Geri-akcija ili sumrak heroja iz staračkog doma?

Prije 30 i više godina, bili su najveći akcijski junaci velikih i malih ekrana. No, da li to mogu biti i danas?

Vremena se mijenjaju, a s njima i pojam akcijskog junaka. 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća John Rambo, Terminator i John McClane bili su mjerilo za dobar akcijski film. Danas žanrom akcijskog filma ne vladaju njihovi junaci, već superjunaci.  Nije da je to u potpunosti loša stvar, ali nitko ne ide gledati akcijski film zbog Chrisa Evansa i Chrisa Hemswortha već zbog Kapetana Amerike i Thora.

Klasični akcijski filmovi i njihovi junaci

Prije nekoliko desetaka godina, akcijski film se išao gledati jer su u njemu bile zvijezde koje su obećavale dobru zabavu uz pucnjavu, eksplozije i nezaobilazne doskočice izgovorene u trenutku pobjede nad zlikovcem. Svi akcijski junaci bili su skoro pa svakodnevni ljudi s određenim vještinama i nisu imali supermoći, no imali su oružje kojem nikad ne ponestaje metaka i orlovski vid za ciljanje. To je klasični akcijski film s nekad više ili manje uvjerljivom pričom, istinski zlim negativcima, karizmatičnim glavnim herojem i pregrštom zabave usred svega.

Nakon uspjeha Conana Barbarina (1982.) i Terminatora (1984.), svi su išli gledati Arnolda Schwarzeneggera u Komandosu (1985.) i Predatoru (1987.).  Bruce Willis je poslije serijala Umri muški mogao snimiti što god je poželio, dok je Sylvester Stallone stvorio franšize Rocky i Rambo čija se imena danas koriste u svakodnevnom razgovoru kao opis za nekoga tko je snažniji od ostalih ili jednostavno opaki lik.

Jean-Claude Van Damme
Jean-Claude Van Damme je sa svoje 63 godine veoma mlađahan naspram ostalih akcijskih junaka (Foto: Netflix)

Mogu li stari akcijski junaci i danas biti što su bili nekad?

Nitko drugi ne može biti novi Rambo, novi Terminator, John McClane ili Indiana Jones osim glumaca koji su im udahnuli život kad su se po prvi put pojavili na velikim ekranima. No, da li 40 i više godina kasnije isti ti glumci mogu dočarati duh akcije kao nekada? Nekima od njih to i danas uspijeva, ali normalno je da kad osoba prijeđe 60, 70 ili čak 80 godina života, skok sa zgrade ili zadani udarac ne izgleda isto. Nekako je previše oprezan i ukočen, drugim riječima – primjeren godinama glumca.

Bez obzira na to, oni i danas snimaju akcijske i avanturističke filmove za stare i nove obožavatelje koji će ih uvijek željeti gledati u onome po čemu su najpoznatiji. Tako se dolazi do akcijskog podžanra geri-akcija (geri-action) što označava glumce kasne srednje ili starije životne dobi koji i dalje na filmu namlate duplo ili tri puta mlađe glumce od sebe. Svi ih volimo zbog toga, no rezultati nisu baš uvijek najbolji. Puno bolje bi im u poodmaklim godinama bila uloga velikog bossa ili mudrog mentora, i sva publika će vjerovati toj ulozi jer znaju tko si i imaš njihovo poštovanje. Ovaj puta će se osvrnuti isključivo na muške glumce, dok ženske snage zaslužuju svoj poseban tekst.

Arnold Schwarzenegger
Arnold Schwarzenegger (Foto: Netflix)

Arnold Schwarzenegger je jedna od najvećih akcijskih zvijezda Hollywooda kojeg je 1982. proslavila uloga Conana Barbarina, lika kojeg je 1932. godine stvorio američki pisac Robert E. Howard. Trkač (1987.), Potpuni opoziv (1990.) i Istinite laži (1994.) su samo neki od najpoznatijih filmova koji su uslijedili. Posljednji istinski akcijski hit njegovog zlatnog doba bio je Brisač (1996.), da bi nakon toga uslijedili filmovi osrednjeg ili nikakvog uspjeha. Sabotaža (2014.) i Terminator: Mračna sudbina (2019.) između ostalih nisu prošli najbolje kod ljubitelja akcije, ali ove godine se sa svojih 76 godina vratio serijom FUBAR i oduševio sve više humorom, a manje akcijom. To je puno bolja odluka jer potpuno je nebitno što nije bombastična akcija. Samo želimo gledati Arnieja, i vrijeme je da se ipak umirovi kao akcijski junak.

