‘Jeanne du Barry’: Povratak Johnnyja Deppa na velika platna

Ove zime biografska povijesna drama ‘Jeanne du Barry’ gledatelje vodi u 18. stoljeće na francuski dvor usred skandalozne veze kralja Luja XV. i njegove glavne ljubavnice Madame du Barry.

Jeanne Vaubernier, djevojka iz radničke klase odlučna da se uspinje na društvenoj ljestvici, koristi sav svoj šarm kako bi pobjegla iz siromaštva. Njezin ljubavnik, grof du Barry, nakon što se obogatio zahvaljujući njezinim ljubavnim spletkama, želi je predstaviti kralju pa uz pomoć utjecajnog vojvode de Richelieua osmisli njihovo upoznavanje. No njihov prvi susret nadmaši sva njegova prvotna očekivanja, jer za kralja Luja XV. i Jeanne to će biti ljubav na prvi pogled. S kurtizanom, kralj će iznova otkriti glad za životom, i to toliko da više ne može zamisliti svoj život bez nje pa je odlučuje imenovati službenom miljenicom. A rezultat svega je, naravno, skandal. Jer baš nitko drugi ne želi djevojku s ulice na dvoru.

Jeanne du Barry
Jenne du Barry potekla je iz radničke klase, poznata po svojim ljubavnim spletkama (Foto: Why Not Productions)

Povratnički film Johnnyja Deppa u filmu koji je otvorio Filmski festival u Cannesu

Jeanne du Barry je film koji je svečano otvorio ovogodišnji festival u Cannesu i postao film o kojem se najviše pričalo. Zašto je baš njemu pripala ta čast, objasnio je zadovoljno direktor festivala Thierry Frémaux rekavši da je to “predivan film” i “Johnny Depp je veličanstven u njemu”.

Frémauxova izjava možda i najbolje opisuje film jer Johnny Depp je jedan od najboljih glumaca generacije kojeg svi pamte po njegovim kameleonskim ulogama u franšizi Pirati s Kariba, biografskom Ed Wood (1994.), Hunter S. Thompsonovom Strah i prijezir u Las Vegasu (Fear and Loathing in Las Vegas, 1997.), i mnogim drugim što definitivno gledateljima daje očekivanja za novu vrhunsku glumčevu izvedbu. A da je Jeanne du Barry predivno ostvarenje, dovoljan je jedan pogled na trailer filma kako bi se dobio uvid u vizualnu gozbu koja nas očekuje.

Jeanne du Barry
Jeanne du Barry sniman je na originalnoj lokaciji dvorca Versailles (Foto: Why Not Productions)

Tko je bila Jeanne du Barry?

Film je sniman u jednoj od najpoznatijih I najveličanstvenijih europskih turističkih destinacija, u dvorcu Versailles koji je služio kao kraljevska rezidencija francuskim kraljevima, te će ljepotom dvorane ogledala i dvorskom raskoši rijetki ostati ravnodušni. Spektakularni kostimi, frizure i autentične lokacije odvesti će gledatelje natrag u 18. stoljeće na raskošni dvor kralja Luja XV. gdje će pratiti njega i priču omiljene mu ljubavnice Madame du Barry čiju prisutnost na dvoru nitko nije volio osim njega.

Madame du Barry nije bila obična dvorska dama, već je nosila titulu maîtresse-en-titre, tj. glavne kraljevske ljubavnice, kurtizane, te je samim time imala ogroman utjecaj na kralja i njegove odluke, čak i više nego njegova obitelj. Ono što je izazvalo velik skandal na dvoru je njeno porijeklo – nije imala titulu i potjecala je iz radničke klase, no Luj XV. je bio naprosto zaluđen njome. Ova priča inspirirana stvarnim osobama i događajima je savršen recept za povijesnu priču, te intrigantne filmske spletke, ljubavne igre, i laži na kraljevskom dvoru.

Jeanne du Barry
Susret Luja XV. i Jeanne du Barry za oboje je bio sudbonosan (Foto: Why Not Productions)

Glumci i redateljica

U ulozi kraljeve omiljene djevojke i često nazivane skandalozne figure Jeanne du Barry je Maïwenn Le Besco, poznata francusko-alžirska glumica koja osim što je u naslovnoj ulozi, film je režirala, producirala i napisala uz Teddy Lussi-Modestea i Nicolasa Livecchia. U ulozi kralja Luja XV. našao se Johnny Depp kojemu je ovo prvi dugometražni film nakon njegovih javno praćenih pravnih sporova s bivšom suprugom Amber Heard.

U ostalim ulogama su Benjamin Lavernhe, Pierre Richard, Melvil Poupaud, Marianne Basler, Benjamin Lavernhe, Caroline Chaniolleau i Ibrahim Yaffa.

Jeanne du Barry je samo u Francuskoj do danas zaradio više od 5,7 milijuna dolara, a ovog studenog dolazi u hrvatska kina kako bi odveo gledatelje u neko drugo vrijeme i na neko drugo, raskošnije, ali veoma varljivo mjesto francuskog dvora. Svi su pozvani na svečanost.

U kinima od 30.11.

Trailer:

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     GLUMCI: Maïwenn, Johnny Depp, Benjamin Lavernhe, Pierre Richard, Melvil Poupaud, Marianne Basler, Benjamin Lavernhe, Caroline Chaniolleau, Ibrahim Yaffa
     REŽIJA: Maïwenn
     SCENARIJ: Maïwenn, Teddy Lussi-Modeste, Nicolas Livecchi
     PRODUCENTI: Pascal Caucheteux, Konstantin Elkin, Grégoire Sorlat
     IZVRŠNI PRODUCENTI: Julia Kim-von Den Driesch, Nellee Holmes, Svetlana Migunova-Dali
     ŽANR: povijesni, drama, biografski

     O autoru

     O autoru