Hrvatski film ‘Čovjek koji nije mogao šutjeti’ u utrci za Zlatnu palmu

Snimljen prema istinitoj priči, Čovjek koji nije mogao šutjeti redatelja Nebojše Slijepčevića bit će prikazan u službenom natjecateljskom programu kratkometražnih filmova na 77. Filmskom festivalu u Cannesu.

Hrvatska kinematografija imat će svojeg predstavnika na 77. Filmskom festivalu u Cannesu. Redatelj i scenarist Nebojša Slijepčević predstavit će svoj kratkometražni film Čovjek koji nije mogao šutjeti u sklopu službenog natjecateljskog programa, objavio je HAVC.

“Pet godina radili smo na tome da jednu od najtežih ratnih priča 90-ih pretvorimo u film. U suradnji s Nebojšom koji se ponovo dokazuje kao jedan od najvažnijih hrvatskih filmaša današnjice, sjajnim glumcima, majstorskom ekipom i predanim koproducentima, vjerujemo da smo uspjeli napraviti film kakav smo i željeli. Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u stvaranju filma i svima koji su nas podržali. Ulazak u konkurenciju za Zlatnu palmu filmskog festivala u Cannesu veliko je priznanje za sve nas i hrvatsku kinematografiju,” rekao je Danijel Pek, producent filma Čovjek koji nije mogao šutjeti.

Prema istinitoj priči

Radnja filma prati putnički vlak koji iz Beograda putuje za Bar. Vlak zaustavljaju naoružani pripadnici srpskih paravojnih snaga na maloj stanici u Štrpcima u Bosni i Hercegovini. Dobivši dojavu da u vlaku ima muslimanskih putnika, pronašli su njih 19 i pogubili ubrzo nakon što je vlak krenuo. Tome je svjedočilo oko 500 putnika, no nitko im se nije usudio suprotstaviti, osim jednog čovjeka: umirovljenog časnika Tome Buzova koji je putovao u posjet sinu.

Scenarij za film, utemeljen na istinitom događaju, napisao je redatelj Nebojša Slijepčević. U filmu glume Goran Bogdan, Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Nebojša Pop Tasić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko i Robert Ugrina.

Čovjek koji nije mogao šutjeti realiziran je pod okriljem kuće Antitalent, a producenti su Katarina Prpić i Danijel Pek. Koproducentice su Katya Trichkova (Contrast Films, Bugarska) i Noëlle Lévénez (Les Films Norfolk, Francuska). Film je nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.

I drugi hrvatski film u Cannesu

No to nije jedini film s hrvatskom ekipom koji će biti prikazan na Croisetteu. Dugometražna manjinska koprodukcija Kad svane dan islandskog redatelja i scenarista Rúnara Rúnarssona dio je natjecateljskog programa Izvjestan pogled (Un Certain Regard). Hrvatski koproducent filma je Igor A. Nola (MP Filmska produkcija). 

“Ovo je treći film koji radim s redateljem Rúnarom Rúnarssonom. Suradnju smo započeli filmom Vrapci koji je također podržao HAVC, nakon toga je uslijedio Echo / Jeka, koji smo samostalno podržali kao MP Filmska Produkcija, a s trećim otvaramo program Un Certain Regard. Ovo je izuzetna čast za hrvatsku kinematografiju, te za moje kolege koje su radile na filmu,” rekao je Igor A. Nola.

77. Filmski festival u Cannesu bit će održan od 15. do 24. svibnja.

O autoru

O autoru