Hrvatski animirani film Eeva na Berlinaleu

Animirani film Eeva autora Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova, u hrvatsko-estonskoj koprodukciji, prikazat će se u konkurenciji kratkometražnih filmova (Berlinale Shorts) Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu.

Iznimna mi je čast kao autorici predstaviti film na prestižnom festivalu. Također, zahvalna sam na estonsko-hrvatskoj kombinaciji koja se do sada pokazala vrlo uspješnom. Zahvalna sam čitavom timu koji nas je podupirao tijekom produkcije. Nadam se da će ovaj uspjeh i priznanje biti od pomoći u produkciji sljedećeg filma koji spremamo, rekla je autorica Lucija Mrzljak, koja je film Eeva režirala, uz Mortena Tšinakova.

Ovo je prvi puta da se s animiranim filmom Hrvatska natječe u programu Berlinale Shorts

“Mrzljak je autorica snažnog autorskog izričaja. Njen prepoznatljiv ilustratorski rukopis je posebno vidljiv u Eevi. Dizajnirala je sjajna vizualna rješenja po scenariju Tšinakova, kometirao je producet filma Draško Ivezić.Vjerujem da ćemo kao zemlja koja je svojevremeno bila pojam za kratki umjetnički animirani film inspirirati nova umjetnička djela, autorice i autore da ambiciozno zakorače u tom smjeru.”

Film je priča o najtužnijem danu u Eevinu životu

Eeva iznenada postaje udovica. Na sprovodu pada kiša. Puno je plača, previše vina, nekoliko djetlića i par snova koji ispunjavaju praznine. 

Osim spomenutog autorskog dvojca, animaciju su radili i Goran Stojnić i Noemi Ribić, s estonskim kolegama Egertom Kesom i Tarmom Vaarmetsem. Morten Tšinakov potpisuje scenarij, dizajn Lucija Mrzljak, a montažu su radili oboje. 

Film je producirao Draško Ivezić (Jadranska animacija / Adriatic Animation), uz Kaleva Tamma iz estonskog studija Eesti Joonisfilm. 

Eeva je svjetsku premijeru imala u nacionalnoj konkurenciji festivala PÖFF Shorts u studenom prošle godine, paralelno s 26. Filmskim festivalom ‘Black Nights’.

Na Berlinaleu će se prikazati i dugometražni igrani film Bazen

Podsjećamo, ranije je objavljeno da će se na Berlinaleu prikazati i dugometražni igrani film Bazen beskraja redatelja Brandona Cronenberga koji nastaje kao kanadsko-mađarsko-hrvatska koprodukcija (hrvatska producentica je Anita Juka, 4Film).

O autoru

O autoru