‘Istjerivač đavola: Vjernik’: Najstrašniji horor ikad snimljen dobiva svoj nastavak

Jedan od najuspješnijih horora i najstrašniji film svih vremena dobiva svoj direktan nastavak 50 godina kasnije.

Od smrti njegove trudne supruge u potresu na Haitiju prije 12 godina, Victor Fielding samostalno odgaja njihovu kćer Angelu. Ali kad Angela i njezina prijateljica Katherine nestanu u šumi, samo da bi se tri dana kasnije vratile bez sjećanja na ono što im se dogodilo, to pokreće lanac događaja koji će Victora natjerati da se suoči s najnižim oblikom zla i, u svom užasu i očaju, traži jedinu živu osobu koja je već svjedočila nečemu sličnom: Chris MacNeil.

Kultni horor film koji je podijelio javnost

Istjerivač đavola (Exorcist) je okrenuo više od jedne glave po svom izlasku u kina tijekom božićnih praznika 1973. godine. Ovako eksplicitno uznemirujuć i zastrašujuć film publika još nije imala prilike vidjeti sve do njegova izlaska, a kako je izašao dan nakon Božića, vjerske zajednice, kritičari i dio javnosti su ga još više osuđivali i vidjeli kao nešto čega se treba pod svaku cijenu kloniti. Njihov poziv na bojkot ovog ‘bogohulnog’ filma o demonskom opsjedanju djevojčice učinio je upravo suprotno i pretvorio je cijelu situaciju u najbolji marketing koji je Istjerivač đavola mogao dobiti. Svi su željeli pogledati ovaj zabranjeni film.

The Exorcist Believer
Jennifer Nettles u filmu Istjerivač đavola: Vjernik (Foto: Universal)

Osim što je proglašen najstrašnijim filmom ikad snimljenim, Istjerivač đavola iz 1973. godine je zaradio 441,3 milijuna dolara, i ako se uzme u obzir inflacija tada bi u današnje vrijeme ta brojka iznosila 996,5 milijuna što bi ga učinilo drugim po redu najuspješnijim horor filmom svih vremena, odmah nakon prvog blockbustera ikad snimljenog: Ralje (Jaws, 1975.). Steven Spielbergove Ralje su imale veliku dozu zabave kao i gotovo svi njegovi filmovi te ga neki niti ne smatraju hororom, no Istjerivač đavola je potpuno mračan i uznemirujuć film koji i danas izaziva noćne more svima koji su ga pogledali. Novi Istjerivač đavola: Vjernik (The Exorcist: Believer) nastavlja gdje je original stao prije točno 50 godina i sa sobom donosi nove neprospavane noći za gledatelje.

Novi demonski entiteti i povratak poznatog lika iz originalnog filma

Dok je u originalnom filmu drevni asirski demon Pazuzu zaposjeo djevojčicu Regan MacNeil, sada se priča proširuje na ‘sinkroniziranu opsjednutost’ gdje su dvije djevojčice pod utjecajem demonskih sila. Ovaj puta Pazuzu nema svoje kandže u tome, već se radi o puno zlokobnijem entitetu koji obiteljima opsjednutih donosi stravu i očaj te se oni obraćaju za pomoć jedinoj osobi koja je imala slično iskustvo prije 50 godina, Reganinoj majci Chris MacNeil.

The Exorcist: Believer
Lidya Jewett i Olivia Marcum su pod utjecajem zla u filmu Istjerivač đavola: Vjernik (Foto: Universal)

Oskarovka Ellen Burstyn se nakon 50 godina vraća ulozi Chris MacNeil koja je u vrijeme opsjedanja njene kćeri Regan bila u istoj situaciji kao dvije obitelji koje ju traže pomoć. Ako je netko poznavao svog lika, onda je to Burstyn, te je imala potpunu kontrolu nad njim kako bi on za samu glumicu značio nešto osim samog povratka ulozi. Pridobiti nju da se vrati za Istjerivač đavola: Vjernik nakon toliko godina bio je pravi pothvat, a ona se sigurno ne bi vratila da scenarij nije dobar kao i onaj originalnog filma koji joj je donio nominaciju za Oscara te slavu i ozloglašenost u istom omjeru.

Linda Blair se vraća kao savjetnica za ‘demonske djevojke’

Redatelj, scenarist i izvršni producent filma David Gordon Green je zaslužan za nova opsjedanja i povratak Ellen Burstyn u serijal. Da bi horor bio onaj pravi, iskonski, za sinkronizirana opsjedanja kao što su u novom Istjerivaču đavola, Green je temeljito odradio domaću zadaću i posavjetovao se s mnoštvom stručnjaka na tom polju te onima koji su iskusili neka strana prisustva, ili tako tvrde. Kao i u originalnom filmu, Istjerivač đavola: Vjernik svoju tragediju pronalazi u običnim, svakodnevnim ljudima za koje se čini da bi ih svi mogli poznavati što cjelokupno iskustvo čini još strašnijim.

Linda Blair koja je utjelovila opsjednutu Regan u originalnom filmu se navodno neće vratiti za Vjernika, ali je ipak bila prisutna na snimanju. Blair je savjetnica Oliviji O’Neill i Lidyji Jewett za njihove uloge opsjednutih djevojaka budući da se od njih zahtijeva izvođenje raznih verbalno i fizički užasavajućih stvari koje je ona sama prošla ranije na snimanju. Obožavatelji se svejedno i dalje nadaju njenom barem kratkom pojavljivanju. Ako ne u Istjerivač đavola: Vjernik, onda u jednom od njegova dva nastavka budući da je Vjernik prvi od tri planirana filma.

The Exorcist Believer - Ellen Burstyn
Ellen Burstyn se vratila kao Chris MacNeil za Istjerivač đavola: Vjernik (Foto: Universal)

‘Istjerivač đavola: Vjernik’ kao početak zastrašujuće trilogije

Nastavak filma Istjerivač đavola: Vjernik planiran je za izlazak u travnju 2025. godine, dok za posljednji dio trilogije nema informacija o datumu izlaska. David Gordon Green se za najavljeni nastavak vraća kao redatelj i scenarist, a u tome će mu pomoći Peter Sattler koji s njim piše scenarij i za ostale nastavke.

Trilogiju između ostalih producira Jason Blum putem Blumhousea, jedne od najuspješnijih producentskih kuća u svijetu horora koja iza sebe ima ogromne hitove poput serijala Noć vještica, Podmuklo i Paranormalna aktivnost.

Istjerivača đavola je snimio William Friedkin prema istoimenom romanu Williama Petera Blattyja, te je kultni horor iz 1973. dobio svoja dva nastavka, dva prequel filma i TV seriju. Istjerivač đavola: Vjernik se nastavlja direktno na prvi film, no neće u potpunosti ignorirati nastavke. Ovaj puta očekujte još više nasilnih scena, bogohuljenja, i materijala za noćne more. Na blagajnama kina, sveta vodica se prodaje odvojeno.

U kinima od 12.10.

Trailer:

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     GLUMCI: Ellen Burstyn, Ann Dowd, Leslie Odom Jr., Lidya Jewett, Olivia Marcum, Raphael Sbarge, E.J. Bonilla, Jennifer Nettles
     REŽIJA: David Gordon Green
     SCENARIJ: David Gordon Green, Peter Sattler
     PRODUCENTI: Jason Blum, David Robinson, James G. Robinson
     IZVRŠNI PRODUCENTI: David Gordon Green, Danny McBride, Stephanie Allain, Couper Samuelson, Ryan Turek, Christopher H. Warner, Atilla Salih Yücer
     ŽANR: horor

     O autoru

     O autoru