Kristen Stewart: “I ja sam se šokirala kad su mi ponudili da budem na čelu žirija u Berlinu”

Prvoga dana Berlinala novinarima se predstavio festivalski žiri na čelu s hollywoodskom glumicom Kristen Stewart. Kako će odabrati pobjednika i što je danas znači film, samo su neke od tema o kojima su govorili.

Sljedećih jedanaest dana Berlin će biti filmsko središte svijeta. 73. izdanje Berlinalea, koji će svečano biti otvoren večeras, privući će filmaše i novinare iz brojnih država. Uoči početka festivala ujutro je održana tradicionalna press konferencija s članovima žirija, koji će ove godine odlučiti kome će pripasti Zlatni medvjed za najbolji film.

Na čelu žirija je američka glumica i redateljica Kristen Stewart. S njom će zajedno odlučivati i iranska glumica Golshifteh Farahani, njemačka glumica Valeska Grisebach, rumunjski redatelj Radu Jude, američka producentica Francine Maisler, španjolska redateljica Carla Simón i kineski redatelj Johnnie To.

“Da budem iskrena, malo se tresem. Osjećam težinu zadatka koji je stavljen pred nas. Jedva čekam vidjeti kako će se ovaj žiri ponašati, kakvi ćemo biti na kraju festivala”, kazala je Kristen Stewart na samome početku.

Kriteriji za Zlatnog medvjeda

“Ovo je i za mene šok. Nisam mislila da će me pozvati da predvodim ovakav žiri”, rekla je Kristen Stewart.

Članovi berlinskog žirija: Radu Jude, Valeska Grisebach, Carla Simon, Francine Maisler, Kristen Stewart, Johnnie To i Golshifteh Farahani (Foto: © Dirk Michael Deckbar / Berlinale)

Novinare je na početku najviše zanimalo kojim će se kriterijima žiri voditi dok će odlučivati kome će pripasti Zlatni medvjed.

“Čini mi se da današnji filmovi nisu na jednakoj kvalitetnoj razini kao oni kojih se sjećamo. Nadam se da je to samo kratkotrajni pad. Nadam se da ćemo ovdje vidjeti taj porast kvalitete“, kazao je kineski redatelj Johnnie To.

“Naravno da je odluka o tome što je najbolji film sasvim subjektivna. Bitno je da smo otvoreni, da ne robujemo našim predrasudama. Ne znam za druge, ali ja bih voljela da odaberemo film koji se izdvaja od drugih“, objasnila je Stewart kako će birati najbolji film.

Ubrzo je razgovor skrenuo na temu – što je zapravo film i što danas predstavlja svijetu.

“Film predstavlja cijelo društvo. Ako vlada želi uništiti svoje društvo, prvo će udariti na film. Zato što je film toliko povezan s ljudima. U cijelom svijetu, ako se želite boriti za slobodu, morate se boriti za film“, objasnio je Johnnie To.

Umjetnost je nužna poput zraka

“U zemlji poput Irana, koja je diktatura, umjetnost nije samo filozofsko pitanje, nego i pitanje slobode. Umjetnost je važna jednako kao i zrak. Sretna sam što sam ovdje, što se mogu i dalje boriti za slobodu u filmu i u Iranu“, objasnila je Golshifteh Farahani povezanost Berlina i politike.

“Dok god čovječanstvo postoji htjet ćemo se okupljati i međusobno pričati priče“, naglasila je Farahani.

U moru ozbiljnih tema, malo šale ponudio je rumunjski redatelj Rade Judu. Prije dvije godine upravo je on dobio Zlatnog medvjeda s filmom Baksuzno bubanje ili bezumni pornić. Upitan što je nagrada donijela rumunjskoj kinematografiji, Radu je dao zanimljiv odgovor.

Govno od filma?

“Ne znam kako je nagrada utjecala na rumunjsku kinematografiju. Možda tako što su mi u domovini govorili kako je moguće da Zlatnog medvjeda dobije takvo govno od filma? Ili da sam nagradu dobio zahvaljujući novcu Georgesa Sorosa“, kazao je rumunjski redatelj potvrdivši da i dalje itko nije prorok u svojem selu.

73. izdanje Berlinale bit će otvoreno večeras svjetskom premijerom filma She Came To Me redateljice Rebecce Miller.  Romantična je to komedija o skladatelju (Peter Dinklage) sa stvaralačkom blokadom, koji inspiraciju za novo djelo pronađe nakon kratke veze s kapetanicom riječnog tegljača (Marisa Tomei). Cijela ekipa je došla promovirati film u Berlinu, muz Dinklagea i Tomei tu je i Anne Hathaway, koja će zasigurno privući najviše pažnje na crvenom tepihu.

Berlinski filmski festival traje do 26. veljače.

O autoru

O autoru