‘Papin egzorcist’: Russell Crowe protiv sila mraka u novom hororu

Prvi horor film Russella Crowea koji je ujedno inspiriran stvarnim spisima oca Gabrielea Amortha, glavnog egzorcista Vatikana, ovog travnja dolazi u kina.

Papin egzorcist (The Pope’s Exorcist) prati oca Gabrielea Amortha dok istražuje zastrašujuću opsjednutost dječaka i na kraju otkriva stoljetnu zavjeru koju je Vatikan očajnički pokušavao ostaviti skrivenom.

Filmovi o egzorcizmu su oduvijek izazivali poseban oblik straha kod ljudi, pogotovo jer je veoma tanka granica između nemogućeg i mogućeg, ili bolje rečeno – opsjednutog. Nekako se od cjelokupnog žanra nadnaravnih horor filmova čini kao da bi bio najbliže istini, a gotovo svi su čuli barem jednu možda i istinitu priču o zaposjednutosti nečime što ne pripada ovom svijetu.

Russell Crowe i Daniel Zovatto u filmu Papin Egzorcist
Russell Crowe i Daniel Zovatto u filmu Papin Egzorcist (Foto: Sony Pictures)

Papin egzorcist je jedna od tih priča, budući da je inspirirana spisima oca Gabrielea Amortha koji je tijekom života izveo i dokumentirao više od sto tisuća egzorcizama, a na mjesto službenog egzorcista Vatikana imenovao ga je sam Papa. Oskarovac William Friedkin, koji je režirao kultni horor Istjerivač đavla (The Exorcist, 1973.), 2017. godine snimio je dokumentarni film o ocu Gabrieleu Amorthu, The Devil and Father Amorth (Vrag i otac Amorth), gdje je dokumentirano Amorthovo izvođenje egzorcizma nad djevojkom u jednom talijanskom selu. No ovaj film koji nam dolazi u kina nije dokumentarac, već punokrvni horor.

Oskarovca Russella Crowea (Gladijator, 2000., Jadnici, 2012.) u ulozi oca Amortha režirao je australac Julius Avery, koji se već ranije dokazao kao redatelj žanrovskog filma u stilski odrađenom ratnom akcijskom hororu Overlord (2018.) i sf akcijskoj drami Samaritanac (Samaritan, 2022.) sa Sylvesterom Stalloneom kao ostarjelom super-junaku. Avery je u Overlord uspio dočarati povijesni aspekt Drugog svjetskog rata koji zadire duboko u horor, znanstvenu fantastiku i nadnaravno te gledatelju više ne daje predaha, stoga je sigurno da će i u filmu Papin egzorcist to učiniti te baciti Crowea među Amorthove demone.

Russell Crowe, Peter DeSouza-Feighoney, Alex Essoe, i Daniel Zovatto u filmu Papin Egzorcis
Russell Crowe, Peter DeSouza-Feighoney, Alex Essoe, i Daniel Zovatto u filmu Papin Egzorcist (Foto: Sony Pictures)

Osim Russella Crowea, ostale uloge tumače Franco Nero (Django, 1966., Banović Strahinja, 1981,), Daniel Zovatto (To dolazi, 2014., Ne diši, 2016.), Alex Essoe (Doktor Sleep, 2019., Ponoćna misa, 2021.) i Cornell S. John (Čudesne zvijeri: Grindelwaldova zlodjela, 2018., Gangs of London, 2020.).

U kinima od 06.04.

Trailer:

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     GLUMCI: Russell Crowe, Franco Nero, Daniel Zovatto, Alex Essoe, Cornell S. John
     REŽIJA: Julius Avery
     SCENARIJ: Michael Petroni, Evan Spiliotopoulos
     PRODUCENTI: Doug Belgrad, Michael Patrick Kaczmarek, Jeff Katz
     IZVRŠNI PRODUCENTI: Jo Homewood, Sophie Cassidy, Edward J. Siebert, SJ
     ŽANR: horor, biografski, triler

     O autoru

     O autoru