Prije 115 godina rođena je Bette Davis, slavna glumica koje se bojao čitavi Hollywood

“Ako me ne volite, nemojte me zaposliti”, govorila je Bette Davis, jedna od najslavnijih glumica koju je Hollywood imao. Kolege je nisu voljele, mediji su je razapinjali, ali ona je bila snažna u borbi za vlastita prava, ali i kada je trebalo pomoći drugima.

Bette Davis, legenda Hollywooda, rođena je prije 115 godina, 5. travnja 1908. godine u Lowellu, Massachusettsu. Tijekom svoje dugotrajne karijere, postala je poznata po svojim snažnim i nezavisnim ženskim ulogama, koje su često bile ispred svog vremena.

Davis je karijeru započela u kazalištu, prije nego što se prebacila na filmsko platno. Njezin filmski debi bio je 1931. godine u filmu Zla sestra. Tijekom svoje karijere glumila je u više od 100 filmova, osvojila dva Oscara i postala jedna od najcjenjenijih i najpopularnijih glumica svih vremena.

Među njezinim najzapaženijim filmovima su Jezabel – demonska žena (1938.), za koju je osvojila svoj prvi Oscar za najbolju glavnu glumicu, Mračna pobjeda (1939.), Pismo (1940.), Male lisice (1941.) i Sve o Evi (1950.), za koji je osvojila svoj drugi Oscar.

Ako me ne volite, nemojte me zaposliti

Bette Davis je često opisivana kao teška i zahtjevna glumica za rad, no to nije spriječilo redatelje da rado surađuju s njom. U svojim memoarima je napisala: “Ako me ne volite, nemojte me zaposliti.”

Na udaru medija, ali i ostalih iz filmske industrije, najviše je bila zbog ponašanja prema kolegama na setu. Mnogi su je opisivali kao tešku i zahtjevnu glumicu za rad, koja je bila zahtjevna i gruba prema svojim kolegama. Jedan od glumaca koji je surađivao s Davisom, George Brent, opisao ju je kao “potpuno nemoguću”, dok je njezin kolega Humphrey Bogart rekao da je “dobra glumica, ali zla žena”.

Bette Davis
Bette Davis u filmu “Sve o Evi” (Foto: Twentieth Century-Fox Film Corporation)

Pažnju javnosti Bette Davis je privlačila i turbulentnim privatnim životom. Tijekom svoje karijere, Davis se udavala četiri puta i razvodila tri puta, a njezini razvodi bili su često praćeni skandalima. Najveći skandal vezan uz njezin privatni život bio je njezin odnos s glumcem Garyjem Merrillom, s kojim se udala nakon što su zajedno glumili u filmu Sve o Evi. Bio je to brak pun kontroverzi, a razvod i „prljavi veš“ iznesen nakon njega bili su vrlo javni.

Borba za prava glumica

Ipak, Hollywood se najviše uplašio kada je Bette Davis krenula u borbu s upravom studija za bolje uvjete rada i više novca. Davis je bila jedna od prvih glumica koja je javno govorila o neravnopravnosti u Hollywoodu i borila se za svoja prava. 1941. godine, tužila je Warner Bros. zbog odbijanja da joj dodijeli bolje uloge, a borba je trajala tri godine.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     U to vrijeme, Davis je rekla: “Žene u Hollywoodu trebaju se organizirati i boriti za svoja prava, kao što to rade muškarci”. Njezina borba je bila ključna za promjenu uvjeta rada za glumice i za stvaranje boljih uvjeta za rad svih glumaca.

     Neizbrisivi trag

     Unatoč svojoj reputaciji, Davis je bila i priznata kao humanitarna aktivistica i filantropkinja, snažno podržavajući razne humanitarne organizacije poput Američkog društva protiv raka i Američke unije za građanske slobode.

     Bette Davis je umrla 1989. godine od posljedica raka dojke, ali njezino nasljeđe i dalje živi. Svojom karizmom i talentom, postala je jedna od najvećih zvijezda u povijesti Hollywooda, ostavljajući neizbrisiv trag u filmskoj industriji.

     Ukratko, Bette Davis bila je jedna od najvećih Hollywoodskih zvijezda svih vremena, poznata po svojim nezavisnim i snažnim ženskim ulogama, a njezino nasljeđe i dalje traje i inspirira.

     O autoru

     O autoru