Sigurno mjesto hrvatski je kandidat u utrci za najprestižniju filmsku nagradu Oscar

Nakon osvojenih nagrada na prestižnim festivalima u Locarnu i Sarajevu, drama Sigurno mjesto Jurja Lerotića odabrana je za hrvatskog kandidata za nagradu Oscar. Odluku je donijela komisija HDFD-a, a za nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti film će se natjecati u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma.

“Zahvaljujemo se Hrvatskom društvu filmskih djelatnika. Iako je riječ o filmu koji nas suočava s teškim temama kao što su suicid, mentalna bolest i nemoć bolesnika, obitelji i sustava pred bolešću, to nije glavna tema filma – ono što je u njemu dominantno su podrška obitelji i neizmjerna ljubav između dva brata. Veseli nas što se uzbudljivi festivalski početak s Locarna i Sarajeva nastavlja u obliku hrvatske kandidature za nagradu Oscar. Važno je napomenuti da je međunarodni plasman i promociju filma nedavno preuzela uspješna međunarodna kompanija Cercamon pa nas čeka zajednički put dalje i što se tiče ove kampanje”, kazala je producentica filma Miljenka Čogelja iz producentske kuće Pipser.

Jaka konkurencija

Uz Sigurno mjesto, u konkurenciji za hrvatskoga kandidata još su bili igrani filmovi Baci se na pod Nine Violić, Divljaci Darija Lonjaka, Illyricvm Simona Bogojevića Naratha, Nosila je rubac črleni Gorana Dukića, Stric Andrije Mardešića i Davida Kapca, Šesti autobus Eduarda Galića te dokumentarni Veće od traume Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski i Tvornice radnicima Srđana Kovačevića.

Sigurno mjesto debitantski je film splitskoga redatelja Jurja Lerotića. Utemeljen prema osobnom iskustvu, govori o pokušaju samoubojstva koje otvori procijep u svakodnevnici tročlane obitelji. Svjetsku je premijeru imao  na prestižnom Filmskom festivalu u Locarnu na kojem je dobio tri nagrade: za najboljeg redatelja, najboljeg glumca (Goran Marković) i najbolji prvi dugometražni igrani film. Samo nekoliko tjedana kasnije, film je trijumfirao i u Sarajevu, gdje je osvojio Srce Sarajeva za najbolji film. Redatelj i glavni glumac Lerotić ujedno je osvojio i nagradu za najboljeg glumca.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     “Čestitam ekipi filma i svima koji su sudjelovali u njegovu stvaranju. Mene impresionira da tko god da pogleda ovaj film, uvijek je riječ o jednoglasnoj pohvali, što se rijetko dešava. Ove smo godine imali niz jako dobrih ostvarenja i konkurencija je bila zaista kvalitetna,” rekao je ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich.

     Redatelj i glavni glumac

     Režiju i scenarij potpisuje Juraj Lerotić koji je i glavni glumac, a uz njega glume Goran Marković te Snježana Sinovčić Šiškov. Direktor fotografije filma je Marko Brdar, montažer Marko Ferković, scenografkinja Jana Plećaš, a kostimografkinja Katarina Pilić. Sigurno mjesto nastalo je u produkciji tvrtke Pipser, a producentica filma je Miljenka Čogelja, dok su hrvatski koproducenti Zelena zraka (Saša Ban i Nevenka Sablić).

     Film je nastao u suradnji sa slovenskom produkcijom December, a financijski su ga podržali Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska radiotelevizija te Slovenski filmski centar. Uz to, film je osvojio nagradu za razvoj projekta Eurimages Development Award u sklopu CineLink Co-production Marketa Sarajevo Film Festivala.

     O autoru

     O autoru