Dubrovačka glumica Gracija Filipović osvojila prestižnu nagradu u New Yorku

Mlada glumica Gracija Filipović, zvijezda filma Murina, nagrađena je kao najbolja glumačka nada na dodjeli nagrada Gotham.

Dubrovačka glumica Gracija Filipović osvojila je prestižnu filmsku nagradu Gotham. U kategoriji za najbolju glumačku nadu (Breakthrough Performer) trijumfirala je ispred konkurenata. Za nagradu su još bili nominirani Frankie Corio (Aftersun), Kali Reis (Catch the Fair One), Anna Diop (Nanny) i Anna Cobb (We’re All Going to the World’s Fair).

Mlada glumica nagrađena je za glavnu ulogu u filmu Murina redateljice Antonete Alamat Kusijanović. I redateljica je bila nominirana u kategoriji najboljeg redatelja debitanta (The Bingham Ray Breakthrough Director Award). Alamat Kusijanović nagradu Gotham ipak nije osvojila, već je ista pripala Charlotte Wells, redateljici filma Aftersun.

Sjajna odskočna daska

Svečana dodjela Gotham Awards bila je održana u ponedjeljak, 28. studenog u njujorškoj sali Cipriani Wall Street. Nagrada Gotham se dodjeljuje od 1991. najboljim nezavisnim ostvarenjima. Dodjeljuje ju neprofitna njujorška organizacija Gotham Film & Media Institute, a nominirane naslove bira odbor koji čine filmski i televizijski kritičari, festivalski programeri i filmski kuratori.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Posljednjih godina značaj nagrade Gotham je sve veći. Kako se dodjeljuje početkom sezone nagrada njezin utjecaj na glasače koji odlučuju za ostale nagrade poput Oscara nije nimalo zanemariv. Naravno, iz ovoga se ne može izvući zaključak da je Gracija Filipović u utrci za oskarovsku nominaciju. Tako nešto bi bilo čudo. Ipak, nagrada daje mladoj glumici sjajnu odskočnu dasku za potencijalne nove poslove u Americi.

     Mlada europska nada

     “Nisam ponijela svoje cipele za step, ali sam glumica pa mogu improvizirati – sa smiješkom je rekla Gracija Filipović prije manje od godinu dana u Berlinu. Naime, prije nego što je zaplesala step na pozornici Berlinale Palasta, dvorane na Potsdamer Platzu koja je tradicionalno središte Berlinskog filmskog festivala, Gracija je preuzela nagradu Shooting Star. Time je i službeno priznata kao jedna od nadolazećih europskih glumačkih zvijezda.

     Holivudske zvijezde Daniel Craig, Andrew Garfield, Rachel Weisz i Carey Mulligan samo su neki od prijašnjih dobitnika nagrade Shooting Star.

     O autoru

     O autoru