Nakon gotovo 30 godina, Jodie Foster opet u društvu nominiranih za Oscara

Uloga Bonnie Stoll u Nyadu dvostrukoj je oskarovki (Optužena, Kad jaganjci utihnu) donijela, novu, ukupno petu nominaciju za Oscara.

Budući da je riječ o hvaljenoj i globalno dobro poznatoj glumici, gotovo nevjerojatno zvuči podatak da se Jodie Foster na listi  nominiranih za ovogodišnju nagradu Oscar našla nakon gotovo 30 godina. Naime, 61-godišnja glumica kod kuće već ima dva zlatna kipića, a oba je zaslužila kao najbolja glumica i to u filmovima Optužena (The Accused, 1988.) te Kad jaganjci utihnu (The Silence of the Lambs, 1991.). U istoj kategoriji bila je nominirana i zahvaljujući naslovnoj ulozi u psihološko-ljubavnoj drami Nell (1994.). Prvu nominaciju zaslužila je pak u kategoriji najbolje sporedne glumice, glumeći uz Roberta De Nira u Taksistu (Taxi Driver, 1976.), Martina Scorsesea, a i aktualna nominacija odnosi se na istu kategoriju, ali za ulogu trenerice i prijateljice Diane Nyad (Annette Bening) u biografskom filmu Nyad. Dakle, posljednja nominacija ujedno je i prvo takvo priznanje za glumicu u 21. stoljeću.

Pred kamerama od malih nogu

Jodie Foster glumiti još kao dijete, a veliki uspjeh postigla je već kao 15-godišnjakinja i to ulogom maloljetne prostitutke Iris u već spomenutom Taksistu. Ta joj je uloga odmah priskrbila nominaciju za prestižnu filmsku nagradu te najavila blistavu karijeru. Dvanaest godina kasnije osvojila je Oscara i to u istinitoj priči o mladoj ženi Sarah Tobias koja je silovana i ne uspijeva pronaći pravdu na sudu, a već tri godine kasnije gledali smo je u dobro znanoj ulozi FBI-eve pripravnice Clarice Starling koja, u kovu na serijskog ubojicu, pomoć traži od zloglasnog Hannibala Lectera kojega tumači Anthony Hopkins. Nakon sljedeće nominacije za Oscara koju je dobila uklogom “divlje djevojke” Nell, Foster se okušala i kao redateljica (Kući za praznike/ Home for the Holidays, 1995., DaBar/The Beaver, 2011., Igra novca/Money Monster, 2016….), ali i producentica. Nije zapustila ni glumu (Soba panike/Panic Room, 2002., Red letenja/ Flightplan, 2005., Bračne svađe/Carnage, 2011….), a uloga Bonnie Stoll u Nyadu vratila mu je među kandidate za najprestižniju filmsku nagradu.

Svog drugog Oscara za najbolju glumicu osvojila je za ulogu FBI-eve pripravnice Clarice Starling (Foto: Orion Pictures)

Za nju će se boriti zajedno s Emily Blunt (Oppenheimer), Danielle Brooks (The Colour Purple), Americom Ferrera (Barbie) i Da’Vine Joy Randolph (The Holdovers).

Zagovarateljica prava pripadnika LGBTQ zajednica

Osim brojnih obožavatelja glumice, njezinu nominaciju s veseljem su dočekali i pripadnici LGBTQ zajednica. Naime, Jodie Foster i Colman Domingo (nominiran za najboljeg glavnog glumca za ulogu u filmu Rustin), dvoje su deklariranih LGBTQ glumca nominirana za uloge LGBTQ likova.

Osim trećeg Oscara, glumica bi mogla osvojiti i prvi Emmy. Naime, glumica tumači glavnu ulogu u HBO-ovoj seriji True Detective: Night Country, koja je s prikazivanjem započela ove godine pa na nominaciju treba pričekati 2025. Za Emmy je već bila nominirana zahvaljujući ulozi u TV filmu The Baby Dance (1999.), ali i režiji epizode serije Orange is the New Black (2014.). Uloga u Night Country njezina je prva glavna uloga u TV Seriji i već je dobila niz pohvala.

O autoru

O autoru