Oliver Stone: ‘John Wick’ više nalikuje videoigri nego filmu

Četverostruki oskarovac nije oduševljem Marvelovim filmovima ni popularnom franšizom John Wick koje smatra neuvjerljivim, čak i “odvratnima”.

John Wick 4 ending with Keanu Reeves Lionsgate

Čini se da su filmovi s superjunacima i akcije s izvrsno koreografiranim borbama “recept” za odlične zarade na kinoblagajnama. No, kako to biva, nisu svi oduševljeni njima. Ima i onih kojima se oni ne sviđaju pa čak i među istaknutim filmašima. Martin Scorsese i Quentin Tarantino već su prije jasno dali do znanja što misle o takvim filmovima rekavši da više nalikuju lunaparku nego filmu, a nedavno je to učinio i četverostruki oskarovac Oliver Stone koji je otvoreno rekao da nije ljubitelj Marvelovih ili filmova o Johnu Wicku.

Neuvjerljivo

“Četvrti nastavak Johna Wicka pogledao sam u avionu. Film je odvratan! Keanu Reeves ubije tri-četiri stotine ljudi u filmu. Kao ratni veteran moram reći da sve to uopće nije vjerodstojno. Shvaćam da je to film, ali više nalikuje videoigri nego filmu. Izgubio je svaki dodir sa stvarnošću. Koliko se automobila može sudariti? Koliko vratolomija možeš napraviti? Koja je razlika između Brzih i žestokih i nekog drugog filma? Samo jedna stvar za drugom. Bez obzira radi li se o Marvelovom superjunaku ili samo o ljudskom biću poput Johna Wicka, nema nikakve razlike. Nije uvjerljivo”, smatra Stone.

Iako Stone ističe nerealne zaplete i scene, on ne smatra da su ove i slične franšize trenutni problem Hollywooda, nego same filmske industrije.  

“Danas produkcija filma počinje s razmišljam kako ga plasirati i za koju publiku se film radi. U redu je i o tome razmišljati, no nikako nije u redu samo o tome razmišljati. Nastoji se uvijek iznova imati veći hit od prethodnog, a to uništava posao jer pomiče granice, a onda i cijenu filma”, objašnjava slavni redatelj.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Svestrani filmaš

     Stoneova karijera započela je u ranim 70-im godinama prošloga stoljeća erotskim krimićem Sugar Cookies na kojem je radio kao producent, a od tada je bio uključen u različite projekte i priče. Iz njegova bogate filmografije svakako treba istaknuti filmsku verziju potresne knjige američkog pisca, glumca i bivšeg zatvorenika, Billyja Hayesa, Ponoćni ekspres (Midnight Express, 1978.) i Conan Barbarin (Conan the Barbarian, 1982.) kad su scenariji u pitanju, a kao redatelj ostavio je dubok trag filmovima Vod smrti (Platoon, 1986.), Wall Street (1987.), The Doors (1991.), Evita (1996.) i mnogim drugima.

     Njegov posljednji uradak je dokumentarac Nuclear Now (2022.) koji predstavlja nuklearnu energiju kao rješenje za suzbijanje klimatskih promjena. Stone je osvojio četiri Oscara: jedan za najbolji film (Vod smrti), dva za najboljeg redatelja (Vod smrti; Rođen 4. srpnja/Born on the Fourth of July, 1989.) te jedan za najbolji adaptirani scenarij (Ponoćni ekspres) te brojne druge nagrade.

     O autoru

     O autoru