Hrvatsko-estonski animirani film ‘Eeva’ u užem izboru za Oscara

Nakon niza nagrada na svjetskim festivalima, Eeva Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova dobila je i ponajveće priznanje – uvrštena je među 15 filmova koji će moći biti nominirani za nagradu Oscar.

Kada će 23. siječnja 2024. biti objavljivane nominacije za Oscara, hrvatski filmaši pozorno će pratiti kategoriju za najbolji kratkometražni animirani film. Naime, upravo u toj konkurenciji mogao bi se pojaviti hrvatsko-estonski film Eeva koji redateljski potpisuju Morten Tšinakov i Lucija Mrzljak.

U konkurenciji su bila čak 93 filma, a članovi Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti od toga su odabrali svega 15 za najužu selekciju filmova koji će biti u konkurenciji za nominaciju.

Potvrda kvalitete

“Ugodno nas je zatekla ova vijest. Iako to ne znači da ćemo biti nominirani, to je zapravo iznimna čast jer je brojka kvalificiranih naslova bila velika. Stvarno nisam očekivao jer je konkurencija bila izvrsna. To je zapravo potvrda struke kvaliteti hrvatskog animiranog filma, našeg studija Adriatic Animation, a isto tako i pohvala Hrvatskom audiovizualnom centru koji prepoznaje dobre projekte i na taj način potiče kulturni razvoj Hrvatske. Nadamo se da će se ta lista prenijeti i na nominacije,” rekao je tim povodom producent Draško Ivezić.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Animirani film Eeva autorski potpisuju Lucija Mrzljak i Morten Tšinakov, a produkcijski Draško Ivezić iz studija Jadranska animacija te Kelav Tamm iz estonskog studija Eesti Joonisfilm. Priča je to o najtužnijem danu u Eevinu životu koja iznenada postaje udovica. Na sprovodu pada kiša. Puno je plača, previše vina, nekoliko djetlića i par snova koji ispunjavaju praznine.

     Eeva je kvalifikaciju za utrku za Oscara dobila s nagradom na Filmskom festivalu Nashville. Iako je upravo to priznanje omogućilo filmu da bude razmatran za najprestižniju filmsku nagradu na svijetu, Eevi je to samo jedna u nizu priznanja.

     Puna šaka nagrada

     Od svoje premijere u Tallinnu (PÖFF Shorts), film je prikazan i nagrađivan na više od 70 svjetskih festivala, među kojima je i Međunarodni festival animiranog filma u Annecyju, gdje je osvojio “Alexeïeff – Parker” nagradu te Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb, na kojem je ovjenčan nagradom za najbolji film u domaćoj konkurenciji. Eevi je pripala i nagrada ASIFA Hrvatske za najbolji profesionalni film godine.

     Film je prikazan i na prestižnom Berlinaleu te na ShortFestu u Kaliforniji, a na Međunarodnom festivalu animiranog filma u kanadskoj Ottawi je nagrađen za najbolji dizajn zvuka (Jure Buljević).

     Filmovi koji su ušli u uži izbor za Oscara u kategoriji za najbolji kratkometražni animirani film:
     Boom
     Eeva
     Humo (Smoke)
     I’m Hip
     A Kind of Testament
     Koerkorter (Dog Apartment)
     Letter to a Pig
     Ninety-Five Senses
     Once upon a Studio
     Our Uniform
     Pachyderme
     Pete
     27
     War Is Over! Inspired by the Music of John & Yoko
     Wild Summon

     O autoru

     O autoru