‘Šesti autobus’: Film o misteriji Domovinskog rata dolazi u kina

Hoće li istina o Vukovaru ikad biti poznata? Novi film Eduarda Galića osim što je traži, pokušava i potaknuti njenu potragu.

Šesti autobus je film o mladoj ženi koja pokušava saznati gdje, kako i zašto je muškarac iz njezine prošlosti umro tijekom rata koji je zaprepastio Europu i svijet, rata u Vukovaru.

Film je o ljudima čija je sudbina i dalje nepoznata, o potrazi za identitetom, za vjerom, povezivanju i otkupu. Potraga za istinom na mjestu gdje je istina selektivna, neuhvatljiva pa čak i zastrašujuća. Na kraju, to je film o buđenju i slobodi, a koji se temelji na izvorima prikupljanim više od 10 godina.

Istinita priča o šestom autobusu

Ova potresna drama o padu Vukovara svoje uporište ima u istinitoj priči o tzv. šestom autobusu kojim su zarobljeni branitelji i ranjenici odvezeni iz Vukovarske bolnice, a čija sudbina nije poznata ni nakon više od 30 godina. Jer autobus je netragom nestao, nikad nije pronađen i od tada samo kruže priče o njemu.

Šesti autobus
Scena iz filma © PRESS

Redatelj filma, Eduard Galić prepoznat je u stvaralačkom svijetu sa svojih 60 godina iskustva te više od 30 tv-drama, 10 televizijskih serija, 40 dokumentarnih filmova, pet igranih filmova i preko 100 raznih televizijskih formi. Posljednji dugometražni film koji je snimio bio je Za ona dobra stara vremena (2018.).

Glumci filma “Šesti autobus” se sastoje od miješane hrvatske regionalne ekipe, i to je ono što filmu daje dodatnu vrijednost; Marko Petrić (Za ona dobra stara vremena, 2018.), Zala Đurić (Deset u pola, 2021.), Rade Vulin (Mi, živi, 2019.), Pavle Matuško (Uspjeh, 2019.), Ozren Grabarić (Ljudožder vegetarijanac, 2012.).

Svi imaju svoju verziju istine

U ratu je jedina istina ona koja se dogodi taj dan. Što više vremena prođe, sve je teže doći do prave istine: sve manje ljudi od nje ima koristi i sve je manje onih kojima je ona zanimljiva.’
Ove rečenice od stvaratelja filma su nevjerojatno istinite i svi se možemo poistovjetiti s njima. Razlika je jedino što su u ovoj istini uhvaćene na tisuće ljudi, dok je ona jedna istina samo naša.

Šesti autobus
Scena iz filma © PRESS

Osim samog filma i reinterpretacije kobnih događanja, namjera je da ovo filmsko ostvarenje potakne govor o nestalima, s obzirom na poražavajuću brojku od preko 1000 nestalih osoba na području Vukovara, te se uz već poznate informacije i činjenice prikupljane godinama možda može doći do novih saznanja koja neki čekaju cijeli život.

Kao što u samom filmu kažu: ‘Svi nešto pričaju, a nitko ništa ne zna.’

U kinima od 17.11.

Trailer:

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     GLUMCI: Marko Petrić, Zala Đurić, Živko Anočić, Rade Vulin, Pavle Matuško, Ozren Grabarić
     REŽIJA: Eduard Galić
     SCENARIJ: Dominik Galić
     PRODUCENTI: Dominik Galić, Robert Piršl
     ŽANR: ratna drama

     O autoru

     O autoru