‘Umri prije smrti’: Priča o prolaznosti i novim počecima ove jeseni dolazi u kina

Kako je kad se suočimo sa samim sobom i odlukama koje smo donosili kroz život, pružit će nova kao snom protkana misteriozna drama ‘Umri prije smrti’.

Zlatan B. ima 38 godina, naizgled je čvrst kao stijena i lijep kao Apolon. Zlatan odluke donosi kao mali bog ne primjećujući krizu u vlastitom braku. Okružen komforom u zanosu vjeruje da vlada situacijama. Uživa u zadovoljstvima i čvrsto vjeruje u svoje odluke sve do onog dana kada sazna da je teško bolestan i da mu je ostalo još malo života. Potpuno svjestan neminovnog brzog kraja Zlatan B. kreće na putovanje na kojem će pokušati da se suoči s greškama počinjenim u prošlosti.

Umri prije smrti
Kadar iz filma Umri prije smrti (Foto: Comprex)

Koliko smo svi najveći antijunaci i junaci svojih života ukazat će nam Umri prije smrti gdje se kroz spektar proživljenih iskustava, poznanstava i vlastitih djela očitava tko smo uistinu. Možda zvuči sivo i mračno, ali je upravo suprotno od toga jer ovo nije film koji nastoji deprimirati publiku, već ju navesti da slavi svoj život.

Takvo iskustvo u filmu ima i glavni protagonist/antagonist koji kad dobije loše vijesti o svojem zdravlju krene preispitivati sebe i što je mogao učiniti drukčije. I još važnije – što sada može učiniti drukčije da se iskupi sam sebi i svojim najbližima za ono u što se pretvorio svojim djelima. Njegovo putovanje ka unutrašnjem miru je predivan put ispunjen raskošnim krajolicima i prirodnim ljepotama koji oduzimaju dah, uz surealne prizore i susrete koji ostavljaju dojam na Zlatana B. i cjelokupnu publiku koja ga prati.

Umri prije smrti
Rade Šerbedžija je glas savjesti kojeg Zlatan B. ne želi čuti u filmu Umri prije smrti (Foto: Comprex)

Umri prije smrti nije tipičan lokalni film s prostora bivših zemalja Jugoslavije koje odlikuje postratno stanje u kinematografiji prožeto crnim humorom s ovdašnjih prostora. On bi lako mogao biti snimljen u bilo kojoj drugoj zemlji s univerzalnom idejom koju nosi i dok bi neki pronašli poruku u filmu, ležerni gledatelji će pogledati dobar film s izvrsnom glumom i vizualno bogatim sadržajem.

Za gotovo ekspresionistički pristup filmu zaslužan je bosanskohercegovački redatelj i koscenarist Ahmed Imamović koji iza sebe ima filmove poput Belvedere (2010.), Go West (2006.) i nagrađivani kratki film 10 minuta (2002.). Imamović je scenarij za Umri prije smrti napisao s bosanskohercegovačkim dramaturgom i dramskim piscem Draganom Komadinom.

Umri prije smrti
Zlatan B., Anđeo i Đavo u filmu Umri prije smrti (Foto: Comprex)

Da ne bude zabune, mada naslov filma dijeli isto ime kao poznata pjesma Dine Merlina Umri prije smrti, ona nije poslužila kao inspiracija za snimanje, ali da bosanskohercegovački pjevač i autor filma dijele svjetonazore koje naslov predstavlja – to je istina.

Prema redateljevim riječima za magazin Faktor, film govori o čovjeku koji saznaje da mu je smrt blizu i kreće u obračun sa samim sobom, sa svojom prošlošću i svim, u danima koji su mu ostali. Tako da dolazimo do tog momenta da čovjek treba umrijeti prije smrti, jer s ovog svijeta odlazimo samo sa svojim djelima.

U kinima od 16.11.

Trailer:

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     GLUMCI: Adnan Hasković, Maja Jurić, Mona Muratović, Rade Šerbedžija, Milan Pavlović, Almir Kurt
     REŽIJA: Ahmed Imamović
     SCENARIJ: Ahmed Imamović, Dragan Komadina
     PRODUCENT: Samir Smajić
     ŽANR: misterija, drama

     O autoru

     O autoru