Zlatni medvjed za životno bit će dodijeljen Martinu Scorseseu

Legendarni redatelj već je nekoliko puta gostovao na Berlinaleu, a u veljači će dobiti najvažniju festivalsku počasnu nagradu.

Dvadeset šest dugometražnih igranih i šesnaest dokumentarnih filmova trenutačna je bilanca 81-godišnjeg američkog redatelja talijanskog podrijetla kojemu će 20. veljače 2024. godine, na Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu biti dodijeljena nagrada Zlatni medvjed za životno djelo.

Unatoč poodmaklog životnoj dobi, Martin Scorsese i dalje vrijedno radi. Štoviše, prije par mjeseci predstavio je svoj najnoviji film, Ubojice cvjetnog mjeseca (Killers of the Flower Moon), koji, kako je za njega i uobičajeno, traje dugih 206 minuta, a u kojemu (također karakteristično za njega), glume Robert De Niro i Leonardo DiCaprio, glumci s kojima je redatelj već više puta surađivao.

Filmski umjetnik

“Za svakog tko na film gleda kao na umjetnost koja je u stanju oblikovati priču tako da bude istodobno univerzalna i osobna, Martin Scorsese je nenadmašni uzor. Njegovi filmovi pratili su našu povijest, njegovi su likovi živjeli i rasli u nama, njegov pogled na povijest i čovječanstvo pomogao nam je razumjeti i propitati se tko smo i odakle dolazimo. Zato nam je veliko zadovoljstvo i čast ponovno pozdraviti velikog prijatelja festivala i uručiti mu našu najvažniju počasnu nagradu”, stoji u priopćenju do kraja godine aktualnih direktora Berlinalea, Mariëtte Rissenbeek i Carla Chatriana. Naime, od sljedeće godine, vodstvo nad Festivalom preuzima Tricia Tuttle, dosadašnja direktorica britanskog filmskog festivala BFI, a predsjednica žirija sljedećeg festivala bit će američka glumica Lupita Nyong’o.

Berlinale je ponosan što će nagradu dodjeliti “prijatelju Festivala” (Foto: X)

Scorsese je već puno puta bio u Berlinu. Neki od njegovih najpoznatijih filmova prikazani su izvan konkurencije na ovom festivalu (primjerice, Razjareni bik/Raging Bull, 1980.; Bande New Yorka/Gangs of New York, 2002. i Otok Shutter/ Shutter Island, 2010.), a za nagradu je 1992. konkurirao triler Rt straha (Cape Fear, 1991.).

“Berlinski” dokumentarci

Njegov koncertni film Rolling Stones – Vječni sjaj (Shine a Light, 2008.) otvorio je Berlinale 2008. godine, a dokumentarac Pedesetogodišnja rasprava (The 50 Year Argument, 2014.) upravo je u Berlinu 2014. predstavljen kao tada još uvijek nedovršeni film.

Od Scorseseovih filmova svakako treba spomenuti i Taksista (Taxi Driver, 1976.), Dobre momke (Goodfellas, 1990.) te svakako Pokojne (The Departed, 2006.), triler koji je osvojio Oscare za najbolji film, najboljeg redatelja, najbolji adaptirani scenarij te najbolju montažu.

Ovogodišnje, 74. izdanje Berlinalea, koji uz festivale u Cannesu i Veneciji ubraja među najvažnije svjetske filmske smotre, bit će održano od 15. do 25. veljače 2024. godine.

O autoru

O autoru