‘Izazivači’: Ljubavni trokut u svijetu profesionalnog sporta

Zendaya se nalazi u središtu ljubavnog trokuta kao bivša teniska zvijezda kojoj je karijera sve, a svoje snove nastoji ostvariti preko drugih osoba u svom životu.

Tashi, nekoć budućnost tenisa, trenirala je svog supruga Arta za uspjeh na Grand Slam turnirima. Kako bi ga izvukla iz niza poraza, tjera ga da igra na turniru niže razine tzv. Challenger, gdje će se suočiti s Patrickom, poraženim rivalom s kojim oboje imaju kompliciranu povijest.

Redatelj čiji filmovi investiraju gledatelja u likove

Luca Guadagnino uvijek je u svojim filmovima uspijevao maksimalno približiti svoje likove publici i poistovjetiti ju s dramom koja se odvija na velikom ekranu. Redatelj najpoznatiji po oskarovskoj romantičnoj drami Skrivena ljubav (Call Me by Your Name, 2017.), horor misteriji Suspiria (2018.), i horor romansi Bones and All (2022.) postepeno i s velikom sigurnošću uvlači gledatelje u radnju kao da su oni sami ondje, a samim time počinju suosjećati s njihovim protagonistima.

Izazivači film - Challengers
Kadar iz filma ‘Izazivači’ (Foto: Metro-Goldwyn-Mayer)

Bili oni problematični tinejdžeri, kanibali ili nešto treće, talijanski redatelj zna kako sve postupke likova ponekad u najapsurdnijoj radnji učiniti savršeno ljudskim i normalnim. Ista stvar je i s njegovim najnovijim filmom Izazivači (Challengers) gdje likovi koji bi se inače moglo nazvati lošim osobama ili upitnog morala bivaju shvaćeni, kao i njihovi postupci. Baš iz tog razloga, ne može im se ishitreno suditi zbog njihovih odluka što gledanje takvog filma čini još intrigantnijim. Od svih njegovih dosadašnjih projekata, Izazivači su najbliži mainstream filmu kojeg je snimio do sada, a to potvrđuje i njegova glavna glumica.

Glumica od 10 milijuna dolara

Jedna od najvećih mladih zvijezda današnjice, Zendaya, predvodi romantičnu dramu smještenu u svijet profesionalnog tenisa gdje tumači Tashi, tenisačicu kojoj je karijera okončana ozljedom te postaje trenerica svojem suprugu Artu. Ove godine Zendayu se imalo prilike gledati u (do sada) najuspješnijem filmu godine Dina: Drugi dio (Dune: Part Two), a proslavila se ulogom MJ u Marvelovoj franšizi Spider-Man i seriji Euforija (Euphoria, 2019.) gdje glumi inteligentnu ali samodestruktivnu Rue.

Za svoju ulogu Tashi u Izazivači glumica je navodno plaćena 10 milijuna dolara, a ako je suditi prema kritikama filma, novci su dobro uloženi jer ovo je nazvano njenom najboljom ulogom do sada. Pored toga što tumači glavnu ulogu, i jedna je od četvero producenata filma.

Izazivači film - Challengers
Kadar iz filma ‘Izazivači’ (Foto: Metro-Goldwyn-Mayer)

Ostali glumci u filmu

U ljubavnom trokutu nalaze se Tashi te dva najbolja prijatelja Art i Patrick čije rivalstvo u borbi za Tashinom naklonošću prelazi i na sportski teren. Svatko od njih ima vlastite motive i želje koje želi ostvariti, tako da se naklonost gledatelja prema likovima mijenja kako film odmiče te se otkrivaju tajne i stvarni ulozi.

U ulozi Tashinog supruga Arta je Mike Faist koji je najpoznatiji po svojoj ulozi Riffa u Steven Spielbergovoj Priči sa Zapadne strane (West Side Story, 2021.), a ove godine će se pojaviti u još jednom dugoiščekivanom filmu, krimi drami Bajkeri (The Bikeriders) kojeg predvode Austin Butler, Jodie Comer i Tom Hardy.

Kao Artov bivši najbolji prijatelj i Tashin bivši dečko Patrick je britanski glumac Josh O’Connor, dobitnik nagrade Emmy koju je osvojio za ulogu princa Charlesa u seriji Kruna (The Crown, 2016.). U ostalim ulogama su Bryan Doo, Nada Despotovich, A.J. Lister, Jake Jensen, i Alex Bancila.

Izazivači film - Challengers
Kadar iz filma ‘Izazivači’ (Foto: Metro-Goldwyn-Mayer)

Scenarist opsjednut tenisom i Challenger mečevima

Tenis je sport koji je slabo zastupljen u filmskom svijetu, no scenarist Justin Kuritzkes odlučio se baš na njega nakon pogledanog (ne)slavnog meča popraćenog prepirkama iz 2018. gdje je Naomi Osaka pobijedila Serenu Williams. Shvatio je kolika drama se može odvijati prije, tijekom, i nakon događaja, te je postao opsjednut tenisom i Challenger mečevima – niskobudžetnim eventima koji bi natjecateljima mogli pomoći da se kvalificiraju za najvišu razinu natjecanja. Mada mu je ovo prvi ekranizirani scenarij, uz renomiranog redatelja i odlične glumce je itekako uspješan.

Pokaži, ne govori (show, don’t tell) česta je fraza koja se može čuti kad se govori o umijeću snimanja filma i pridobivanja publike tako da se dodatno uključe bez da im je sve servirano. Dobar scenarij i režija nisu dovoljni kako bi se taj život uhvatio kroz leću kamere i prenio snažne emocije, jer za to su potrebni dobri glumci koji mogu dočarati traženo bez ijedne izgovorene riječi. Izazivači je itekako dorastao tom izazovu jer trio glavnih glumaca oko kojih se vrti radnja je i više nego uvjerljiv. Oni jesu teniske zvijezde. Ili ono što je od njih ostalo.

U kinima od 02.05.

Trailer:

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     GLUMCI: Zendaya, Josh O’Connor, Mike Faist, Bryan Doo, Nada Despotovich, A.J. Lister, Jake Jensen, Alex Bancila
     REŽIJA: Luca Guadagnino
     SCENARIJ: Justin Kuritzkes
     PRODUCENTI: Zendaya, Luca Guadagnino, Amy Pascal, Rachel O’Connor
     IZVRŠNI PRODUCENTI: Bernard Bellew, Lorenzo Mieli, Kevin Ulrich
     ŽANR: drama, sport, romansa

     O autoru

     O autoru