Robert Downey Jr.: Iron Man mi je ‘zapisan’ u DNK

Ovogodišnji dobitnik Oscara za najboljeg sporednog glumca, Robert Downey Jr., objašnjava svoju povezanost s ulogom Iron Mana i što misli o još jednom, jedanaestom repriziranju te uloge.

Zahvaljujući sporednoj ulozi Lewisa Straussa u filmu Oppenheimer (2023.), redatelja Christophera Nolana, Robert Downey Jr. osvojio je svog prvog Oscara, no unatoč tome njegova najznačajnija uloga i dalje ostaje ona Tonyja Starka – multimilijardera, industrijalca i genijalnog inženjera koji postaje Iron Man.

Upravo se ta uloga pokazala presudnom u karijeri ovog, danas 59-godišnjeg, glumca. Ne samo da ga je iznova lansirala u sam vrh Hollywooda, već je i redefinirala njegovu profesionalnu putanju i popularnost. Iako neupitno talentiran, njegovi ozbiljni problemi s ovisnošću su mu krajem ’90-ih i početkom 2000-tih godina gotovo uništili karijeru. Iz “crne rupe” izvukla ga je upravo ulogu Tonyja Starka u filmu Iron Man (2008.). Nema sumnje, bila je to riskantna odluka za Marvel Studios, no pokazalo se da je upravo ona postala najbolji primjer uvriježene izreke: Tko ne riskira, ne profitira.

A profitirao je i Marvel Studios i Robert Downey Jr. koji se kao Iron Man, u periodu od 2008. do 2019., pojavio u ukupno deset filmova. Ta mu je uloga dala priliku za povratak u velikom stilu, a on je liku dao svoju karizma, sarkastični humor i (kako smo i navikli kad je on u pitanju) nevjerojatnu izvedbu.

Ne čudi stoga da je glumac nedavno rekao da se ta uloga nalazi u njegom DNK-u.

Stari znanci

Naime, u zabavnom talk showu Variety Studio: Actors on Actors, Robert Downey Jr. razgovarao je s Jodie Foster. Njih su dvoje surađivali 1995. u obiteljskoj komediji Kući za praznike (Home for the Holidays, 1995.), u kojem je Downey Jr. (s Holly Hunter) glumio, a Foster režirala. Razgovorom o toj suradnji započeli su razgovor tijekom kojeg su se dotakli i ovogodišnje dodjele Oscara za koji je konkurirala i Jodie Foster i to sporednom ulogom trenerice i prijateljice Bonnie Stoll u biografskom filmu Nyad (2023.), redatelja Elizabeth Chai Vasarhelyi i Jimmyja China.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Naravnom pričajući o glumčevoj karijeri nije se mogao ne spomenuti MCU, a kad ga je Foster upitala razmišlja li o tome da ponovo odjene odijelo Tonyja Starka, Robert Downey Jr. bez puno razmišljanja rekao je:

     “Ta je uloga jednostavnu upisana u moj DNK. Riječ je o liku koji mi je vjerojatno najsličniji od svih koje sam ikad glumio, iako je nekako hladniji nego što sam ja. Moram priznati da sam postao iznenađujuće otvoren prema ideji ponovnog odijevanja odijela Iron Mana”.

     Važna uloga i za glumca i za Marvel

     Uloga Iron Mana nije samo bila važna za Downeyjevu karijeru, već i za cijeli Marvelov filmski svemir. Iron Man je postao kamen temeljac MCU-a i figura koja je povezivala različite filmove i likove. Naime, Tony Stark postao je ključni lik u formiranju i vođenju Osvetnika, najmoćnijeg tima superjunaka, a posebno je do izražaja došao njegov odnos s drugim likovima, posebno s Kapetanom Amerikom  (Chris Evans).

     Downeyjev uspjeh kao Iron Mana inspirirao je Marvel Studios da preuzmu rizike i angažira druge glumce s jedinstvenim stilovima i osobnostima, što je dovelo do stvaranja bogatog i raznolikog filmskog svemira. A Iron Man je, kako smo već spomenuli, uvelike utjecao i na samog Roberta Downeyja Jr. Pomogao mu je da prebrodi probleme s ovisnošću, ali i uključio ga u rad organizacija koje pomažu ljudima s problemima ovisnosti i djeci s posebnim potrebama.

     Deset filmova s Iron Manom

     Downeyjeva Iron Man avantura započela je, dakle, 2008. filmom Iron Man, redatelja Jona Favreaua, u kojem Tony Stark postaje Iron Man nakon što je otet i prisiljen napraviti oružje, no umjesto toga stvara svoje prvo odijelo i kreće u borbu protiv zla. Iste je godine, kao Tony Star imao cameo ulogu u filmu Nevjerojatni Hulk (The Incredible Hulk, 2008.), Louisa Leterriera. U Iron Manu 2 (2010.), istog redatelja, Tony se suočava s posljedicama svoje odluke da postane superheroj što mu donosi nove neprijatelje i zdravstvene probleme uzrokovane reaktorom u njegovim prsima.

     Slijedili su Osvetnici (The Avengers, 2012.), redatelja Jossa Whedona, u kojima se Iron Man pridružuje drugim superjunacima kako bi spasio svijet od prijetnje Lokija i izvanzemaljske vojske.

     Sljedeći nastavak, Iron Man 3 (2013.) režirao je Shane Black, a u njemu se Tony, nakon događaja u Osvetnicima, bori s PTSP-jem i suočava se s prijetnjom terorista Mandarina, a u Osvetnicima 2: Vladavini Ultrona (Avengers: Age of Ultron, 2015.), redatelja Jossa Whedona, Iron Man i Osvetnici se suočavaju s prijetnjom koju je Tony nesvjesno stvorio – umjetnom inteligencijom Ultron. Slijedio je film Kapetan Amerika: Građanski rat (Captain America: Civil War, 2016.), koji su režirala braća Russo (Anthony i Joe), a u kojem se Tony Stark i Steve Rogers sukobljavaju oko državnog nadzora nad superjunacima, što dovodi do podjele Osvetnika, dok u filmu Spider-Man: Povratak kući (Spider-Man: Homecoming, 2017.), Jona Wattsa, Stark postaje mentor Peteru Parkeru, pomažući mu da postane bolji Spider-Man. U borbu protiv Thanosa, Iron Man se upušta u filmu Osvetnici: Rat beskonačnosti (Avengers: Infinity War, 2018.), braće Russo, a borba se nastavlja i u filmu Osvetnici: Završnica (Avengers: Endgame, 2019.), istih redatelja, u kojemu se Iron Man žrtvuje kako bi spasio svemir. Bilo je to ujedno njegovo posljednje pojavljivanje u ulozi Iron Mana, a hoćemo li opet vidjeti kao Tonyja Starka ostaje nam vidjeti…

     O autoru

     O autoru