Pala zadnja klapa filma o Draženu Petroviću, premijera u jesen 2024.

Jedan od prvih hrvatskih biografskih filmova uopće, donosi priču o legendi hrvatske košarke od početaka na Baldekinu do New Jersey Netsa protkanu crticama iz velikanovog privatnog života.

Ono što je započelo krajem rujna ove godine u Šibeniku, točnije na Baldekinu, završilo je ovih dana, dakle krajem studenoga, u New Jerseyju. Riječ je, dakako, o filmu Nešto jače od mene – priča o Draženu Petroviću, jednom od prvih hrvatskih biografskih filmova koji će ponuditi inspirativnu priču o “košarkaškom Mozartu”.  

Scenarij Ivana Turković-Krnjaka obuhvaća sve važne faze Draženovog života – od djetinjstva i odrastanja u Šibeniku, preko igranja u Šibenki, Ciboni, Real Madridu, Portland Trailblazersima i New Jersey Netsima do rata u Hrvatskoj, Draženovih ljubavi i, dakako, automobilske nesreće 1993. u kojoj je naglo i prerano prekinuta njegova priča. A priču, dobro poznatu i klincima rođenim nakon smrti Dražena Petrovića, za veliko platno priprema redatelj Danilo Šerbedžija čiji je posljednji film, drama Tereza37 (2020.), pokupio pohvale i nagrade i izvan Hrvatske.

Glumačka ekipa

Nema sumnje da će i za ovaj njegov film biti zainteresirana i inozemna publika koja dobro zna tko je bio Dražen Petrović. A dobro to znaju i glumci koji su svi redom bili oduševljeni što imaju priliku i sami doprinijeti stvaranju (pre)dugo neispričane priče. Riječ je ponajprije o Domagoju Nižiću, glumcu kojeg ćemo gledati kao Dražena. Osim što je sa svojih 196 centimetara visine tek jedan centimetar niži od Dražena Petrovića, Nižić s košarkaškim velikanom dijeli i ljubav prema lopti. U njegovom slučaju to je odbojkaša lopta, no priprema za ulogu podrazumijevala je i satove košarke, pa nema sumnje da ih je iskoristio tako da na filmu izgleda uvjerljivo. Dražena u mladim danima glumi pak tinejdžer, Šibenčanin Tonko Stošić, dok ostatak filmske obitelji Petrović čine Zrinka Cvitešić kao majka Biserka, Dragan Mićanović kao otac Jole te Pavel Matuško kao stariji brat Aleksandar kojeg pak u mladim danima glumi još jedan mladi Šibenčanin, Lovre Tanfara.        

Uloga Dražena Petrovića povjerena je mladome glumcu, Domagoju Nižiću (Foto: Ljubo Zdjelarević, Kinoteka)

U ostalim ulogama imat ćemo priliku vidjeti Victoriju Hauer, Filipa Mayera, Vini Jurčić, Milu Kekina, Valentina Perkovića, Ivicu Zadru i druge.

Susretljivi i građani i gradske vlasti

Autori projekta i producenti filma su Ljubo Zdjelarević i Ivor Šiber, a od filmske ekipe svakako treba još spomenuti i direktora fotografije Antu Cvitanovića, scenografa Ivu Knezovića, kostimografkinje Željku Franulović i Anu Kala Kovačević te majstoricu maske Bianku Prskalo.

Zadnja klapa filma pala je u SAD-u (Foto: Ljubo Zdjelarević, Kinoteka)

“Slijedi nam faza postprodukcije, u na kraju snimanja, svakako želimo zahvaliti svim državnim i gradskim institucijama koje su nam dale podršku tijekom snimanja filma u Hrvatskoj i SAD-u, ali i stanovnicima Šibenika, Zagreba i Jerseyja, te lokalnim zajednicama, koje su nas srdačno prihvatile. Ipak, najviše izražavamo duboku zahvalnost svakom članu hrvatske i američke ekipe, koji su doprinijeli stvaranju našeg filma. Njihova strast, predanost i trud učinili su ovaj projekt posebnim. Hvala im na nevjerojatnom iskustvu”, rekli su producenti nakon što je završeno snimanje filma koji se u kinima očekuje u jesen 2024., odnosno želja je producenata premijeru održati 22. listopada 2024., u Šibeniku, na dan kada bi Dražen Petrović, da je živ, napunio 60 godina.

Film nastaje u produkciji zagrebačke Kinoteke i u koprodukciji sa slovenskom kućom, December, srpskim Living Pictures te američkim RTG Picturesom. Između ostalih, produkciju podupiru Hrvatski audiovizualni centar, Slovenski filmski centar, Filmski centar Srbije, Hrvatska radiotelevizija, Grad Šibenik, Grad Zagreb, TZ grada Zagreba i drugi, uz pokroviteljstvo Hrvatskog olimpijskog odbora.

O autoru

O autoru