‘Građanski rat: Svakom carstvu dođe kraj’: Akcijski film koji prikazuje najveće strahove stanovništva

Ako želite iskusiti strah kroz gledanje filma, tada ćete najčešće pogledati horor. Ali Alex Garland donosi novu vrstu straha koja je puno stvarnija od bilo kojeg horor filma.

U bliskoj budućnosti radnja prati skupinu novinara koji kreću na putovanje kroz SAD usred sve intenzivnijeg građanskog rata koji je zahvatio cijelu zemlju. Tijekom svog putovanja nailaze na nekoliko po život opasnih izazova. Istovremeno, vlada se pretvara u distopijski režim, a radikalne skupine često sudjeluju u političkom nasilju.

Kontroverzan film koji je uzbunio američku javnost

Ovog travnja u kina stiže akcijska drama koja je već samim opisom radnje filma izazvala kontroverze u javnosti. Gotovo uvijek u ratu ali nikad blizu svoje kuće, SAD će filmom Građanski rat: Svakom carstvu dođe kraj (Civil War) dobiti uvid u ono što bi se dogodilo da je bojno polje rasprostranjeno diljem njenih saveznih država. Dio američke javnosti osudio je Građanski rat kako dolijeva ulje na vatru među već goreće tenzije u izbornoj godini, mada je tako nešto upravo suprotno od onoga što se želi reći filmom.

Građanski rat
Kadar iz filma ‘Građanski rat: Svakom carstvu dođe kraj’ (Foto: A24)

Predsjednički izbori u SAD-u održavaju se u studenom 2024. gdje se ponovno sukobljavaju republikanski i demokratski favoriti Donald Trump i Joe Biden, a film redatelja i scenarista Alexa Garlanda dolazi baš u pravo vrijeme kako bi potaknuo razgovor o populističkoj politici i njenim posljedicama.

O čemu je riječ u filmu ‘Građanski rat’?

Kako je odrastao okružen novinarima u bližoj obitelji, Garland je kao protagoniste izabrao baš novinare koji u posljednje vrijeme nisu na dobrom glasu i ljudima izazivaju nepovjerenje. Prema njegovim riječima, pojedini novinari su sami krivi za tako nešto, ali to je ključno zanimanje kojem je zadatak vjerno prenositi informacije do kojih javnost inače ne bi mogla doći.

Građanski rat prati četvero novinara koji nastoje doći iz New Yorka do Washington D.C.-a kako bi dobili ekskluzivan intervju s diktatorskim predsjednikom koji služi svoj treći mandat, a prije nego pobunjeničke snage navale na Bijelu kuću.

Problem je što je cijela zemlja uvedena u svoj prvi građanski rat još od 1800-tih gdje novinare ubijaju na mjestu, a savezne države Kalifornija i Teksas odvojile su se od nacije kako bi formirale zapadne sile. Te dvije države danas su potpuno nespojive ako se uzme u obzir političko stajalište, tako da izabravši baš njih za ujedinjenje protiv zajedničkog neprijatelja Garland nije izabrao strane po pitanju aktualne politike, već gledateljima daje još jednu temu za razgovor.

Građanski rat
Kadar iz filma ‘Građanski rat: Svakom carstvu dođe kraj’ (Foto: A24)

Alex Garland, redatelj i scenarist ‘Građanskog rata’

Alex Garland engleski je novelist, producent, scenarist i redatelj koji je u kratkom vremenu postigao veliki uspjeh kad je napisao i režirao filmove Ex Machina (2014.), Annihilation (2018.), i Muškarci (Men, 2022.). Prije nego je zasjeo u redateljsku fotelju, radio je kao scenarist za sad već kultne filmove poput 28 dana kasnije (28 Days Later…, 2002.), Sunce (Sunshine, 2007.) i Dredd (2012.). Gotovo svi navedeni filmovi bili su tema razgovora jer uvijek su se doticali teme nečeg nepoznatog i ljudskog doživljaja istog, dok njegov najnoviji (i najskuplji) film Građanski rat gledatelje baca u itekako moguću i mračnu budućnost o kojoj se već neko vrijeme priča, pogotovo uoči izbora.

