Lerotićevo ‘Sigurno mjesto’ na festivalu redatelja čije vrijeme tek dolazi

New directors / new films festival još od 1972. prikazuje filmove novih redatelja pred kojima je svijetla budućnost, a ove godine u odabranom se društvu našlo i Sigurno mjesto Jurja Lerotića.

Nakon niza nagrada, među kojima i one za najbolju režiju, najboljeg glumca i najbolji debitantski film Filmskog festivala u Locarnu te četiri priznanja Sarajevskog filmskog festivala, uključujući i Srce Sarajeva za najbolji film, Sigurno mjesto redatelja i scenarista Jurja Lerotića dobilo je novo priznanje.

Naime, ova domaća drama će početkom travnja biti prikazana u New Yorku, u sklopu tamošnjeg festivala New directors/new films festival. Riječ je o festivalu koji je osnovao jedan od najvećih i najutjecajnijih muzeja suvremene umjetnosti na svijetu – MoMa, u suradnji s američkim centrom za prezentaciju filmske umjetnosti – Lincoln Centrom. Tako će 6. travnja biti prikazan u Walter Reade Theateru (Lincoln Center), te dan kasnije u Muzeju moderne umjetnosti (MoMa), a nakon obje projekcije redatelj Juraj Lerotić razgovarat će s publikom.

Redateljevo osobno iskustvo

U programu Lerotićev je film predstavljen kao “uglavnom naturalistički prikaz krize mentalnog zdravlja koja povremeno, kao u snu, proviruje preko tanke linije koja razdvaja život i smrt”, a istaknuto je i da se u filmu “mudro izbjegava dijagnoza ili psihološka motivacija”.

Podsjetimo, Sigurno mjesto temelji se na osobnom iskustvu autora Jurja Lerotića koji osim redateljske i scenarističke, u filmu igra i glavnu ulogu uz Snježanu Sinovčić Šiškov i Gorana Markovića. Film je nastao u produkciji tvrtke Pipser, producentica filma je Miljenka Čogelja, dok su koproducenti Zelena zraka (Saša Ban i Nevenka Sablić) te u suradnji sa slovenskom produkcijom December. Film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska radiotelevizija te Slovenski filmski centar.

Festival koji “otkriva” uspješne redatelje

Selekcijsku komisiju ovogodišnjeg programa za igrani film činili su La Frances Hui (kustosica na odsjeku za film, MoMa), Florence Almozini (direktorica programa Lincoln Center), Rajendra Roy (kustos za film, MoMa), Josh Siegel (MoMa), Dan Sullivan (Lincoln Center) te Tyler Wilson (Lincoln Center).

New directors / new films festival prikazuje filmove novih redatelja. Tako je od 1972., kada je prvi put održan, do danas otkrio njujorškoj publici filmove Wima Wendersa, Agnieszke Holland, Wong Kar-Waija, Pedra Almodóvara, Michaela Hanekea, Chantal Ackerman i drugih. Festival nema natjecateljski karakter, ali je izrazito selektivan o čemu govori i podatak da se tijekom dva tjedna prikazuje manje od 30 filmova iz godišnje svjetske produkcije i to oni redatelja čije vrijeme tek dolazi.

O autoru

O autoru