Bruce Willis
Bruce Willis u svom posljednjem filmu Assassin (Foto: Endless Media)

Bruce Willis iza sebe ima jedan od najboljih božićnih filmova ikad koji mu je pokrenuo karijeru i stvorio cijelu franšizu – Umri muški (1988.). Od Prljavi igraju prljavo (1991.) do Peti element (1997.), Willis je imao bogatu karijeru kao akcijski junak, dok mu je posljednji uspješan film u tom žanru bio Red 2: Umirovljeni, naoružani i iznimno opasni (2013.), i nakon toga je sve krenulo nizbrdo. Barem po pitanju kvalitete, jer u narednom razdoblju snimao je više nego ikada. To su većinom bili niskobudžetni akcijski trileri gdje se znao pojaviti kao glavni glumac ili epizodna uloga zbog koje bi se lakše prodao film, a 2022. godine mu je izašlo čak 11 filmova. Te godine se nažalost dogodila tragedija u njegovoj 68. godini života jer se morao umiroviti zbog teške i neizlječive bolesti što znači da su Nakatomi Plaza i svijet filma izgubili jednog od njegovih zaštitnika.

Sylvester Stallone
Sylvester Stallone (Foto: Netflix)

Sylvester Stallone sa svojih 77 godina i dalje ne pušta okidač na pištolju jer prije tjedan dana izašao mu je all-star akcijski film Plaćenici 4. Zvijezda filmova Rambo (1982.) i Tango i Cash (1989.) nikad nije prestao snimati akcijske filmove, ali niti jedan od novijih nije uspio dosegnuti one visine gdje je Sly nekada bio do kraja 90-ih. Najbliže tome su došli Rambo 4 (2008.) i Plaćenici 2 (2012.), no magija se nakon toga izgubila. U filmu Plaćenici (2010.) Sly je okupio neke od najvećih nekadašnjih akcijskih zvijezda, kao i zvijezda današnjice, od Jasona Stathama, Arnolda Schwarzeneggera i Dolpha Lundgrena do Jeta Lija. Posljednji nastavak serijala koji je još uvijek u kinima dokazao je kako Stallone ipak ne može razbijati glave kao nekada, a to se itekako dalo naslutiti u Rambo: Do posljednje kapi krvi (2019.). Možda je po pitanju akcije za mirovinu, ali u posljednjim Creed filmovima je savršeno pokazao kako se nekadašnje titule prvaka predaju novim generacijama, kao i da je voljan to učiniti.

Denzel Washington
Denzel Washington (Foto: Sony)

Denzel Washington se nije proslavio mišićavim ulogama u klasičnim akcijskim filmovima, no čak i danas ostavlja svoj trag u tom žanru. Tjelesna straža (2004.) i Deja Vu (2006.) su samo jedni od njegovih poznatijih, ali pravu akcijsku slavu stekao je s Pravednikom (2014.) koji ga je stavio u ulogu Roberta McCalla, bivšeg vladinog ubojice s opakim vještinama. Za razliku od ostalih u klubu 60+, Denzel je ove godine uvjerljivo u Pravednik: Konačno poglavlje pokazao što znači biti akcijski junak sa svojih 68 godina. Nimalo mu ne odmaže što izgleda kao da je 20 godina mlađi, ali ‘prizemnije’ eliminiranje pripadnika talijanske mafije bez previše trke i oružja izgleda kao da tako može još barem 20 godina.

Liam Neeson
Liam Neeson (Foto: StudioCanal)

Liam Neeson je kroz svoju karijeru rijetko kad imao akcijske uloge, mada je kao Jedi master podučio mladog Obi-Wan Kenobija i zadao Batmanu par dobrih udaraca u ulozi zlikovca Ra’s Al Ghula. No 2008. došla je uloga Bryana Millsa u 96 sati koja je odredila tijek njegove daljnje karijere. Nakon što je pokazao svoje akcijsko umijeće očinske figure s vještinama potrebnim da namlati vojske negativaca u 96 sati, slične uloge su krenule samo dolaziti, i ne samo za njega već za cijelu generaciju akcijskih junaka u određenim godinama. Neeson je pokazao svima kako se to radi i pokrenuo moderni trend geri-akcije. Sa 71 godinom iza sebe, ove godine će još jednom pokazati svoje ubojito umijeće u akcijskim trilerima Odmazda i In the Land of Saints and Sinners te kao i uvijek, oduševiti publiku koja zna što očekivati od Liam-ne diraj mi obitelj-Neesona. Akcija u njegovim filmovima je postala manje eksplozivna i fizički zahtjevna kako je ulazio u određene godine, ali svi znaju što očekivati od tog tipa filma.

Jackie Chan
Jackie Chan (Foto: Netflix)

Jackie Chan i danas dokazuje kako može namlatiti duplo mlađe od sebe, a tek je napunio 69 godina. Zvijezda filmova Velika gužva u Bronxu (1995.) i Gas do daske (1998.) je stvorio vlastiti žanr akcijskog filma s borilačkim vještinama i jedinstvenim humorom, a ove godine su mu izašla čak 2 filma gdje je za svoje godine i više nego brz i okretan. Jedan je od rijetkih akcijskih junaka koji u istoj mjeri može dočarati dovoljno dinamičnu akciju, ali svjestan je koliko godina ima te se okrenuo i manje zahtjevnim filmovima primjerenijim njegovim godinama. Jackie Chan je uvijek bio jedinstven u onome što je radio i izgleda da ne namjerava stati.

