Blumhouse: Producentska kuća zaslužna za najbolje horor filmove proteklog desetljeća

Ovog vikenda u kina je izašao novi Blumhouseov horor M3GAN, i vrijeme je da se prisjetimo filmova koji su nas oduševljavali i izazivali jezu proteklih godina pod tom producentskom kućom.

Kad na početku filma vidite logo produkcijske kuće Blumhouse koja vrvi svakojakim nadnaravnim stvorenjima, znate da ćete ako vam se i ne svidi film, sigurno biti zabavljeni tijekom gledanja.

Produkcijsku kuću je prije 23 godine osnovao Jason Blum zajedno s Amy Israel te se tada zvala Blum Israel Productions. Nakon što je Amy 2002. napustila svoju poziciju, kuća je preimenovana u Blumhouse Productions.

Model ove produkcijske kuće zasniva se na manjem budžetu filma, kreativnoj slobodi redatelja i izlazak filma u kina preko velikih hollywoodskih studija. Iako je Blumhouse većinom baziran na niskobudžetnim hororima, tijekom svog postojanja je producirao filmove koji su nominirani ili su osvojili Oscara poput Ritam ludila (Whiplash, 2014.), Crni član KKKlana (BlacKkKlansman, 2018.) i Bježi! (Get Out, 2017.).

Od 2014. Universal Pictures i Blumhouse imaju desetogodišnji ugovor o prvenstvu distribucije, što znači da Universal ima prednost pred svim ostalim studijima otkupiti film za kina. Iz tog razloga je većina Blumhouseovih filmova distribuirana od strane Universala.

Od doista širokog spektra filmova koje je Blum producirao, izdvojili smo za vas naslove koji bi mogli dodatno dočarati popularnost filmova i kreativne umove koji su radili pod Blumhouseom.

Paranormalna aktivnost (2007)

Originalni naslov: Paranormal Activity
Režija: Oren Peli
O filmu:
Prvi producirani Blumhouseov film koji je pokazao što znači film s manjim budžetom a većom redateljevom kreativnošću. Redatelj, scenarist, fotograf i montažer Oren Peli je snimio film u vlastitoj kući za 15 tisuća dolara, da bi u konačnici ovaj horor zaradio preko 193 milijuna. Jedini film koji je zaradio više na isto tako malom budžetu je Vještica iz Blaira (The Blair Witch Project, 1999.) s 22 tisuće dolara budžeta, a preko 240 milijuna zarade. Paranormalna aktivnost je sada već poduži serijal od 7 filmova, a osmi treba izaći 2023. godine. Sve ih je producirao Blumhouse.

Podmuklo (2010)

Originalni naslov: Insidious
Režija: James Wan
O filmu: Film koji je snimljen za 1,5 milijun dolara a zaradio preko 100 milijuna na kino blagajnama. Za film su zaslužni redatelj James Wan i scenarist Leigh Whanell, koji su zajedno stvorili jednu od najpoznatijih horor franšiza – Slagalica strave (Saw). Serijal Podmuklo se sastoji od 4 filma, dok će peti izaći 2023. godine pod nazivom Insidious: Fear the Dark. Na gotovo svim listama najstrašnijih filmova ikad snimljenih, ovaj film je uvijek pri samom vrhu.

Zla kob (2012)

Originalni naslov: Sinister
Režija: Scott Derrickson
O filmu: Zla kob slovi za jedan od najstrašnijih filmova svih vremena zato što je Forbes magazin napravio istraživanje tokom gledanja horor filmova i promatranja ubrzanog rada srca. Zla kob je tako završio na prvom mjestu, dok je na drugom film Podmuklo. Scenarist C. Robert Cargill je ideju za ovaj jezivi film dobio nakon što je imao noćnu moru poslije gledanja filma Krug (The Ring, 2002.). Još jedno filmsko ostvarenje koje je na budžetu od 3 milijuna zaradilo preko 87 milijuna dolara, te ustoličilo Blumhouse kao ozbiljnu filmsku produkcijsku kuću.

Pročišćenje (2013)

Originalni naslov: The Purge
Režija: James DeMonaco
O filmu: Redatelj i scenarist filma te ujedno tvorac franšize Pročišćenje James DeMonaco je na ideju za film došao nakon što se fizički obračunao za bezobraznim vozačem drugog auta koji je skoro izazvao prometnu nesreću, te je njegova žena rekla kako bi bilo sjajno imati jedno slobodno ubojstvo godišnje. I nakon te rečenice – ideja za film je stvorena. Osim sjajnih vodećih glumaca u filmu (Ethan Hawke i Lena Headey), na kino blagajnama je zaradio gotovo 90 milijuna dolara na budžetu od 3 milijuna. Franšiza se sastoji od 5 filmova i TV serije.

Ritam ludila (2014)

Originalni naslov: Whiplash
Režija: Damien Chazelle
O filmu: Psihološka glazbena drama nominirana za 5, a osvojena 3 Oscara – najbolji glumac u sporednoj ulozi (J. K. Simmons), najbolja montaža i najbolje miksanje zvuka. J. K. Simmons je za svoju ulogu nemilosrdnog instruktora jazza dobio gotovo 50 filmskih nagrada. Uz sav uspjeh, scenarij filma je godinama stajao na listi najboljih nesnimljenih filmova, vjerojatno iz razloga neprofitabilne tematike. Nastavno na taj dio, film je jedan od onih s najmanjom zaradom a da je nominiran za Oscara. Na budžetu od 3,3 milijuna, zaradio je 49,4 milijuna dolara.

