‘Bajkeri’: Ovog ljeta krenite na otvorenu cestu s Tomom Hardyjem i Austinom Butlerom

Nova kriminalistička drama ‘Bajkeri’ Jeffa Nicholsa vodi nas na putovanje koje prati uspon i pad motociklističke bande Vandali tijekom 1960-ih godina.

Kathy, odlučna članica moto kluba Vandali koja je udana za divljeg, bezobzirnog vozača motocikla po imenu Benny, prisjeća se evolucije Vandala tijekom desetljeća, počevši od lokalnog kluba autsajdera ujedinjenih dobrim vremenima, tutnjavom motora i poštovanjem prema njihovom snažnom, postojanom vođi Johnnyju. Tijekom godina Kathy daje sve od sebe kako bi se snašla usred neukroćene prirode svog supruga i njegovoj odanosti Johnnyju za kojeg ima osjećaj kao da se mora natjecati za Bennyjevu pažnju. Kako život u Vandalima postaje sve opasniji a klubu prijeti da postane još zlokobnija banda, Kathy, Benny i Johnny prisiljeni su donositi odluke o svojoj odanosti klubu i jedni drugima.

Bajkeri - The Bikeriders
Kadar iz filma ‘Bajkeri’ (Foto: Universal Pictures)

Knjiga fotografija Dannyja Lyona inspirirala je Jeffa Nicholsa za ‘Bajkere’

Posljednji hollywoodski trend su ekranizacije romana, video igara, ili linije igračaka, no scenarist i redatelj Jeff Nichols na velike ekrane donosi ekranizaciju – knjige fotografija. Istini za volju, pored fotografija u knjizi je opis onoga što ona prikazuje ili poneka rečenica, intervju s pojedinim članom motociklističkog kluba koji se nalazi na fotografiji, no to ne tvori cjelovitu priču. Stoga je Jeff Nichols u svoj film Bajkeri (The Bikeriders) prenio osjećaj koji je imao dok je prvi put držao knjigu u rukama.

Nagrađivani redatelj hvaljenih filmova kao što su psihološki triler U zaklon (Take Shelter, 2011.), drama Mud (2012.), i sf Ponoćni specijal (Midnight Special, 2016.), odlučio je publici na velike ekrane donijeti oblake prašine i miris benzina bajkerskih bandi. Nakon što ga je knjiga fotografija The Bikeriders iz 1968. Dannyja Lyona oduševila i potaknula maštu, Jeff Nichols je kontaktirao tog fotografa i filmaša s idejom o filmu. Kako je Lyon putovao s bajkerima kao fotograf koji je ovjekovječio njihov način života, isprva je pomislio kako Nichols ima namjeru snimiti film o fotografu, ali to nije bio slučaj jer ovo je priča o članovima motociklističkog kluba koju su inspirirale njihove fotografije. Možda ovo nije priča o čovjeku iza objektiva, ali lik Dannyja Lyona je u filmu i okidačem fotoaparata prati Vandale.

Bajkeri
Kadar iz filma ‘Bajkeri’ (Foto: Universal Pictures)

Punk rock priča o bajkerskoj subkulturi

Lyonova knjiga govori o najstarijoj motociklističkoj bandi osnovanoj 1935., Chicago Outlawsima, koja je u to vrijeme izrasla u drugu po redu najveću motociklističku bandu na svijetu. Kako bi se odmaknuo od biografske priče koja je prikazana u knjizi, Jeff Nichols je kao inspiraciju osim fotografija uzeo i neke izrečene stvari u knjizi od strane Outlawsa te stvorio vlastite likove i priču za Bajkere.

Kako se Lyon s Chicago Outlawsima vozio četiri godine, i Nicholsovi Bajkeri prate razdoblje kroz nekoliko godina kako su se od kluba entuzijasta Vandali pretvorili u opasnu bandu koje se i policija boji. Bajkeri su punk rock priča o bajkerskoj subkulturi ispunjena ljepotama i opasnostima takvog života kao što su sloboda i ljubav prema motociklima, romansa, i tragedija.

