30 godina filma ‘Nemoralna ponuda’: Provokativna drama koja i danas izaziva brojne rasprave

Hit film Nemoralna ponuda redatelja Adriana Lynea u kina je došao 7. travnja 1993., a njegova priča o muškarcu koji bračnom paru ponudi milijun dolara i danas je kontroverzna. Malo je poznato da je film inspiriran istinitom pričom o nemoralnoj ponudi koju je dobila – glumica Joan Collins.

Sjećate li se kada je Hollywood bio potresen jednim od najkontroverznijih filmova u povijesti? Bilo je to prije 30 godina, kada je na velika platna stigla Nemoralna ponuda, film redatelja Adriana Lynea s legendarnim Robertom Redfordom i Demi Moore u glavnim ulogama. Ovaj film je izazvao nevjerojatnu pozornost publike i kritike zbog svoje provokativne teme, izvrsnih glumačkih performansi i kultne glazbe.

Radnja filma prati mladi bračni par Davida (glumi ga Woody Harrelson) i Dianu (Demi Moore) kojima se život okreće naglavačke nakon što im milijarder John Gage (Robert Redford) ponudi milijun dolara za jednu noć s Dianom. Ova nemoralna ponuda testira granice ljubavi bračnoga para i vodi ih u moralnu dilemu koju ne mogu ignorirati.

Zarada od 260 milijuna dolara

Film je bio izrazito kontroverzan zbog teme koju obrađuje i u kojoj se spominje prostitucija, što je dovelo do negativnih kritika i osuda nekih kritičara i publike. Međutim, ne može se osporiti činjenica da je Nemoralna ponuda postigla veliki uspjeh u kinima i da je zaradila preko 260 milijuna dolara širom svijeta.

Jedan od razloga zašto je film toliko privlačio publiku bila je glumačka ekipa. Robert Redford i Demi Moore odlični su u glavnim ulogama, a Woody Harrelson kao John Gage donio je novu dimenziju lika koji je duboko moralno proturječan.

Robert Redford i Demi Moore u filmu ‘Nemoralna ponuda’ (Foto: Paramount Pictures)

Međutim, Nemoralna ponuda nije samo kontroverzna drama. Film je također značajan zbog svoje glazbe koju je napisao John Barry, a koja je dobila nominaciju za Oscara. Glazba je postala kultna i često se koristi u drugim filmovima i TV serijama.

Inspiracija – nemoralna ponuda za Joan Coillins

Dvadeset godina nakon premijere filma, Adrian Lyne je u intervjuu za Entertainment Weekly otkrio da je film inspiriran stvarnim događajem koji se dogodio u Engleskoj. Prema njegovim riječima, muškarac je ponudio milijun funti britanskoj glumici Joan Collins za jednu noć s njom, ali je ona odbila ponudu.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Nemoralna ponuda ima i svoje mjesto u pop kulturi. Film je parodiran u mnogim drugim filmovima i TV serijama, a jedna od najpoznatijih parodija je iz epizode serije Obitelj Simpson pod nazivom Indecent Proposal iz 1994. godine.

     Uz sve to, Nemoralna ponuda je ostavila trag u filmskoj povijesti zbog svoje teme koja i danas izaziva kontroverzu. Film se bavi pitanjem moralnosti i vrijednosti braka te postavlja teška pitanja o tome koliko smo spremni žrtvovati svoje moralne principe i vrijednosti za financijsku korist.

     I dalje aktualan

     Njegova aktualnost proizlazi iz činjenice da i danas postoje slične situacije u kojima se bogati pojedinci pokušavaju koristiti svojim bogatstvom i utjecajem kako bi dobili ono što žele. U tom smislu, Nemoralna ponuda ostaje vrlo relevantan film i inspiracija za mnoge druge filmove i TV serije.

     S obzirom na sve navedeno, ne čudi što je Nemoralna ponuda i dalje film kojega se brojni gledatelji sjećaju i nerijetko mu se vraćaju. U svakom slučaju, vrijedi pogledati ovaj film koji će vas sigurno potaknuti na razmišljanje o moralnosti, vrijednostima i ljubavi.

     O autoru

     O autoru