Scenarist ‘Ubojica cvjetnog mjeseca’ i redatelj ‘Dine’ spremaju adaptaciju SF klasika?

Oskarovac Eric Roth otkrio je da je napisao scenarij za Denisa Villeneuvea, no nije želio reći ništa više od toga. Mnogi nagađaju da bi to mogla biti najavljivana adaptacija klasika “Randevu s Ramom” Arthura C. Clarkea.

Scenarist trenutačnog kinohita Martina Scorsesea, Ubojice cvjetnog mjeseca (Killers of the Flower Moon), Eric Roth, nedavno je u podcastu “A Script Apart” otkrio da je napisao scenarij za redatelja Dine, Denisa Villeneuvea.

Naime, 78-godišnji Oscarom nagrađeni scenarist rekao je da nije siguran što će  s projektom na kraju biti, a jedino što je o njemu otkrio jest da se u priči “radi o svemiri i vremenu” te da u scenariju usamljenost ima važnu ulogu.

“Riječ je o vječnosti”, rekao je Roth, no nije htio odgovoriti je li taj scenarij zapravo adaptacija znanstvenofantastičnog romana britanskog pisca Arthura C. Clarkea “Randevu s Ramom”, objavljenog 1973. Riječ je o romanu čija je radnja smještena u 22. stoljeće, a za koji se već neko vrijeme priča da upravo Villeneuve radi na njegovoj filmskoj adaptaciji.  

Potraga za odgovorima na neodgovoriva pitanja

“Upravo sam napisao film za Denisa Villeneuvea”, izjavio je Roth. “Vidjet ćemo što će se na kraju dogoditi s tim, ali radi se o prostoru i vremenu i vrlo je usamljeno. Zasigurno je riječ o vječnosti.”

“Naslov za sada mora ostati tajna. Dovoljno je reći da kao 78-godišnjak pokušavam pronaći odgovore na neodgovoriva pitanja”, rekao je Roth.

Naime, “The Hollywood Reporter” je još krajem 2021. objavio da će Denis Villeneuve režirati adaptaciju Clarkeovog. “Randevu s Ramom” smatra se klasikom znanstvene fantastike, a mnogi ga ističu i kao najbolju knjigu legendarnog autora.

U romanu je riječ o skupini istraživača koji presreću brod izvanzemaljaca koji isprva nazivaju brojem, no ubrzo, shvaćajući da je riječ o brodu valjkastog oblika impresivnih dimenzija – dugačak 50-ak i širok 20-ak kilometara – nadjenjuju mu ime Rama. Istraživači i znanstvenici pripremaju se za prvi ljudski susret s nezemaljskom vrstom, istovremeno proživljavajući najveću radost i najžešći strah jer nitko ne zna tko su Ramanci, ni zašto su došli.

Ova knjiga autoru donijela niz nagrada –  Hugo, Jupiter, John W. Campbell, Locus i Nebula – te je, uz knjigu “2001.: Odiseja u svemiru”, jedan je od zaštitnih znakova Arthura C. Clarkea.

Morgan Freeman mogući producent

Puno prije negoli što se Denis Villeneuve počeo spominjati u kontekstu adaptacije ovog romana, o tome je pričao 86-godišnji glumac Morgan Freeman. On je, naime, još početkom 2000-ih izrazio želju da producira filmsku adaptaciju ovog romana, a kad je 2021. “The Hollywood Reporter” pisao o adaptaciji romana, spominjao je da bi Freeman i Lori McCreary, izvršna direktorica producentske kuće Revelations Entertainment koju je osnovala s Freemanom, producirali Villeneuveovu filmsku adaptaciju.

I dok je Eric Roth bio čak sedam puta nominiran za Oscara, a prva nominacija mu je donijela tu prestižnu nagradu (najbolji adaptiran scenarij za film Forrest Gump iz 1994.), Denis Villeneuve još uvijek čeka svoju priliku. Naime, do sada je bio nominiran tri puta, no njegov film Dina (Dune, 2021.) imao je čak deset nominacija, a osvojio je  šest Oscara – za najbolju originalnu muziku (Hans Zimmer), najbolji zvuk, najbolju montažu, najbolju fotografiju, najbolju scenografiju i najbolje vizualne efekte.

Nastavak, Dina: Drugio dio, očekuje se 1. ožujka 2024., a u “dvojci” svoje će uloge reprizirati Timothée Chalamet, Zendaya, Rebecca Ferguson, Javier Bardem, Josh Brolin, Dave Bautista, Charlotte Rampling te Stellan Skarsgård. Njima će se pridružiti novi glumci u franšizi – Austin Butler, Florence Pugh, Christopher Walken i Léa Seydoux.

O autoru

O autoru