Bježi! (2017)

Originalni naslov: Get Out
Režija: Jordan Peele
O filmu: Psihološki horor Bježi! je scenaristu i redatelju Jordanu Peeleu ovo bio debi u redateljskoj stolici, te je nominiran za 4, a osvojio je jednog Oscara i to za najbolji originalni scenarij. Većini je bilo neobično da netko poput Peelea čiji su raniji radovi bili isključivo na komedijama, prelazi u žanr horora, ali kad je film izašao naišao je na isključivo pozitivne kritike a često ga nazivaju i jednim od najboljih filmova 2010-ih. Film je imao budžet od 4,5 milijuna dolara, a na blagajnama kina je zaradio gotovo 256 milijuna.

Crni član KKKlana (2018)

Originalni naslov: BlacKkKlansman
Režija: Spike Lee
O filmu: Sam naziv filma i radnja o crncu koji je član Ku Klux Klana zvuči kao parodija, ali zapravo je zasnovana na istinitim događajima koji su se odvijali 1970-ih godina. Film je dobio 6 nominacija za nagradu Oscar, a osvojio je jednog za najbolji adaptirani scenarij. Crni član KKKlana je doista bila dobitna kombinacija redatelja Spikea Leeja i njegove samouvjerene fotografije i režije, osjećaj za komediju producenta Jordana Peelea i Jason Blumovo umijeće za prodati film i izvesti stvar na pravi put. Pored skromnog budžeta za ovakav film od 15 milijuna dolara, Crni član je zaradio preko 93 milijuna.

Noć vještica (2018)

Originalni naslov: Halloween
Režija: David Gordon Green
O filmu: Obožavatelji horor serijala Noć vještica došli su na svoje kad je najavljen povratak legendarnog negativca Michaela Myersa i Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) i to kao trilogija pod Blumhouse produkcijom. Osim povratka glavnih likova, priča je funkcionirala a ubojstva su bila dovoljno kreativna da film postane hit. Michael Myersov filmski povratak je koštao 10 milijuna, a zaradio je gotovo 260 milijuna dolara na kino blagajnama. Posljednji dio trilogije je izašao u listopadu 2022.

Glass (2019)

Originalni naslov: Glass
Režija: M. Night Shyamalan
O filmu: Sve gledatelje je iznenadilo kad se ispostavilo da su David Dunn (Bruce Willis) i Elijah Price (Samuel L. Jackson) iz filma Neslomljivi (Unbreakable, 2000.) i Wendell Crumb (James McAvoy) iz Podvojen (Split, 2016.) dio istog svijeta i da će se u filmu Glass njihove sudbine ispreplesti. Ovu znanstveno-fantastičnu horor dramu i njene prethodnike je režirao i napisao M. Night Shyamalan, tvorac filmova Šesto čulo (The Sixth Sense, 1999.) i Znakovi (The Signs, 2001.). Uz budžet koji je bio 20 milijuna dolara, Glass je zaradio 247 milijuna.

Nevidljivi čovjek (2020)

Originalni naslov: The Invisible Man
Režija: Leigh Whannell
O filmu: Unatoč skepticizmu zbog neuspješne ekranizacije još jednog klasičnog filmskog čudovišta 3 godine ranije u filmu Mumija (The Mummy, 2017.) i njegova neuspjeha zbog navodne kontrole nad produkcijom od strane Toma Cruisea, Nevidljivi čovjek je postao hit kod publike i kritičara. Film je koštao 7 milijuna i zaradio je 144,5 milijuna dolara, no ta brojka bi bila i veća da nije nastupila pandemija i kino dvorane su bile zatvorene kao i sve ostalo. Nije ništa čudno što je film uspio jer imao je tvorca franšize Slagalice strave i Podmuklo u redateljskoj fotelji, a izvrsnu Elizabeth Moss kao glavnu protagonisticu. Nastavak filma je najavljen par mjeseci nakon izlaska originala.

Crni telefon (2022)

Originalni naslov: The Black Phone
Režija: Scott Derrickson
O filmu: Treći film na listi gdje je Ethan Hawke glavni glumac. Prva dva su Zla kob i Pročišćenje, a drugi film gdje Scott Derrickson režira a Hawke ima glavnu ulogu. Film je ekranizacija kratke priče Joea Hilla, sina legendarnog Stephena Kinga, a prema mnogima – film je bolji i od izvornog pisanog materijala. Trebao je imati ograničenu distribuciju ili izaći direktno na streaming servis, no producenti i svi ostali su uvidjeli da u rukama imaju jedan ne samo dobar horor, već i odličan film. Na kino blagajnama je zaradio preko 161 milijuna dolara na budžetu između 16 i 18 milijuna.

Za dodatni okus straha od strane Blumhousea i uvrnutih filmskih priča, ne propustite pogledati najnoviji znanstveno-fantastični horor M3GAN koji je već proglašen kino hitom a nastavak je u pripremi. Iza filma M3GAN osim Jasona Bluma i njegove produkcijske kuće stoji i horor kreativac James Wan kao tvorac ideje i producent.

U hrvatskim kinima od 12. siječnja.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     O autoru

     O autoru