Bajkeri
Kadar iz filma ‘Bajkeri’ (Foto: Universal Pictures)

U središtu priče su vođa Vandala Johnny, njegov mladi, temperamentni štićenik i član Vandala Benny, te Bennyjeva supruga Kathy. Budući da je Benny neobuzdani duh i svojim divljim načinom života dovodi sebe i ostale u opasnost, Kathy stalno čeka trenutak kad će se on promijeniti. S druge strane, Johnny u njemu vidi vođu kluba koji bi ga naslijedio, a sam Benny će morati balansirati između njihovih očekivanja i vlastitog samodestruktivnog karaktera. Problem s Bennyjem je što njega nije briga ni za što, a to bi moglo označiti kraj svega, čak i samih Vandala.

Jodie Comer, Tom Hardy i Austin Butler predvode ‘Bajkere’

U ulozi vođe Vandala Johnnyja je karizmatični Tom Hardy koji je najpoznatiji po ulozi Maxa u Pobješnjelom Maxu: Divlja cesta (Mad Max: Fury Road, 2015.) i Eddieja Brocka u Marvelovoj franšizi Venom. Kao Kathy ovdje je dobitnica Emmyja Jodie Comer iz Ubijanje Eve (Killing Eve, 2018.) i Free Guy (2021.). Osobu koja povezuje Johnnyja i Kathy, Bennyja, tumači mladi glumac Austin Butler čija je planetarna slava došla ulogom kralja rock’n’rolla u filmu Elvis (2021.), a ove godine utjelovio je psihopata Feyd-Rautha Harkonnena u Dina: Drugi dio (Dune: Part Two). Ako je nešto dovoljno blizu onome kako bi James Dean i Marlon Brando izgledali na filmu zajedno, onda su to Austin Butler i Tom Hardy koji bez imalo dvojbe povlače inspiraciju za glumu iz kulerskih hollywoodskih legendi.

Bajkeri
Kadar iz filma ‘Bajkeri’ (Foto: Universal Pictures)

Fotografa Dannya (Lyona) glumi Mike Faist (Priča sa Zapadne strane, 2021., Izazivači, 2024.), dok su u ostalim bajkerskim ulogama Boyd Holbrook (Logan, 2017., Indiana Jones i artefakt sudbine, 2023.), Michael Shannon (Noćne životinje, 2017., Brzina metka, 2022.), Norman Reedus (Živi mrtvaci, 2010., serijal Sveci protiv mafije), Damon Herriman (Bilo jednom…u Hollywoodu, 2019., Pravednik, 2010.), Beau Knapp (Road House, 2024., Osvetnik, 2018.), i Emory Cohen (Grijesi očeva, 2012., The OA, 2016.).

Svaki od likova ima vlastitu priču i razloge zašto je u Vandalima, a toliko su različiti i ljudski da se ne može ne povezati s njima i čuti još njihovih pozadinskih priča koje su ih posjele na dva kotača. Stoga, ovog lipnja stisnite pedalu i pridružite se Vandalima na nezaboravnom putovanju.

U kinima od 27.06.

Trailer:

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     GLUMCI: Jodie Comer, Austin Butler, Tom Hardy, Michael Shannon, Mike Faist, Norman Reedus, Boyd Holbrook, Damon Herriman, Beau Knapp, Emory Cohen
     REŽIJA: Jeff Nichols
     SCENARIJ: Jeff Nichols
     PRODUCENTI: Sarah Green, Brian Kavanaugh-Jones, Arnon Milchan
     IZVRŠNI PRODUCENTI: Fred Berger, Sam Hanson, David Kern, Yariv Milchan, Michael Schaefer
     ŽANR: kriminalistički, drama

     O autoru

     O autoru