Zlatni medvjed za dokumentarac o jedinstvenoj bolnici u Parizu

Najboljim filmom na 73. Berlinaleu žiri je proglasio Sur l’Adamant Nicolasa Philiberta, dok je Srebrnog medvjeda za najbolje glumačko ostvarenje osvojila 8-godišnja djevojčica Sofia Otero.

Ovogodišnji Berlinale ili je imao previše sjajnih filmova ili zapravo nijedan film nije bio izvanserijski. Zaključak je to koji se nameće nakon što su na 73. Berlinskom filmskom festivalu nagrade dodijeljene prilično šaroliko.

Festivalski žiri, na čelu s američkom glumicom Kristen Stewart, odlučio je Zlatnog medvjeda dati francuskom dokumentarcu Sur l’Adamant (Na Adamantu) redatelja Nicolasa Philiberta. Nagrada Fipresci, koju dodjeljuje Svjetsko udruženje filmskih kritičara, za najbolji film pripala je, pak, australskoj drami The Survival of Kindness (Opstanak dobrote) Rolfa de Heera. Koja, usput rečeno, nije dobila nijednu nagradu žirija. A publika se odlučila za treći naslov – 20.000 especies de abejas (20 tisuća vrsta pčela) španjolske redateljice Estibaliz Urresole Solaguren.

Nicolas Philibert (Foto: Alexander Janetzko / Berlinale)

Tri žirija, tri različita odabira – dovoljno govori da se u Berlinu favorit nije izdvojio. Takav je bio osjećaj i tijekom cijelog festivala, na kojem su prikazani solidni filmovi, no nijedan nije dobio jedinstvene panegirike.

Tri različita odabira

Inače, festivalski žiri je bio široke ruke. Uz Veliku nagradu žirija, koja je pripala njemačkom filmu Roter Himmel (Crveno nebo) Christiana Petzolda, dodijelili su i „običnu“ Nagradu žirija i to portugalskoj drami Mal Viver (Loši životi) Joãoa Canijoa. Srebrnog medvjeda za najboljeg redatelja primio je Francuz Philippe Garrel za dramu Le grand chariot (Veliki medvjed).

Sofia Otero (Foto: Alexander Janetzko / Berlinale)

Berlinski festival više nema po spolu razdvojene glumačke nagrade, već samo jednog Srebrnog medvjeda za najbolje glumačko ostvarenje. Na 73. Berlinaleu osvojila ga je 8-godišnja španjolska djevojčica Sofia Otero. Žiri je opčinila ulogom u filmu 20.000 especies de abejas (20 tisuća vrsta pčela). Najbolju epizodnu ulogu imala je, pak, austrijska glumica Thea Ehre, zapažena u filmu Bis ans Ende der Nacht (Do kraja noći).

Brojna priznanja

Veliki broj razasutih nagrada na festivalima je uobičajen. Praksa je da film koji osvoji glavnu nagradu ne bude ni razmatran u ostalim kategorijama, kako bi se omogućilo što većem broju filmova da se s festivala vrate s priznanjima.

Zlatnoga medvjeda kući je tako ponio slavni dokumentarist Nicolas Philibert. U filmu Sur l’Adamant prikazao je život u Adamantu, jedinstvenoj dnevnoj bolnici u srcu Pariza. Njezini pacijenti su uglavnom odrasle osobe s mentalnim poremećajima, kojima terapije pomažu da se suoče sa životnim problemima.

O autoru

O autoru