Mickey Mouse od 1. siječnja 2024. prelazi u javno vlasništvo

Walt Disneyeva maskota će se u nadolazećim godinama sigurno pojavljivati češće nego do sada, a razlog je prelazak lika u javno vlasništvo.

Od 1. siječnja 2024. godine proći će točno 95 godina kako se Mickey Mouse predstavio svjetskoj publici i zaplovio parobrodom na ekranima, a nakon toliko napunjenih godina – njegov lik bit će dostupan svima za korištenje.

Mickey Mouse prelazi u javno vlasništvo, ali ne sve verzije lika

Mickeya Mousea ne treba previše predstavljati, jer vjerojatno ne postoji osoba koja ne zna za najpoznatijeg miša na svijetu. Oni nestašniji bi rekli da je to ipak Jerry, ali on ne vodi ogromnu korporaciju i mlađi je od Mickeyja. Ali Mickey Mouse lik ipak ne ide u javno vlasništvo u obliku kakvog danas poznajemo jer se kroz godine itekako promijenio. Iz tog razloga, u javno vlasništvo prelazi samo njegova verzija iz prvih par pojavljivanja, dok će za prelazak današnjeg Disneyeva miša u javno vlasništvo proći još dugi niz godina.

Mickey Mouse se prvi puta pojavio 1928. godine sa svojim kratkim filmovima The Gallopin’ Gaucho, Plane Crazy i vjerojatno najpoznatijim – Steamboat Willie. Tada je izgledao drukčije s izduženim nosom, malim očima, i povrh svega u crno-bijelom svijetu. Osim njega, ovdje je i Minnie Mouse koja je isto tako drukčijeg izgleda nego što je danas. Oboje su prilično štakorasti i manje atraktivnog izgleda.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Može li horor s Mickey i Minnie naštetiti brendu?

     Ono što bi se moglo, a vjerojatno se i hoće dogoditi, je da će Mickey Mouse i Minnie Mouse završiti kao glavni negativci nekog horor filma ako ne 2024., onda sigurno 2025. godine. Tko zna, možda se samo čeka 1. siječnja da bi se izašlo u javnost s time. Ista stvar se dogodila prošle godine s Winnie the Poohom i Praščićem kad su se njih dvojica za Winnie the Pooh: Krv i med (Winnie the Pooh: Blood and Honey, 2022.) pretvorili u krvožedne ubojice. Bio je to niskobudžetan horor veoma upitne kvalitete, ali je zaradio dovoljno novaca kako bi se počelo sa snimanjem nastavka i osmislio se cijeli filmski svemir temeljen na likovima dječje literature u javnom vlasništvu. Horor film s Mickeyjem nije teško zamisliti jer u Steamboat Willie je bio na korak da ga se nazove sadistom zbog onoga što radi životinjama na brodu.

     Može li horor film s njegovom maskotom naštetiti kompaniji Walt Disney? Ne previše. Barem ne odmah. Disneyev Mickey Mouse je previše poznat i institucija sama za sebe, te neće biti zabune koji je original. Snimanjem novih filmova baziranih na nekoliko starih animiranih crtića ne može naštetiti trenutnom liku već samo obogatiti njegovo naslijeđe, a tko zna, možda tako nešto uspije pozitivno iznenaditi publiku. Ljepota javnog vlasništva je što se odmah na početku zainteresira javnost jer se radi nešto potpuno drukčije s likovima koje svi poznaju. Apsolutno svi s bilo kakvom idejom mogu stvoriti nešto vezano za ‘tog’ lika, samo je potrebna dobra ideja, mašta i sposobnost realizacije.

     Walt Disney Company ima svoj stav o situaciji

     Disney ne brine previše prelazak stare verzije lika u javno vlasništvo, te su poručili: “Na modernije verzije neće utjecati istek autorskih prava za ‘Steamboat Willie’, a Mickey Mouse će nastaviti igrati vodeću ulogu kao globalni ambasador Walt Disney Companyja u našem pripovijedanju, atrakcijama u tematskim parkovima i brendiranim proizvodima.”

     Walt Disney i Ub Iwerks
     Walt Disney (lijevo) i Ub Iwerks (desno) zajedno su režirali ‘Steamboat Willie’, dok je Iwerks bio i animator crtića (Foto: Walt Disney Pictures)

     Trenutne šefove Disneya stvar s javnim vlasništvom vjerojatno uopće toliko ne zamara, no možda će u nadolazećim godinama biti više zabrinuti. Ali to će biti muka nekog drugog, mlađeg direktora koji će jednim dijelom biti prisiljen podijeliti svoj kolač s kreativcima koji ne rade za Disney.

     U Hrvatskoj Mickey Mouse još nije u javnom vlasništvu

     Može li se u Hrvatskoj snimiti Mickey Mouse film bez Walt Disney Companyja? Nije preporučljivo. U SAD-u filmsko ili književno djelo prelazi u javno vlasništvo 95 godina nakon prikazivanja ili izdavanja. U Hrvatskoj je to pravilo ipak malo složenije.

     Da bi filmsko djelo prešlo u javno vlasništvo u Hrvatskoj, mora proći 70 godina od smrti glavnog redatelja, autora scenarija, autora dijaloga i skladatelja glazbe posebno skladane za korištenje u tom audiovizualnom djelu (NN 111/21 Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima, Poglavlje 6., Članak 120). Što se tiče književnog djela, ono prelazi u javno vlasništvo 70 godina nakon smrti autora istog (Članak 119), a to bi se ticalo ranije spomenutog Winnie the Pooha ili Alise u Zemlji čudesa kao književnih likova.

     U Hrvatskoj bi Steamboat Willie prešao u javno vlasništvo tek za 35 godina, dok bi ostala dva filma mogla to za samo 19 zato što su imali različite skladatelje glazbe koji su umrli 1972. i 1988. godine. Stoga, ako na našim prostorima namjeravate snimiti film u kojem će naslovni junak biti Mickey Mouse, morat ćete se još načekati.

     O autoru

     O autoru