Murina osvojila tri nominacije za prestižnu nagradu Independent Spirit

Nagrada Independent Spirit jedan je od boljih pokazatelja u utrci za Oscara. Hrvatski film Murina redateljice Antonete Alamat Kusijanović dobio je čak tri nominacije – za najbolji debitantski film, glumačko iznenađenje i fotografiju.

Murina, debitantski film hrvatske redateljice Antonete Alamat Kusijanović, odlično je krenuo u američku sezonu nagrada. Drama o šesnaestogodišnjoj djevojci Juliji dobila je čak tri nominacije za prestižnu nagradu Independent Spirit.

Nominacije za glumicu, redateljicu i snimateljicu

Glumica Gracija Filipović nominirana je za najbolje glumačko iznenađenje, redateljica Antoneta Alamat Kusijanović za najbolji debitantski film, a snimateljica Hélène Louvart za najbolju fotografiju. Zanimljivo je da Murina, uz svu pažnju glasača, ipak nije nominirana u kategoriji za najbolji strani film. U toj kategoriji nominacije su dobili austrijski Corsage (r. Marie Kreutzer), pakistanski Joyland (r. Saim Sadiq), filipinski Leonor Will Never Die (r. Martika Ramirez Escobar), južnokorejski Return to Seoul (r. Davy Chou) te francuski Saint Omer (r. Alice Diop).

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Filmska nagrada Independent Spirit pokrenuta je 1984. godine. Dodjelu nagrada producira Film Independent, neprofitna umjetnička organizacija koja je nekoć organizirala LA Film Festival. Članovi Film Independenta glasovanjem određuju dobitnike nagrada. U konkurenciji za nagradu isključivo su filmovi nezavisnih filmskih studija.

     Nakon proglašenih nominacija, kao favoriti istakle su se drame Sve u isto vrijeme i Tar. Neobični film neobičnih redatelja koji se nazivaju Daniels (Daniel Kwan i Daniel Scheinert), Sve u isto vrijeme osvojio je čak osam nominacija. Među njima su i one najprestižnije za najbolji film te najboljeg redatelja.

     Blanchett u utrci za Oscara

     Tar Todda Fielda malo je konvencionalniji film, ali jednako kvalitetan. Pokazalo je to isedam osvojenih nominacija. Time se Tar pozicionirao među favoritima za Oscara, a posebno se pozlaćeni kipić smiješi glavnoj glumici Cate Blanchett.

     Popis svih nominiranih možete vidjeti na stranici nagrade Independent Spirit.

     Murina je drama Antonete Alamat Kusijanović, koja je premijerno prikazana 2021. na Filmskom festivalu u Cannesu. Tamo je osvojio Zlatnu kameru za najbolji debitantski film, a dosad je prikazan na više od 60 svjetskih filmskih festivala. Među producentima filma je i zagrebački producent Danijel Pek, koji je prošloga tjedna imenovan novim umjetničkim ravnateljem Pulskog filmskog festivala.

     O autoru

     O autoru