‘U zemlji svetaca i grešnika’: U novom filmu Liam Neeson je ubojica koji želi činiti dobro

Unatoč nastojanjima da život promijeni iz temelja, prošlost sustiže Liam Neesonovog Finbara Murphyja. Ubojita igra mačke i miša počinje.

Radnja filma smještena je u 1970-e godine i prati Finbara Murphyja, novoumirovljenog plaćenika koji silno želi svoju prošlost ostaviti iza sebe. Finbar vodi miran život u obalnom gradu Glen Colm Cille, daleko od političkog nasilja koje muči ostatak zemlje. No kada zlokobna grupa terorista stigne u njegovo mjesto, predvođena nemilosrdnom ženom imena Doireann, Finbar nema izbora nego se uključiti u opaku igru mačke i miša, odabirući između otkrivanja svog tajnog identiteta i sigurnosti svojih prijatelja i susjeda.

Liam Neeson rastura i u 71. godini života

Nakon što ga je u žanru geri-akcije proslavio adrenalinski 96 sati (Taken, 2007.) koji je postao globalni hit, a kojeg skoro 20 godina kasnije i dalje svi citiraju, Liam Neeson je velik dio karijere posvetio akcijskom i krimi filmu. Glumac je sa snažnom prisutnošću na ekranu što je publika prepoznala i ranije, ali fanovi akcijskog filma su bili najglasniji – žele još filmova s hladnokrvnim Liamom Neesonom koji zlikovcima daje što ih ide. U posljednjih nekoliko godina snima dva do četiri akcijska trilera godišnje, ali to nikako nisu jeftini filmovi što bi se dalo zaključiti zbog njihove učestalosti u izlaženju.

In the Land of Saints and Sinners
Liam Neeson i Ciarán Hinds u filmu ‘U zemlji svetaca i grešnika’ (Foto: Facing East Entertainment)

Vizualno bogat film s glazbom koja daje dubinu priči

U zemlji svetaca i grešnika (In the Land of Saints and Sinners) je više kriminalistički triler nego akcija, i potpuno se razlikuje od standardnog akcijskog filma kakvog bi se očekivalo od glumca. Ovdje je on umirovljeni plaćenik, ubojica, koji svima želi pokazati da njegova nedjela nisu sve što on ima za pružiti svijetu. Posvetio se činjenju dobra i pomažući ljudima, ali s dolaskom IRA terorista u selo gdje je odlučio provesti ostatak života, mora upotrijebiti vještine koje je želio zauvijek ostaviti iza sebe.

Osim što se radnja odvija na obalama ruralne Irske i izgleda fantastično, gotovo bajkovito, film odlikuje soundtrack koji uz glumce postaje poput jedne od glavnih uloga filma. Nerijetko sama glazba u sceni bolje opisuje pojedine likove nego njihove riječi i postupci, što dodatno uvuče gledatelja u radnju. No glumačka postava koja nosi film je vjerojatno najzaslužnija za ono najbolje u njemu.

Glumci u filmu

Pored Neesonovog Murphyja, jedan od centralnih likova je Kevin Lynch, mladi psihopatski ubojica kojem Murphy postane mentor. Kevina glumi Jack Gleeson, najpoznatiji publici po ulozi kralja Joffreya u Igri prijestolja (Game of Thrones, 2011.), koji se nakon serije povukao iz svijeta glume pred kamerama i prebacio se na kazališne daske. Gleeson je mladi glumac koji je ovdje s lakoćom uspio humanizirati svog lika koji je zapravo besramni psihopat. Lošija izvedba se niti ne očekuje od glumca koji je postigao da ga zbog njegove odlične glume cijeli svijet zamrzi gledajući Igru prijestolja.

In the Land of Saints and Sinners
Kerry Condon i Jack Gleeson u filmu ‘U zemlji svetaca i grešnika’ (Foto: Facing East Entertainment)

Kerry Condon je Doireann McCann, žena zaslijepljena bijesom i sve što traži je osveta ne birajući sredstva kako će doći do nje. Njeni hladnokrvni postupci i ponašanje prema osobama oko nje opravdani su nekom logikom koja ima smisla samo njoj, i to isključivo kroz spektar mržnje. Ona je tip filmskog negativca kojeg se jednostavno uživa mrziti.

Osim njih, u filmu glume Ciarán Hinds, Sarah Greene, Desmond Eastwood, Conor MacNeill, Bernadette Carty, i Seamus O’Hara.

Redatelj i scenaristi

U zemlji svetaca i grešnika je režirao Robert Lorenz, kojem je ovo druga suradnja s Liamom Neesonom nakon filma Zaštitnik (The Marksman, 2021.). Uz taj film, režirao je sportsku dramu Ponovno u igri (Trouble With the Curve, 2012.) s Clintom Eastwoodom u glavnoj ulozi. Lorenz je poznat po stalnoj suradnji s Eastwoodom, te služi kao producent na svim njegovim filmovima od akcijskog trilera Krvna slika (Blood Work, 2002.), te je nominiran za tri Oscara.

Scenarij prema kojem je Lorenz režirao i producirao U zemlji svetaca i grešnika napisali su Mark Michael McNally i Terry Loane. Ime filma In the Land od Saints and Sinners se doslovno prevodi kao ‘U zemlji svetaca i grešnika’, što je znakovito u filmu rekao Jack Gleesonov Kevin: “Svetac prvo mora biti grešnik.” Tko će na kraju biti svetac, a to grešnik – saznat će se ovog siječnja.

U kinima od 18.01.

Trailer:

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     GLUMCI: Liam Neeson, Kerry Condon, Jack Gleeson, Ciarán Hinds, Sarah Greene, Desmond Eastwood, Conor MacNeill, Bernadette Carty, Seamus O’Hara
     REŽIJA: Robert Lorenz
     SCENARIJ: Mark Michael McNally, Terry Loane
     PRODUCENTI: Markus Barmettler, Kieran Corrigan, Geraldine Hughes, Philip Lee, Terry Loane, Bonnie Timmermann
     IZVRŠNI PRODUCENTI: Nicholas C. Bennett, Ehud Bleiberg, James DeMasi, Danny Dimbort, Daniel Fluri, Marcel Gloor, Adrian Grabe, Victor Hadida, Marc Jacobson, Robert Lorenz
     ŽANR: akcija, kriminalistički, triler

     O autoru

     O autoru