Redatelj koji se ne boji otići korak dalje: filmovi M. Night Shyamalana

Ove veljače u hrvatska kina stiže novi film redatelja M. Night Shyamalana ‘Netko kuca na vrata kolibe’, a mi ćemo se prisjetiti ranijih radova ovog kreativca i redatelja.

M. Night Shyamalan je jedan od modernih hollywoodskih redatelja čiji filmovi najčešće znaju podijeliti publiku, no u konačnici svi ti filmovi su produkt njegove scenarističke kreativnosti i hrabrosti da isproba nešto novo u pričanju filmske priče, te se ne drži čvrstih pravila i očekivanja koje je postavio hollywoodski svijet.

Poput Terrencea Malicka ili Davida Cronenberga oko čijih je filmova publika i kritika gotovo uvijek podijeljena, Shyamalan ima svoj prepoznatljiv stil te je za svaki svoj film pisao scenarij i gotovo sve njih producirao.

Prema uzoru na jednog od njegovih idola, Alfreda Hitchcocka, Shyamalan se pojavljuje u gotovo svim svojim filmovima kao manja usputna uloga što isto tako daje njegov potpis filmu.

Najveći uspjeh je imao na prijelazu stoljeća s filmom Šesto čulo (The Sixth Sense, 1999.) za koji je i sam pisao scenarij. Kao i u Šesto čulo, gotovo svaki njegov film ima neočekivani preokret u radnji te se u Hollywoodu filmovi sa sličnim preokretima na kraju filma nazivaju ‘Shyamalan twist’ (Shyamalanov preokret).

Voljeli ili ne voljeli filmove koje režira Shyamalan, jedna stvar mu se po tom pitanju ne može oduzeti – svaki od njih uvuče gledatelja u priču, a hoće li se svima svidjeti njegov ‘twist’ na kraju, to je stvar ukusa i očekivanja. Pogledavši jedan od tih filmova, svakako ste pogledali nešto drukčije od ostalih šablonskih filmskih ostvarenja.

Koji su to filmovi koji ponekad znaju podijeliti publiku ili stvoriti njegove najveće obožavatelje, provjerite u tekstu niže.

Šesto čulo

(The Sixth Sense, 1999.)

Žanr: misterija, triler, drama
O filmu: Psihološki triler koji je još relativno novog redatelja Shyamalana lansirao među zvijezde, i sve do danas je ostao jedan od najpoznatijih trilera modernog doba. Nakon ovog filma, sve oči su bile uprte prema Shyamalanu sa  zanimanjem što će pripremiti u svom idućem filmu, budući da je on bio i scenarist a ne samo redatelj. Šesto čulo je nominiran za 6 Oscara i bio je drugi po redu najuspješniji film 1999. godine, odmah iza Ratovi zvijezda: Epizoda I – Fantomska prijetnja (Star Wars: Episode I – The Phantom Menace). Rijetki su oni koji nisu čuli najpoznatiju rečenicu iz filma koja je dio pop kulture; „Vidim mrtve ljude”.

Neslomljivi

(Unbreakable, 2000.)

Žanr: misterija, sf, triler
O filmu: Prvi film trilogije ‘Eastrail 177′ koja se sastoji od: Neslomljivi (2000.), Podvojen (2017.) i Glass (2019.), te ih je sve producirao, napisao i režirao Shyamalan. Ovo je jedan od prvih superherojskih filmova modernog vremena, i ne temelji se na strip predlošku kao većina snimljenih. Ovo je realna vizija običnog čovjeka koji saznaje da je obdaren nadljudskim moćima i što čini s njima, a kao glavnog lika koji se suočava sa svojim novootkrivenim sposobnostima Shyamalan je odabrao Brucea Willisa, s kojim je surađivao na svom prvom filmu Šesto čulo. Film je tijekom vremena stekao kultni status kod mnogih gledatelja.

Misteriozni znakovi

(Signs, 2002.)

Žanr: misterija, sf, triler
O filmu: Nakon Brucea Willisa u Šesto čulo i Neslomljivi, još jedan prvenstveno akcijski glumac se okušao u Shyamalanovom filmu: Mel Gibson. Redatelj je želio baš njega u ovom filmu zato što se čini kao „tip za kojeg vjeruješ da će zaštititi svoju obitelj pod svaku cijenu”. Film je bio veliki uspjeh na kino blagajnama , a tome su svakako potpomogle pozitivne reakcije publike na cjelokupnu atmosferu filma, priču. glumce i misteriju koja obavija likove u filmu.

Zaselak

(The Village, 2004.)

Žanr: misterija, triler
O filmu: Iako su to činili i raniji filmovi, ovo je bilo prvo Shyamalanovo ostvarenje koje je potpuno podijelilo publiku na one koji ga vole i one koji ga ne vole. Oko takvih mišljenja i konačne prosudbe nije bio zaslužan čitav film, već njegov završetak. U filmu su kvalitetni glumci, film je napet i neke scene se gledaju u jednom dahu, a prijeteća atmosfera se osjeti tijekom čitavog trajanja filma. Definitivno jedan od istinskih ‘pogledaj pa prosudi’ filmova.

Žena iz vode

(Lady in the Water, 2006.)

