Jubilarni Zagreb Film Festival u ritmu domaćih filmova

U natjecateljskom programu 20. ZFF-a bit će prikazana čak četiri domaća filma: Sigurno mjesto Jurja Lerotića, Tragovi Dubravke Turić, Garbura Josipa Žuvana te Stric Andrije Mardešića i Davida Kapca. Sve su to redatelji čiji su kratkometražni filmovi proteklih godina redovito bili prikazivani u festivalskom programu Kockice.

Tri drame i jedan triler, doduše s elementima apsurdnog humora i groteske, rezime je jake hrvatske ponude na ovogodišnjem Zagreb Film Festival. U 20. izdanju festival se vraća u svoj listopadski termin – bit će održan od 23. do 30. listopada. Među brojnim filmovima posebnu će pažnju privući domaći naslovi. Neki od njih su već ovjenčani nagradama na svjetskim festivalima, ali se prvi put predstavljaju hrvatskoj publici.

Nagrađeni u svijetu

Redatelj Juraj Lerotić dolazi s debitantskom dramom Sigurno mjesto. Film je već nagrađen na festivalima u Locarnu i Sarajevu, a ujedno je i aktualni hrvatski kandidat za Oscara. Uz samoga redatelja, u filmu glume Goran Marković i Snježana Sinovčić Šiškov. Lerotić u svojoj vitrini s nagradama već ima jedna Zlatna kolica – osvojio ih je 2010. u programu Kockice s filmom Onda vidim Tanju, koji redovito uvrštavaju u antologije hrvatskoga kratkog metra.

Pažnju privlači i Stric, dugometražni prvijenac Davida Kapca i Andrije Mardešića. Neobični triler premijerno je prikazan na festivalu u Karlovym Varyma, gdje je nagrađen posebnim priznanjem. Na festivalu u Puli je, pak, nagrađen za scenarij i kostimografiju. Naslovnu ulogu u filmu, koji prati obitelj zarobljenu u proslavi beskonačna Božića, tumači legendarni srpski glumac Predrag Miki Manojlović, a uz njega glume Ivana Roščić, Goran Bogdan i Roko Sikavica.

Kratkometražni filmovi Dubravke Turić bili su prikazivani na ZFF-u, ali i prestižnim festivalima u Cannesu i Veneciji. Ovaj put dolazi s dugometražnim debijem Tragovi, priči o mladoj antropologinji Ani (Marija Škaričić) koja u znanstvenom istraživanju dolazi do vrijednih intimnih spoznaja.

Filmovi i online

Prije zagrebačke, Garbura Josipa Žuvana, autora čiji rad ZFF sustavno prati kroz program Kockice (Snig, 2012. i Nebitno, 2011), imat će svjetsku premijeru na festivalu u San Sebastiánu. Priča je to o dva nerazdvojna dvanaestogodišnjaka, Antoniju i Nikoli, koji nastoje održati prijateljstvo unatoč dugogodišnjoj svađi između njihovih obitelji.

Zagreb Film Festival bit će održan na pet zagrebačkih lokacija: u kinima SC, Tuškanac i Kinoteka, u MSU-u i Dokukinu KIC, a dio programa moći će se pratiti i online na kinoeuropa.hr i croatian.film. Projekcije filmova iz natjecateljskog dugometražnog programa održavat će se u kinu Tuškanac.

O autoru

O autoru