Anne Hathaway u rom-comu koji (ni)je priča o Harryju Stylesu

The Idea of You adaptacija je debitantskog romana glumice, scenaristice i producentice Robinne Lee, a uz oskarovku glavnu ulogu tumači mladi Nicholas Galitzine.

Anne Hathaway u glavnoj ženskoj, Nicholas Galitzine u glavnoj muškoj ulozi te Michael Showalter u redateljskom stolcu “osobna je iskaznica” romantične komedije The Idea of You koja je zapravo adaptacija istoimenog romana Robinne Lee.

Dakle, 40-godišnja oskarovka Hathaway glumi svoju vršnjakinju Solène, samohranu majku koja se u teškoj životnoj ulozi našla nakon što ju je suprug ostavio zbog mlađe žene. No njezin život postaje puno uzbudljivi kad ju bivši suprug zamoli da zajedničku kćer odvede na koncert boybanda August Moon koji nastupa na poznatom festivalu u dolini Coachella. Naime, tamo se susreće s 24-godišnjim Hayesom Campbellom, frontmenom August Moona kojega tumači 28-godišnji britanski glumac Nicholas Galitzine.

Oni započinju tajnu vezu, no svakodnevica donosi niz izazova koji pak stvaraju sve veći jaz među svjetovima iz kojih svatko od njih dvoje dolazi i, dakako, komplicira njihovu vezu.

Sličnosti i razlike

Dakle, film govori o ženama koje se ne libe živjeti punim plućima bez obzira na društvene uzuse i mišljenje okoline.

I to je uglavnom sve što je o filmu poznato. Trailera, kao ni datuma premijere filma još uvijek nema, a nema ni odgovora na pitanju je li knjiga, po kojoj se snima film, zapravo fanfiction o Harryju Stylesu, pjevaču bivšeg boy banda One Direction.

Zapravo na pitanje je odgovorila sama autorica, no publika kao da ne želi čuti taj odgovor. Naime, Lee je priznala da ju je za roman inspirirao Harry Styles, odtuda na koncu i ta podudarnost da je glavni lik frontman boy banda, no ništa više od toga.

Fanovi Harryja Stylesa uvjerni su da je roman Robinne Lee fanfiction o slavnom pjevaču (Foto: DepositPhotos)

Spisateljica je u jednom intervjuu za Vouge rekla da knjiga nikada nije ni trebala biti pričao o Harryju Stylesu, već priča “o ženi koja se približava 40. godini života i ne zanemaruje svoju seksualnost”. Dakle, više je to priča o putu samootkrivenja u fazi ženine zrelosti kada društvo poseže za sterotipima prema kojima žene u toj životnoj dobi često više nisu privlačne, relevantne ili potpune. No fanovi slavnog pjevača podsjećaju i na njegovu sklonost zaljubljivanja u žene, ponekad i značajno, starije od njega.

U usporedbi s knjigom, u filmskoj adaptaciji ima sitnih odstupanja. Primjerice, glavna junakinja u filmu ima 40, a Hayes 24 godine. U knjizi Solène ima 39, a pjevač 20 godina. Ne podudara se ni scena njihovog susreta. Naime, u filmu “kemija” nastaje na Coachelli, a u knjizi iza pozornice na koncertu u Las Vegasu.

Iskusna ekipa i ispred i iza kamera

Zanimljivo je da je ovo debitantski roman Robinne Lee (izdan je 2017.) koja je do sada svoju kreativnost izražavala samo u filmskoj industriji i to kao glumica i scenaristica, ali i producentica. Danas 49-godišnja spisateljica filmskoj publici je poznata iz niza filmova, među kojima je i romantična komedija Hitch – doktor za ljubav (Hitch, 2005.) u kojoj naslovnu ulogu tumači Will Smith s kojim je glumila i u drami Sedam duša (Seven Pounds, 2008.). Zapaženu ulogu imala je i u filmovima Pedeset nijansi mračniji (Fifty Shades Darker, 2017.) te Pedeset nijansi slobodniji (Fifty Shades Freed, 2018.) u kojima je glumila Ros Bailey, desnu ruku glavnog junaka Christiana Greya.

Što se pak glumaca u filmu The Idea of You tiče, Anne Hathaway proslavila je uloga Mije Thermopolis u Disneyjevim Princezinim dnevnicima (The Princess Diaries, 2001.) i njihovom nastavku (2004.). Zapažena je bila i njezina glumačka izvedba u Oscarima nagrađenom filmu Planina Brokeback (Brokeback Mountain, 2005.), komediji-drami Vrag nosi Pradu (The Devil Wears Prada, 2006.) te Jadnicima (Les Misérables, 2013.) koji su joj donijeli Oscara za najbolju sporednu glumicu.

Glumila je i u nizu romantičnim komedija, a jedna (u kojoj glumi uz Petera Dinklagea,  upravo ovih dana dolazi u američka kina – She Came to Me.

Frontmana boy banda glumi Nicholas Galitzine (Foto: Amazon Prime Video)

Glavnu mušku ulogu u filmu The Idea of You tumači Nicholas Galitzine koji je glumio Princea Henryja u romantičnoj komediji Red, White & Royal Blue (2023.), a prije toga glumio je u filmu Pepeljuga (Cinderella, 2021.) koji je Camili Cabello, koja je tumačila naslovnu ulogu, bio glumački debi, ali i u ljubavnom glazbenom filmu Purpurna srca (Purple Hearts, 2022.)

Kako smo već napomenuli, redatelj filma je Michael Showalter koji je režirao romantičnu komediju-dramu Spoiler Alert (2022.), a značajan trag ostavio je i kao koscenarist i glumac i to u  Showalter je stekao priznanje svojim koscenarističkim i glumačkim ulogama u franšizi Wet Hot American Summer koja je istoimenim filmom započela 2001. Osim toga, režirao je i za Oscara nominiranu romantičnu komediju Moja ljubavna priča (The Big Sick, 2017.) s Kumailom Nanjianijem i Zoe Kazan u glavnim ulogama.

Scenarij za film napisala je Jennifer Westfeldt, još jedno dobro znano ime u Hollywoodu. Naime, nakon što je njezina gluma u indie film Ljubav Jessice Stein (Kissing Jessica Stein, 2002.) naišala na pohvale, Westfeldt se okušala i kao redateljica, također u indie filmu Prijatelji (Friends with Kids, 2012.) u kojem je i glumila, napisala scenarij i producirala.

O autoru

O autoru