...

Top 5 filmova i serija o kraljici Elizabeti

Voljeli ju ili ne voljeli, ili ne imali nikakvo mišljenje o njoj, kraljica Elizabeta II. je bila svjetski poznati monarh koji je medijski označio cijelo prošlo stoljeće, a čak i veliki dio ovog.

Bila je drugi po redu najdugovječniji vladajući monarh, s ukupnih 70 godina u funkciji kraljice, dok je na prvom mjestu Luj XIV., kralj Francuske koji je vladao ukupno dvije godine duže od kraljice Elizabete II.

U naše moderno vrijeme kad su društvene mreže i mediji preuzeli naše živote, i kraljica Elizabeta II. se pronašla kao gost u raznim emisijama, ili kao tema filmskih i internetskih šala. Možemo slobodno reći da je njen lik bio ravan nekoj rock zvijezdi, a baš zbog svoje dugovječnosti na tronu je bila i izvor ideja za filmove, dokumentarnih emisija, serija i sl.

Ako, pak, želite saznati nešto više o njezinom životu, odaberite nešto iz naše ponude top 5 filmova i serija gdje je Kraljica Elizabeta II. u glavnom fokusu.

A Royal Night Out (2015)

Na Dan pobjede 1945. godine, princezama Elizabeti i Margaret je dopušteno da izađu van u provod kako bi sudjelovale na proslavama, ali isključivo u pratnji dvojice članova Kraljevske garde. Nezadovoljna sa previše službenim i dosadnim slavljima gdje im je dopušteno prisustvovati, princeza Margaret se iskrade te nagovori i Elizabetu da krene za njom. Ono što će uslijediti je luda avantura koju nijedna od njih neće zaboraviti.

Kraljicu Elizabetu II. glumi: Sarah Gadon

Spencer (2021)

Na Božić 1991. princeza Diana je pogubljena u svom braku sa princom Charlesom i lagano počinje gubiti razum pod utjecajem odnosa unutar kraljevske obitelji, te razmišlja kako bi ju oni mogli ubiti da naprave mjesta za Camillu koja bi zauzela njeno mjesto. Kako oko sebe nema nikoga kome može vjerovati, sve se počinje činiti da je ovo početak kraja nekoć poznate princeze.

Kraljicu Elizabetu II. glumi: Stella Gonet

Spencer (2021) Queen Elizabeth II
The Queen (2006) Queen Elizabeth II

The Queen (2006)

Diana, „kraljica srca“ je poginula u automobilskoj nesreći u Parizu. Kraljica i njena obitelj odlučuju da je u tom trenutku najbolje da ostanu iza zatvorenih vrata u dvorcu Balmoral, skriveni od javnosti. Javnost slomljena srca ne shvaća takvu odluku i traže od Kraljice Elizabete II. da ih utješi. Takav zahtjev javnosti također stavlja novoizabranog britanskog premijera Tonyja Blaira pod pritisak, dok stalno nastoji nagovoriti morarhe da se obrate javnosti.

Kraljicu Elizabetu II. glumi: Helen Mirren

The Naked Gun: From the Files of Police Squad! (1988)

Kraljica Elizabeta II. je u posjeti Los Angelesu, gradu gdje patrolira detektiv Frank Drebin, a koji je zadužen za kraljičino osiguranje tijekom njenog boravka. Stvari naravno krenu u potpuno krivom smjeru, od svečanog prijema u čast Kraljice, fotografiranja, te svega ostalog što bi trebalo proći u najboljem redu. Zli biznismen Vincent Ludwig nastoji izvesti atentat na Kraljicu, ali svaki puta detektiv Drebin uspijeva spasiti Kraljicu od zle sudbine, a ponekad i ona sama.

Kraljicu Elizabetu II. glumi: Jeannette Charles

Naked Gun (1988) Queen Elizabeth II
The Crown (2016) Queen Elizabeth II

The Crown (2016)

Serija je fokusirana na Kraljicu Elizabetu II. koja je kao tek udana žena suočena sa vođenjem svjetski najpoznatije monarhije, te stvaranja suradnje sa legendarnim premijerom Sir Winstonom Churchillom. Britanski imperij slabi, politički svijet je nestabilan, ali pojavljuje se nova  era vladanja. Kroz godine mnogobrojnih događaja koji su označili britansku i svjetsku povijest, ova serija prati život Kraljice i kraljevskog dvora kroz desetljeća vladanja uz scenaristički detaljno istraženu povijest, te je jedan od najpotpunijih snimljenih prikaza života Kraljice Elizabete II.

Kraljicu Elizabetu II. glume: Claire Foy, Olivia Colman, Imelda Staunton

O autoru

O autoru

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.