‘Ubojice cvjetnog mjeseca’: Vestern Martina Scorsesea ovog listopada dolazi u kina

Kultni američki redatelj Martin Scorsese donosi epski krimi vestern temeljen na istinitoj priči ispunjen velikim glumačkim zvijezdama.

Film prati seriju ubojstava unutar indijanskog plemena Osage u Oklahomi 1920-ih godina. Osage su postali najbogatiji narod na svijetu nakon što je na njihovom teritoriju pronađena nafta. Mnogi su ih zbog toga iskorištavali kako bi došli do novca, što je dovelo do niza ubojstava koja je The Guardian nazvao genocidom protiv američkih domorodaca. Ubojstva se smatraju prvim velikim slučajem koji je istraživao novoosnovani FBI.

Martin Scorseseov prvi vestern film

Redatelja filma i oskarovca Martina Scorsesea se ne mora posebno predstavljati budući da iza sebe ima jednu od najimpresivnijih karijera u svijetu filma. Dok njegov katalog filmova većinom sadrži gangsterske i biografske filmove, ovo je prvi puta da je redatelj s karijerom dugom 60 godina snimio vestern. Priča filma Ubojice cvjetnog mjeseca (Killers of the Flower Moon) se temelji na istinitim događajima o ubojstvima 60 pripadnika plemena Osage, a sve zbog pronalaska “crnog zlata“, nafte, na plemenskom teritoriju. Takav pronalazak bio je jedan od najvećih u to doba i učinio je Osage jednim od najbogatijih naroda tog vremena. Naravno, stigao je bijeli čovjek koji je želio svoj komad kolača uz izliku da želi pomoći.

Ubojice cvjetnog mjeseca
Lily Gladstone, Janae Collins i Jillian Dion kao članice plemena Osage (Foto: Paramount)

Film je nastao prema knjizi Killers of the Flower Moon: The Osage Murders and the Birth of the FBI pisca i novinara Davida Granna. Knjiga je izašla 2017. godine, no čak i prije njena izlaska studio je kupio prava na filmsku adaptaciju.

Nakon što je Covid zaustavio produkciju filma 2020. godine, napokon je krenulo snimanje 2021. s Martinom Scorseseom kao redateljem, scenaristom i producentom. Scorsese je scenarij prema knjizi napisao zajedno sa scenaristom Ericom Rothom koji je zaslužan za neke od najpoznatijih filmova proteklih desetljeća kao što su Forrest Gump (1994.), Zvijezda je rođena (A Star Is Born, 2018.) i Dina (Dune, 2021.).

Priča o povjerenju i idaji

Scorsese je za Ubojice cvjetnog mjeseca okupio sebi poznatu i dugogodišnju ekipu suradnika poput Leonarda DiCaprija s kojim je snimio već pet filmova (Bande New Yorka, 2002., Avijatičar, 2004., Pokojni, 2006., Otok Shutter, 2010., Vuk s Wall Streeta, 2013.). Za razliku od DiCaprija, Robert De Niro je u Scorseseovim filmovima još od ranih 1970-ih i moglo bi se reći da je gotovo njegova muza, te su zajedno snimili devet filmova (Ulice nasilja, 1972., Taksist, 1976., New York, New York, 1977., Razjareni bik, 1980., Kralj komedije, 1982., Dobri momci, 1990., Rt straha, 1991., Casino, 1995., The Irishman, 2019.).

Ubojice cvjetnog mjeseca
Lily Gladstone i Leonardo DiCaprio kao supružnici Ernest i Burkhart Mollie (Foto: Paramount)

U Ubojice cvjetnog mjeseca, De Niro glumi Williama Halea, rančera zlih namjera za kojeg se sumnja da je organizirao ubojstva članova Osage plemena, a kako bi lakše došao do njihove zemlje bogate naftom. Leonardo DiCaprio je u ulozi Ernesta Burkharta, Haleovog nećaka koji je razapet između odanosti svojoj ženi iz Osage plemena i svog moćnog ujaka koji ga je nagovorio da se oženi njome. Prema riječima redatelja, ovo je priča o povjerenju i jednoj dubokoj izdaji, onoj vanjskog svijeta i naroda Osage, kao i Ernesta i njegove žene. Lily Gladstone je u ulozi Ernestove žene, Mollie, i naveliko se šuška kako bi njena izvedba u filmu mogla biti u utrci za zlatnog kipića iduće godine, što bi ju učinilo prvom Indijankom ikad koja bi bila nominirana za Oscara. Neki filmaši poput Spikea Leeja već joj javno daju svoj glas.

Dopuštenje plemena za snimanje na njihovoj zemlji

Da bi se ispričala ova potresna priča iz prošlosti jednog naroda čije posljedice se i danas poznaju, u ulogama ondašnjih domorodaca su pravi potomci plemena Osage, dok je redatelj cjelokupno pleme tražio da se film snimi na njihovoj zemlji kako bi sve bilo što više autentično. Mnogi od njih nisu bili samo glumci već i savjetnici na filmu, dok poglavica plemena Osage i glumica Lily Gladstone hvale Martina Scorsesea što je odlučio prikazati njihovu priču koju rijetki u svijetu znaju, no svi oni oduvijek žive s njom.

Ubojice cvjetnog mjeseca
Robert De Niro i Brendan Fraser kao biznismen William Hale i odvjetnik W.S. Hamilton (Foto: Paramount)

U filmu još glume Jesse Plemons kao FBI agent Tom White koji je došao istražiti ubojstva, Brendan Fraser kao Haleov odvjetnik W.S. Hamilton, a John Lithgow je tužitelj Peter Leaward koji Halea želi strpati iza rešetaka zbog optužbi za ubojstva. U ostalim ulogama su Tantoo Cardinal, Cara Jade Myers, Jack White, Louis Cancelmi, JaNae Collins i mnogi drugi.

Ovog svibnja Ubojice cvjetnog mjeseca imao je svoju premijeru na Filmskom festivalu u Cannesu i iako ih je mnogo, sve se slažu u jednom – Ubojice cvjetnog mjeseca je Scorseseovo remek-djelo. Od starog majstora nitko nije niti očekivao ništa manje, pogotovo kad je okružen talentima De Nira i DiCaprija s kojima ujednačeno “diše” na svakom projektu kojeg rade zajedno.

Ubojice cvjetnog mjeseca je nesumnjivo još jedna vrhunska filmska majstorija Martina Scorsesea koja će zadiviti sve pričom i pejzažima Divljeg zapada, te zaslužuje da se pogleda na najvećem mogućem platnu.

U kinima od 19.10.

Trailer:

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     GLUMCI: Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Lily Gladstone, Jesse Plemons, Tantoo Cardinal, John Lithgow, Brendan Fraser, Cara Jade Myers
     REŽIJA: Martin Scorsese
     SCENARIJ: Martin Scorsese, Eric Roth, David Grann (knjiga “Killers of the Flower Moon”)
     PRODUCENTI: Martin Scorsese, Bradley Thomas, Daniel Lupi, Dan Friedkin
     IZVRŠNI PRODUCENTI: Leonardo DiCaprio, Rick Yorn, John Atwood, Marianne Bower, Lisa Frechette, Niels Juul, Shea Kammer, Adam Somner
     ŽANR: povijesni, kriminalistički, vestern

     O autoru

     O autoru