Martin Scorsese: Snimat ću dok me ne podignu s poda

Novi film jednog od najvećih filmaša svih vremena u listopadu dolazi u kina, a će ove godine napuniti 81. godinu života, Scorsese se nada da Ubojice cvjetnog mjeseca neće biti zadnja kinopremijera u njegovom životu.

I dok 60-godišnji Quentin Tarantino snima svoj deseti film za koji je još prije desetak godina najavio da bi mu mogao biti zadnji, 80-godišnji Martin Scorsese snimio je svoj 26. i ne razmišlja o redateljskoj mirovini.

Vremešni filmaš jedan je od najcjenjenijih redatelja na svijetu, a slavu je stekao nizom odličnih filmova među kojima su i Taksist (Taxi Driver, 1976.), Razjareni bik (Raging Bull, 1980.) te Dobri momci (Goodfellas, 1990.), sve redom filmovi s Robertom De Nirom u glavnoj ulozi. Kriminalistički film Pokojni (The Departed, 2006.), u kojem glume Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson, Mark Wahlberg, Martin Sheen i ostali, Scorsese je nagrađen Oscarom kao najbolji redatelj, a film je zlatni kipić (između ostalih) osvojio i u kategoriji najboljeg filma.  

Ukorak s vremenom i novim tehnologijama

I dok se s nestrpljenjem očekuje dolazak u kina njegovog novog filma Ubojice cvjetnog mjeseca (Killers of the Flower Moon) redatelja se pitalo i o planovima za budućnost.

Naime, u razgovoru za GQ, Scorsese je rekao da ga novi načini i tehnologije snimanja oduševljavaju i da će snimati sve dok bude mogao.

“Veselim se novim načinima snimanja. Zaista se puno toga promijenilo u filmskoj industriji tijekom mog rada. Ako bude energije i ako Bog da, možda mogu snimiti još par filmova. Možda još jedan? Ove godine navršit su 81. godinu, ne znam… Radit ću dok me ne podignu s poda. Što da vam kažem…”, rekao je Martin Scorsese.

Robert De Niro i Leonardo DiCaprio tumače glavne uloge u njegovom novom filmu ‘Ubojice cvjetnog mjeseca’ (Foto: Paramount Pictures)

U svom novom filmu, koji traje gotovo tri i pol sata, redatelj će ispričati priču koja se temelji na istoimenoj knjizi Davida Granna, a koja detaljno opisuje uznemirujuće i misteriozne smrti više od 60 Osage Indijanaca u Oklahomi. U filmu glume  Robert De Niro i Leonardo DiCaprio koji su, ako je suditi po učestalosti pojavljivanja u njegovim filmovima, Scorseseovi omiljeni glumci. Slavni redatelj je, zajedno s Ericom Rothom, koscenarist filma, ali i, zajedno s Danom Friedkinom, Bradleyjem Thomasom i Danielom Lupijem, i producent.

Nekoliko projekata u “igri”

Njegovi noviji filmovi – Vuk s Wall Streeta (The Wolf of Wall Street, 2013.) i The Irishman (2019.) – dokazuju da je Scorsese redateljski još itekao “fit”, a prve recenzije filma Ubojice cvjetnog mjeseca, koji je premijerno prikazan još u svibnju u Cannesu, nazivaju ga remek-djelom.

Zbog svega toga, njegova najava da nastavlja i dalje snimati filmove, dobra je vijest za sve ljubitelje njegovih filmova. Ipak, s obzirom na brojne planove, teško je reći koji će biti sljedeći.

Izgledni kandidat je filmska priča o Isusu Kristu o čemu je redatelj ove godine govorio te rekao da je scenarij već napisao te se čak i sastao s Papom Franjom vezano uz taj projekt.  

No, spominju se i neki drugi njegovi projekti, primjerice, “The Wager: A Tale of Shipwreck, Mutiny and Murder”, još jedna knjiga Davida Granna koju bi Martin Scorsese rado pretočio u film u kojem bi iznova surađivao s Leonardom DiCaprijem, ali i biografski film o predsjedniku Theodoreu Rooseveltu.

Nije poznato u kojim su fazama svaki od spomenutih projekata, kao ni to hoće li na kraju oni biti i realizirani, no zato smo sigurni u tom da se slavni redatelj nada da će njegovi filmovi još neko vrijeme, poput magneta, privlačiti publiku u kina.

O autoru

O autoru