‘Madame Web’: Mreža Marvelove junakinje donosi novi Spider-svijet na velika platna

Spider-Manov svijet postaje bogatiji za jednu neuobičajenu junakinju, a njeno prisustvo u filmskom svijetu bi moglo označiti prekretnicu u Marvelovim filmovima.

Za razliku od tipičnog žanra, Madame Web priča samostalnu priču o podrijetlu jedne od najzagonetnijih junakinja izdavačke kuće Marvel. U napetom trileru glumi Dakota Johnson kao Cassandra Webb, bolničarka na Manhattanu koja se suočava s otkrićima o svojoj prošlosti, povezuje se s tri mlade žene predodređene za moćnu budućnost…ako uspiju preživjeti smrtonosnu sadašnjost.

Tko je Madame Web?

Za one koji nisu toliko upoznati sa svijetom Spider-Mana van filmova, Madame Web je novo i nepoznato ime. Cassandra Webb/Madame Web se prvi puta pojavila u Spider-Man stripu 1980. godine kao jedan od njegovih saveznika, da bi svoja pojavljivanja nakon toga nastavila i u animiranoj seriji te video igrama. Sada je došlo vrijeme i za njen filmski debi. Ali lik u nadolazećem filmu se prilično razlikuje od onog u ranijim pojavljivanjima.

Madame Web
Kadar iz filma ‘Madame Web’ (Foto: Sony Pictures)

Madame Web ne posjeduje nikakve snažne fizičke atribute, već je obdarena vidovitošću i pogledom u budućnost, stvaranjem astralnih projekcija i telepatijom, a sve to dok je slijepa i vezana za napravu u obliku paukove mreže koja ju održava na životu. Dok je praktički uvijek prikazana kao starija žena, Cassandra Webb je u jednom trenutku povratila mladost i pridružila se bacaču mreže kao aktivni borac protiv negativaca. Možda njena priča o postanku za film Madame Web neće biti kao u stripu, ali čini se da studio slijedi ovu putanju jednim dijelom, a kako ona može komunicirati i s ostalim svjetovima u multiverzumu, sigurno je da će i ovdje ta njena sposobnost igrati veliku ulogu.

Glavni likovi u filmu

Dakota Johnson je u ulozi mlade Cassandre Webb koja je bolničarka i počinje proživljavati neobične vizije mogućih budućnosti, te još nekih novih moći. Johnson se proslavila ulogom Anastasie u trilogiji Pedeset nijansi sive, kao i u filmovima Teška vremena u motelu El Royale (Bad Times at the El Royale, 2018.) te Suspiria (2018.).

Uz Madame Web, pojavit će se još likova iz Spider-Manovog svijeta kojima će ovo isto tako biti filmski debi. Sydney Sweeney je u ulozi Julije Cornwall, dok je Celeste O’Connor Mattie Franklin, a obje u jednom trenutku dobiju moći i postanu različite verzije junakinje znane kao Spider-Woman. Isabela Merced je Anya Corazon, te ona isto kasnije postane super junakinja Araña, ili Spider-Girl. Tahar Rahim glumi Ezekiela Simsa, istraživača i biznismena koji dobiva moći gotovo identične Spider-Manovim, kao i mogućnost pogleda u budućnost. Baš ta sposobnost gdje uspijeva vidjeti vlastitu smrt ga navede u potragu za eliminacijom tri djevojke koje smatra odgovornima za to, dok se Cassandra Webb pronađe usred njegove odmazde za nečime što se još nije niti dogodilo.

Madame Web
Kadar iz filma ‘Madame Web’ (Foto: Sony Pictures)

Ostali glumci i redateljica

U ostalim ulogama pojavljuju se Emma Roberts kao mlada Mary Parker, Peter Parkerova majka, Adam Scott kao mladi Ben Parker, Peter Parkerov stric i muž May Parker, Mike Epps je O’Neil, Kerry Bishé glumi Cassandrinu majku Constance, a Zosia Mamet je Amaria, koja u budućnosti postaje Simsova suradnica.

Madame Web režirala je S.J. Clarkson koja je poznata po svojim izvrsnim radovima na TV serijama poput Jessica Jones (2015.), The Defenders (2017.), i Nasljeđe (Succession, 2018.), što znači da zna dobro baratati superherojskom tematikom i dramom. Film je snimila prema vlastitom scenariju kojeg je napisala uz Matta Sazamu, Burka Sharplessa, i Claire Parker.

‘Madame Web’ nije dio MCU-a, već Sonyjevog Spider-Man svemira

Madame Web nije dio MCU-a, već Sony’s Spider-Man Universea (SSU), filmskog svijeta čiji su protagonisti do sad bili isključivo anti-heroji u kako i samo ime kaže – Spider-Manovom svijetu. Ti filmovi su Venom (2018.), Venom 2 (Venom: Let There be Carnage, 2021.), i Morbius (2023.), dok ove godine još trebaju izaći Kraven the Hunter i Venom 3. Kako su svi navedeni filmovi do sad u većoj ili manjoj mjeri spajali SSU i MCU, Madame Web će nesumnjivo učiniti isto s obzirom na prirodu lika i pogled u multiverzum.

Madame Web
Kadar iz filma ‘Madame Web’ (Foto: Sony Pictures)

Kako se radnja Madame Web odvija 2003., to bi objasnilo zašto ovdje neće biti Tom Hollandovog (ne Tom Hollanderovog) Spider-Mana jer u MCU filmovima on je tek srednjoškolac, što bi značilo da se ovdje još nije ni rodio. Tako nešto bi značilo da bi se Madame Web mogla pojaviti u kasnijim Spider-Man filmovima bliže godinama koje ima u stripu, te vjerojatno postati jedan od njegovih glavnih saveznika.

Madame Web je doista jedan neuobičajen Marvelov lik koji dobiva svoj film, i to je možda odlična odluka studija kako bi publici dao više kvalitetne priče fokusirane na likove i razvoj šireg narativa, a manje filmova koji se oslanjaju isključivo na vizualnu prezentaciju. Na koji način će Madame Web sve likove Spider-Manovog svijeta uvući u jednu mrežu, saznat će se ove veljače.

U kinima od 15.02.

Trailer:

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     GLUMCI: Dakota Johnson, Sydney Sweeney, Isabela Merced, Emma Roberts, Adam Scott, Tahar Rahim, Celeste O’Connor, Mike Epps, Jill Hennessy, Zosia Mamet, Kerry Bishé
     REŽIJA: S.J. Clarkson
     SCENARIJ: Matt Sazama, Burk Sharpless, Claire Parker, S.J. Clarkson
     PRODUCENTI: Lorenzo di Bonaventura
     IZVRŠNI PRODUCENTI: S.J. Clarkson, Adam Merims, Claire Parker
     ŽANR: avantura, triler, akcija, sf

     O autoru

     O autoru