Mel Gibson
Mel Gibson (Foto: Highland Entertainment)

Mel Gibson nije prva osoba koja pada na pamet kad se spomene akcijski junak, no serijali Smrtonosnog oružja i Pobješnjelog Maxa su pravi klasici žanra. Dok je većinom naginjao ulogama gdje su njegovi likovi pomalo manijakalni, neuračunljivi i ustrajni a manje nabijeni mišićima, ipak se više u posljednje vrijeme znao pojaviti u ulogama velikog gazde ili zlikovca s debelom cigarom u ustima i prijetećim pogledom ispod obrva. To je prava stvar za glumca njegovog kalibra jer je u svoje uloge dodatno unosio mnogo sarkazma i crnog humora, ali je poput kolege Brucea Willisa krenuo u smjeru kvantitete a ne kvalitete. Posao redatelja mu s druge strane još uvijek odlično leži, i svi čekaju njegov redateljski uradak koji se snima, a gdje se u glavnoj ulozi vraća s Dannyjem Gloverom za Smrtonosno oružje 5. Da li su Gibson sa svojih 67 a Glover sa 77 godina ‘prestari za ova sranja’, saznat će se uskoro, ali sve govori kako bi ipak trebali biti oprezni s količinom akcije koju će raditi.

Lundgren, Norris, Snipes, Van Damme
Dolph Lundgren, Chuck Norris, Wesley Snipes, Jean-Claude Van Damme (Foto: CBS, The Exchange, Other Angle Pictures, XYZ Films)

Wesley Snipes (62), Jean-Claude Van Damme (63), Dolph Lundgren (66) i Chuck Norris (83) su isto tako velike akcijske zvijezde, ali nikad nisu dosegnuli toliki nivo slave poput Arnieja ili Slyja da su imali hit za hitom. Svi su bili opaki i mišićavi tipovi koji i danas glume u akcijskim filmovima no niti jedan od njih nije imao veliku uspješnicu za široke mase u posljednje vrijeme. Van Damme je od svih ovdje poput Jackie Chana veoma brz za svoje godine i radi vratolomije koje prate isključivo njegovi veliki fanovi, no Chuck Norris je u već poodmaklim godinama kako bi pokazao pokoji high kick. Dovoljno je da se pojavi ispred grupe bitangi i kaže im da se uklone s puta. Oni će učiniti tako jer to je Chuck Norris.

Clint Eastwood
Clint Eastwood (Foto: Warner Bros.)

Clint Eastwood se ne bi mogao uklopiti u pojam klasičnog akcijskog junaka, on je više kao institucija sam za sebe, dok je u posljednje vrijeme imao uloge gunđavog tipa koji je lak na okidaču. On zna što radi i što može u svojim godinama, no ipak bi se trebao kloniti fizičkih okršaja u filmovima kao u svojem posljednjem Cry Macho (2021.). U svoje 93 godine (!) glumio je, režirao, napisao i producirao mnoštvo velikih hit filmova što mu je donijelo 4 Oscara u njegovoj dugogodišnjoj karijeri. Ne može se ne spomenuti njegove likove Prljavog Harryja u istoimenom filmu i Blondieja u Dobar, loš, zao (1966.). To su uloge za pamćenje, a filmski velikan Clint je najavio i snimanje novog filma.

Akcijski junaci koji još uvijek pune kino dvorane

Reklo bi se kako na mladima akcijski svijet ostaje, a novije (i ne tako mlade) nade akcije su trenutno John Cena (46), Scott Adkins (47), Vin Diesel (56), Jason Statham (56) i Dwayne Johnson (51), mada su i oni već prešli 40 ili 50 godina svog života. No Keanu Reeves (59) kao John Wick i Tom Cruise (61) u ulozi Ethana Hunta ne predaju se tako lako i napunit će svaku kino dvoranu. Rade vlastite vratolomije i sve za publiku, a svaki novi nastavak dočekat ćemo s nestrpljenjem.

Tom Cruise - Keanu Reeves
Tom Cruise i Keanu Reeves (Foto: Paramount, Lionsgate)

Aaron Taylor-Johnson (33) i Iko Uwais (40) su na dobrom putu da stvore ime za sebe u svijetu akcije, no nedostaje im par velikih hitova u nizu kako bi postigli tako nešto. Neke od akcijskih ikona poput Jeta Lija (60) su se umirovile od glume i zamijenile vratolomije s dobrotvornim radom, Harrison Ford (81) je uvijek bio više avanturist nego akcijski junak, ali ni to ga ne sprečava da i dalje lovi skrivena blaga i priključuje se stripovskim junacima. Svejedno, na njemu se prilično vidi da više ne može ono što je mogao prije.

Savršeno je u redu da kad akcijski glumci dođu u neke godine prestanu snimati ono po čemu su nekad bili poznati, jer često se dogodi da je glumac prisutan, ali njegov prikaz lika djeluje nekako umorno. Uvijek će svaki od njih imati poštovanje za ono što su ranije podarili publici, i ponekad je dobra stvar jednostavno odložiti pištolj, sjesti u šefovsku fotelju, zapaliti debelu cigaru i prepustiti mlađima da rade posao umjesto tebe. Zaslužio si.

O autoru

O autoru