Jodie Foster: “Nadam se da će ljudima uskoro postati muka od filmova o superjunacima”

Dvostruka dobitnica Oscara pridružila se nizu filmaša koji u posljednje vrijeme sve više otvoreno kritiziraju popularan filmski žanr. Slaže se da se filmovi o superjunacima zabavni, no ističe da u njima nema onoga zbog čega je postala glumica.

Čini se da su filmovi u superjunacima “vruća” tema u Hollywoodu. Naime, sve su češći (negativni) komentari o njima. Primjerice, Martin Scorsese nazvao ih je opasnošću za našu kulturu, a John Woo ističe da ih ne gleda jer više voli “pravu kinematografiju”. Sad se na njih osvrnula i dvostruka dobitnica Oscara, Jodie Foster, koja smatra da je popularnost filmova o superjunacima tek faza, koja, doduše, predugo traje.

“To je faza. Osobno, smatram da ta faza već predugo traje, ali je tek faza, a vidjela sam ih već puno. Nadam se da će ljudima uskoro postati muka od takvih filmova”, rekla je 61-godišnja glumica koja se proslavila ulogom u filmu Martina Scorsesea, Taksist (Taxi Driver, 1976.), u kojem je glumila 12-godišnju prostitutku. Ta joj je uloga već kao 14-godišnjakinji donijela prvi nominaciju za Oscara. Prestižnu je nagradu ipak osvojila kao 26-godišnjakinja, za ulogu u filmu Optužena (The Accused, 1988.) u kojem je glumila žrtvu silovanja koja ne pronalazi pravdu na sudu, a tri godine kasnije i za ulogu FBI-ovke Clarice Starling u filmu Kad jaganjci utihnu (The Silence of the Lambs, 1991.). Ove godine je imamo prilike gledati kao trenericu u biografskom filmu Nyad, a u međuvremenu, Foster se okušala i kao redateljica i to režirajući epizode serija Crno zrcalo (Black Mirror), Orange is the New Black te Tales from the Loop, ali i filmove iz ’90-ih godina prošlog stoljeća, primjerice, Maleni Tate (Little Man Tate, 1991.) i Kući za praznike (Home for the Holidays, 1995.).

Oduševljena Iron Manom, Matrixom, ali…

Dakle, riječ je o svestranoj osobi iz filmske industrije koja je iznijela vlastito mišljenje o jednom filmskom žanru. Naime, ona je istaknula da filmove o superjunacima ne smatra lošima, no na njih gleda kao na filmove isključivo za zabavu, a ne kao na one koji ostavljaju dublji trag na publiku.

Slavna glumica od filmova očekuje više od tek zabave
(Foto: Denis Makarenko/Depositphotos.com)

“Odlični su mi filmovi poput Iron Mana, Black Panthera i Matrixa. Divim im se i smatram ih odličnim načinom zabave, no takvi filmovi nisu oni zbog kojih sam postala glumica. Oni ne mijenjaju živote”, objasnila je Foster koja je, odgovarajući na pitanje što bi savjetovala mladim glumcima, istaknula da treba vjerovati u vlastiti talent i gledati poslove koje se nude i izvan franšiza.

“Morate vjerovati u svoj talent. Možete uzeti dvogodišnju pauzu, živjeti i kad se vratite, bit će posla za vas. Da, možda ga neće biti u nekoj franšizi, no što vas briga?! Svatko od nas ima samo jedan život”, poručuje glumica koja se ovim izjavama pridružila kritičarima ovog žanra. Osim već spomenutih Scorsesea i Wooa, mišljenje s njom dijeli i Jeremy Allen White, zvijezda prošlogodišnjeg filma Bear koju ove godine gledamo u sportskom biografskom filmu The Iron Claw.

“Ne mogu shvatiti da se vrhuncem glumačke karijere smatra uloga u filmu o superjunacima!”, rekao je White što misli o onima koji vjeruju da je važno pojaviti se u filmovima tog žanra.  

Publika se umorila od superjunaka?

I James Cameron, Francis Ford Coppola, Ridley Scott te Quentin Tarantino izrazili su zaprepaštenje zbog popularnosti filmova o superjunacima, a negativne kritike na žanr imaju čak i neki koji su se i samo okušali u njemu (poput Roberta Downeyja Jr. koji je glumio Tonyja Starka u MCU-u).

Čak je i James Gunn, redatelj trilogije Čuvari galaksije (Guardians of the Galaxy) te, zajedno s Peterom Safranom, izvršni direktor DC-a, dao svojevrsnu kritiku žanru primijetivši da se kod publike pojavio zamor od superjunaka.

“Mislim da se pojavio zamor od superjunaka i da to nema nikakve veze sa samim superjunacima. Odnosno, smatram da ima veze s vrstom priča koje se pričaju u filmovima. Volimo Supermana, Batmana, Iron Mana… Volim ih jer su to odlični likovi, no ako se oni pojavljuju u kontekstu hrpe gluposti na ekranu, onda to postaje dosadno”, objašnjava Gunn.

Budući da su Marveli (The Marvels) podbacili na kinoblagajnama, Marvel Studios i svi traže razlog zašto je tomu tako. Tek će vrijeme pokazati je li publika uistinu umorna od superjunaka ili ovaj žanr može vratiti popularnost.

O autoru

O autoru