Žanr: misterija, triler, fantazija
O filmu: Nakon što je imao problema s financiranjem filma i pregovora o istome, misteriozna fantazija Žena iz vode je po izlasku u kina podbacio, kako financijski tako i od strane publike i kritičara. Jedan od najvećih razloga zašto je film tretiran kao promašaj je nerazumljiva priča koja je u najmanju ruku publici bila – šašava. Naravno, s druge strane su obožavatelji filma koji neumoljivo brane film, no to mu u vrijeme izlaska nije pomoglo da ostvari dobar financijski rezultat.

Posljednji gospodar zraka

The Last Airbender (2010.)

Žanr: akcija, avantura, obiteljski, fantazija
O filmu: Bez daljnjega, Shyamalanov najomraženiji film koji je naljutio bazu obožavatelja originalne animirane serije na kojoj se ovaj film temelji – Avatar (Avatar: The Last Airbender, 2005.). No osim njih, ni kritike mu nisu bile sklone te su zamjerale lošu glumu i nezanimljivu režiju, ali najviše odstupanje od izvornog materijala. Film je zamišljen kao prvi od planirane trilogije filmova koja se nakon neuspjeha ovog, nikad nije ostvarila.

Posjeta

(The Visit, 2015.)

Žanr: misterija, horor, triler
O filmu: Posjeta je film koji je Shyamalana ‘vratio na pravi put’ po pitanju uspješnosti i naklonosti publike. Nakon nekoliko snimljenih filmova koji su loše prolazili na kino blagajnama i kod kritičara, misteriozni horor Posjeta je na budžetu od 5 milijuna dolara zaradio preko 98 milijuna i višestruko vratio uloženo. Prijeteća atmosfera u filmu se vratila kao u Shyamalanovim prijašnjim filmovima, a sadrži vjerojatno jedan od najstrašnijih preokreta u radnji koje je snimio.

Podvojen

(Split, 2016.)

Žanr: horor, triler
O filmu: Podvojen je proglašen prvim u povijesti filmom gdje je u fokusu nastanak super-zlikovca, te je ovo isključivo njegova priča, za razliku od svih ostalih filmova do tada snimljenih koji se bave postancima super-heroja. Osim toga, proglasili su ga prvim hollywoodskim ‘tajnim’ nastavkom, budući da nije reklamiran kao nastavak drugog Shyamalanovog filma, Neslomljivi, a na samom kraju se saznaje da on to je. Oni rijetki koji su imali primjedbe na film su svejedno bili složni u jednom sa svima ostalima – James McAvoy kao lik s 23 podvojene ličnosti je suludo dobar i užitak je gledati ga. Podvojen je bio veliki hit u kinima, i Shyamalanu je povratio status traženog redatelja i kreativca.

Glass

(Glass, 2019.)

Žanr: triler, horor, sf
O filmu: Treći dio ‘Eastrail 177’ trilogije koja je spojila likove Davida Dunna (Bruce Willis), Elijah Pricea (Samuel L. Jackson) iz Neslomljivi i Kevina Wendella Crumba (James McAvoy) iz Podvojen. Kao i naslov njegovog prethodnika, kritike za film su bile podvojene što je najčešći slučaj kad su u pitanju filmovi M. Night Shyamalana. Kako su tih godina superherojski filmovi bili na vrhuncu popularnosti, i od ovog filma se očekivao akcijski spektakl. Mada se Glass bavio superherojima i zlikovcima, on je u prvom redu film koji je na neki način bio ‘nogama čvrsto na zemlji’ po pitanju velikog spektakla. Glass je bio financijski uspjeh na kino blagajnama, a Shyamalan je službeno zaključio svoju trilogiju.

Ostarjeli

(Old, 2021.)

Žanr: misterija, horor, drama
O filmu: Jedan od rijetkih filmova gdje Shyamalan nije pisao originalnu priču za svoj film, već je ekranizirao grafičku novelu Sandcastle (2013.) Pierre-Oscar Lévya i Frederik Peetersa koju su mu njegove kćeri par godina ranije poklonile za Dan očeva. Film je sniman 2020. godine za vrijeme pandemije u Dominikanskoj republici i bio je prvi film sniman ondje tijekom tog perioda. Kako to obično biva, kritičari su bili podijeljeni oko Shyamalanove verzije, prvenstveno zbog izmijenjenog kraja grafičke novele koju je ekranizirao, ali unatoč tome film je bio hit na kino blagajnama. Kao redateljica druge ekipe zadužena za pomoćne kadrove bila je Shyamalanova kćer koja je krenula očevim stopama, Ishana Shyamalan.

Netko kuca na vrata kolibe

(Knock at the Cabin, 2023.)

Žanr: horor, misterija, triler, sf
O filmu: Netko kuca na vrata kolibe je adaptacija horor novele Koliba na kraju svijeta (2018.) Paula G. Tremblaya koju je Shyamalan odlučio ekranizirati jer mu se jako svidjela priča o apokalipsi. To je priča o tročlanoj obitelji koju otimaju četvero članova kulta te im daju ultimatum i pozadinsku priču: njih troje su odabrana obitelj te dvoje članova obitelji moraju ubiti trećeg kako bi spriječili apokalipsu. Na prvim projekcijama u SAD-u film je pobrao pozitivne kritike te je proglašen jednim od boljih filmova ovog svestranog redatelja, a kako će se priča odviti, hrvatska publika to može saznati ove veljače. Film dolazi u kina diljem Hrvatske 09. veljače.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     O autoru

     O autoru