12. u kina dolazi pet novih filmova koji bi trebali malo popraviti rezultate prošlotjednog malčice uvenulog box officea.

         O autoru

         O autoru