Filmsko upozorenje za jednu od mogućih budućnosti

Možda se tijekom filma učini teškim razaznati tko puca na koga, ali to je napravljeno namjerno jer u svakom ratu, pogotovo građanskom, svi pucaju na sve. Dok bi neki rekli da Građanski rat nastoji preplašiti američku javnost ili da se igra s vatrom usred aktualnih tenzija, ovo je u potpunosti anti-ratni film.

Svi znaju da ratovi nemaju smisla. Bez težnje za provokacijom, ovdje je u prvom planu upozorenje za gledatelje na ekstremističku i populističku politiku koja uvijek razdvaja ljude u svrhu ostvarivanja vlastitih ciljeva.

Garland je nastojao prikazati što se dogodi kad takav ekstremizam dosegne točku ključanja, a kao posljedicu ima raspad cjelokupne države i njegovog stanovništva gdje svi postaju žrtve politike. U filmu Građanski rat to se događa u bližoj budućnosti SAD-a, ali takav scenarij može biti moguć i primjenjiv u svakoj državi.

Građanski rat
Kadar iz filma ‘Građanski rat: Svakom carstvu dođe kraj’ (Foto: A24)

Najskuplji film nezavisnog filmskog studija A24

Kako bi se takva redateljska vizija mogla prenijeti na velika platna, potreban je popriličan budžet za film. Iza Garlandove priče stao je nezavisni filmski studio A24 kojem je ovo najskuplji film u njihovom katalogu, a isto vrijedi i za Alexa Garlanda. A24 vjerojatno je jedini filmski studio koji iza sebe ima vojsku obožavatelja jer snimaju zanimljive, provokativne filmove svih mogućih žanrova a da pritom ne prate aktualne trendove poput stvaranja franšiza već su usmjereni na autorsku kreativnost.

Sve skupa pomalo podsjeća na filmsko stvaralaštvo kakvo je ranije bilo, gdje su studiji preuzimali rizik, a za A24 takvi rizici su češće bili isplativi nego što nisu. Samo prošle godine na dodjelama Oscara njihovih 6 filmova je zajedno dobilo 18 nominacija, dok su Sve u isto vrijeme (Everything Everywhere All at Once, 2022.) i Kit (The Whale, 2022.) doma odnijeli sveukupno 9 pozlaćenih kipića.

Baš zbog ovako provokativne teme, budžeta uloženog u film, te oduševljenih kritičara i publike na premijeri, Građanski rat će sigurno biti najuspješniji film nezavisnog studija.

Glumci u filmu

U ulogama četvero novinara su Kirsten Dunst, Cailee Spaeny, Wagner Moura, i Stephen McKinley Henderson, dok diktatorskog predsjednika glumi Nick Offerman. U ostalim ulogama nalaze se Jesse Plemons, Sonoya Mizuno, i Jefferson White.

Hoće li Alex Garland s filmom Građanski rat uspjeti potaknuti ljude na razgovor o drukčijem viđenju svakodnevnih stvari kojima je javnost obasipana, ili će ga doista doživjeti dodavanje ulja na vatru – saznat će se ovog proljeća u kinima.

U kinima od 18.04.

Trailer:

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     GLUMCI: Nick Offerman, Kirsten Dunst, Cailee Spaeny, Wagner Moura, Stephen McKinley Henderson, Jesse Plemons, Sonoya Mizuno, Jefferson White
     REŽIJA: Alex Garland
     SCENARIJ: Alex Garland
     PRODUCENTI: Gregory Goodman, Andrew Macdonald, Allon Reich
     IZVRŠNI PRODUCENTI: Elisa Alvares, Timo Argillander
     ŽANR: akcija, drama, ratni

     O autoru

     O autoru