S deset nominacija za najboljeg živućeg redatelja, Scorsese prestigao Spielberga

Martin Scorsese do sad je osvojio jednog Oscara, a ove godine nominiran je za još dva zlatna kipića. Steven Spielberg ih već ima tri, a njima bi u ožujku mogao pridodati još jedan.

Martin Scorsese nadmašio je Stevena Spielberga i postavio novi rekord u broju nominacija za Oscara u kategoriji najboljeg (živućeg) redatelja. Naime, desetu nominaciju zaslužio je kao “glavna i odgovorna osoba” filma Ubojice cvjetnog mjeseca (Killers of the Flower Moon) koji je već dobio niz nagrada, a koji se s ukupno 10 nominacija za ovogodišnju nagradu Oscar (jednu manje od filma Uboga stvorenja/Poor Things, Yorgosa Lanthimosa) prometnuo u značajnog konkurenta filmu Christophera Nolana, Oppenheimeru koji se može pohvaliti s čak 13 nominacija.  

Scorseseova povijesna drama premijerno je prikazana u svibnju u Cannesu, a u američka kina došla je tek krajem listopada. U filmu Leonarda DiCaprija gledamo kao Ernesta Burkharta te Lily Gladstone kao Mollie Kyle koji nam donose istinitu priču o ubojstvima Osagea i ranim danima FBI-a. Iako je Martin Scorsese nedavno izjavio da je DiCaprio pokazao maestralnu glumu te da ga smatra jednim od najboljim glumaca u povijesti filma, 49-godišnji  glumac ove godine nije se našao među nominiranima. DiCaprio je do sada za prestižnu nagradu konkurirao sedam puta, a osvojio ju je 2016., u kategoriji najboljeg glumca i to zahvaljujući ulozi u filmu Povratnik (The Revenant, 2015.). Za razliku od njega, njegova partnerica u filmu, Lily Gladstone, kandidatkinja je za osvajanje Oscara u kategoriji najbolje glumice, a ovom je ulogom već ispisala povijest – kao prva indijanska glumica koja je osvojila Zlatni globus te prva nominirana za Oscara u kategoriji najbolje glumice.

Od šesnaest nominacija, čak deset “redateljskih”

Američkom redatelju talijanskog podrijetla njegovih 11 filmova priskrbilo mu je ukupno 16 nominacija za Oscara, od čega deset u kategoriji najboljeg redatelja. No, kući je do sada ponio tek jedan zlatni kipić i to za film Pokojni (The Departed, 2006.). Ove godine konkurira za dva Oscara – za najboljeg redatelja i, kao producent, za najbolji film – te bi njegovo priznanje iz 2007. moglo dobiti društvo.

Osim za film Pokojni te aktualni Ubojice cvjetnog mjeseca, Scorsese je, kao izvanredan redatelj, za Oscara bio nominiran i za filmove Razjareni bik (Raging Bull, 1980.), Posljednje Kristovo iskušenje (The Last Temptation of Christ, 1988.), Dobri momci (Goodfellas, 1990.), Bande New Yorka (Gangs of New York, 2002.), Avijatičar (The Aviator, 2004.), Hugo (2011.), Vuk s Wall Streeta (The Wolf of Wall Street, 2013.) te Irac (The Irishman, 2020.).  

Iako je već zakoračio u deveto desetljeće života, Scorsese je pokazao da je još uvijek odličan u onome što radi. Dapače, u vrijeme kad je koncentracija publike sve manja, on je dvama dugim filmovima (Irac i Ubojice cvjetnog mjeseca) dobio priznanja i kritike i publike. Spomenuta dva filma označila su i redateljevo prihvaćanje novih trendova. Naime, Irac je snimljen u suradnji s Netflixom, a Ubojice… s Apple TV+, s kojim će već dogovorio i produkciju budućeg filma The Wager u kojem bi opet trebao glumiti Leonardo DiCaprio što će biti njihova sedma suradnja. Martin Scorsese je nedavno nagovijestio mogućnost ponovne suradnje i s umirovljenim glumcem Danielom Day-Lewisom, koji, čini se, nema ništa protiv te ideje.

Spielbergov omjer 23:9

A do novih filmskih projekata i suradnja, slavni redatelj uživa u pažnji koju dobila filmom Ubojice cvjetnog mjeseca te činjenici da je brojem nominacija u kategoriji najboljeg redatelja prestigao mlađeg kolegu. Naime, 77-godišnji Steven Spielberg ostao je na devet nominacija za Oscar u redateljskoj kategoriji, no ukupno se može pohvaliti s čak 23 nominacije, tri osvojena kipića s tendencijom da ih u ožujku bude četiri. Naime, kao Spielberg je, kao jedan od producenata filma Maestro, ovogodišnji kandidat za Oscara u kategoriji najbolji film, a dosadašnja tri kipića osvojio je za filmove Schindlerova lista (Schindler’s List, 1993.) – za najbolji film i najboljeg redatelja – te Spašavanje vojnika Ryana (Saving Private Ryan, 1998.) – za najboljeg redatelja.

O autoru

O autoru