Box office: ‘Čudesan svijet’ drugi vikend na prvome mjestu, no božićni filmovi kreću prema vrhu

‘Čudesan svijet’ je i dalje bio najgledaniji ovog vikenda, ali vidi se da nam Božić dolazi, a tako i gledanost filmova božićne tematike

Iako je ovaj vikend malčice bolji po posjećenosti i zaradi od prošloga, i dalje su brojke slabije za -15% od onoga u isto vrijeme prošle 2021. godine, barem prema boxoffice.hr.

A gdje su blockbusteri?

Osim Svjetskog prvenstva u nogometu koje za vrijeme svog trajanja prema statističkim podacima prošlih godina od kino dvorana odvuče približno 25-30% gledatelja, tome moramo dodatno pribrojati da počinju adventska događanja i da ove godine nije bilo velikog blockbustera u prvom vikendu prosinca.

‘Izgubljen i nađen’ scena iz filma Čudesan svijet © 2022 Disney

Primjerice, prošle godine u isto vrijeme je izašao Dinastija Gucci koji već samim dizajnerskim imenom privuče jako velik dio publike, a s redateljem Ridleyem Scottom i glumačkom postavom od Ala Pacina do Lady Gage još više. Da ne bude zabune, i ove godine imamo izvrsnih filmova, ali bez tako zvučnog imena i all-star glumaca u filmu što bi dodatno povećalo brojke.

Najgledaniji filmovi proteklog vikenda

Na prvom mjestu kao i prošlog vikenda je Disneyeva fantastična avantura Čudesan svijet (Strange World) sa 295.687,00 kn zarade i 8.257 gledatelja koji su odlučili poći na istraživanje novih svjetova. Ovog vikenda je imao veoma mali pad posjećenosti naspram prošlog, za malih -9,6% što je odlično budući da je u drugom vikendu prikazivanja. Za razliku od prošlogodišnjeg Disneyevog Encanta koji se nije uspijevao probiti na vrh, Čudesan svijet je i drugi vikend zadržao prvo mjesto gledanosti.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Drugo mjesto samo prema zaradi ali ne i posjećenosti, ovog vikenda je pripalo Marvelovom Black Panther: Wakanda zauvijek (Black Panther: Wakanda Forever). Povratak u Wakandu je privukao 3.664 gledatelja za vikend sa ukupnim prihodom od ulaznica u iznosu od 186.321,00 kn.

     Na trećem mjestu prema zaradi, no drugom prema gledanosti se našao domaći božićni film koji je u svom četvrtom vikendu prikazivanja – Kapa. Ovog vikenda je imao nevjerojatan porast gledanosti od čak 331,3%, a prikazalo ga je čak 10 kina više nego vikenda ranije. Ova obiteljska priča privukla je 4.365 gledatelja što mu je donijelo zaradu od 118.488,00 kn, što ipak nije bilo dovoljno da završi na drugom mjestu box officea. Wakanda Forever ima dodatnih formata prikazivanja što čini same ulaznice skupljima, te je razumljivo da je taj film zaradio više sa manje gledatelja.

     Miki Manojlović - Stric
     Predrag Miki Manojlović u filmu Stric © Kino Mediteran

     Božićna akcija i opaka partija pokera

     Božićna akcijska komedija Divlja noć (Violent Night) sa Davidom Harbourom iz Stranger Things (2016.) kao Djedom Mrazom koji kriminalcima daje što zaslužuju, zauzeo je četvrto mjesto u prvom vikendu prikazivanja. Prvi film božićne tematike ovog prosinca pogledalo je  2.798 gledatelja pritom zaradivši 117.649,00 kn. Kako ima veoma pozitivne kritike od publike i filmskih kritičara a Božić se tek bliži, mogao bi potrajati na ljestvici najgledanijih duže vremena.

     Za peto mjesto se izborio triler redatelja, producenta i glavnog glumca Russella Crowea Poker Face koji je na partiju života privukao 2.403 gledatelja i sa royal flushem zaradio 99.512,00 kn prvog vikenda prikazivanja.

     Up Next
     You can skip ad in
     SKIP AD >
     Ad will start in..
     Advertisement
     Uključi zvuk
     LIVE
      / 
     • Speed1
     • Subtitles
     • Quality
     • Audio
     Quality
      Speed
      • 2x
      • 1.5x
      • 1.25x
      • 1x (Normal)
      • 0.5x
      Subtitles
       Audio
        Embed this video:
        Copy
        Copy video link:
        Copy
        Chapters
         • Copy video url at current time
         • Fullscreen Exit Fullscreen
         This content is private
         Submit
         Please enter valid password!
         Age Verification
         By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
         ENTER
         or
         EXIT
         Coming Next
         CANCEL

         Novi filmovi u kinima

         Novi filmovi koji su izašli ovog tjedna su još hrvatski psihološki triler Stric koji je na 8. mjestu gledanosti i drama Vrijeme Armagedona (Armageddon Time) na 17. mjestu.

         Stric je originalan žanrovski film kakvog još nismo imali prilike gledati u hrvatskoj produkciji, te je s razlogom ostvario i dobar rezultat. Glavne uloge tumače Predrag Miki Manojlović, Ivana Roščić, Goran Bogdan i Roko Sikavica.

         Drama inspirirana djetinjstvom redatelja Jamesa Graya, Vrijeme Armagedona, smješteno je u 1980-e godine prošlog stoljeća, a  u glavnim ulogama su Anne Hathaway, Jeremy Strong i Anthony Hopkins.

         Poker Face 2022
         RZA i Russell Crowe u filmu Poker Face © Archlight Films

         Domaći najgledaniji filmovi

         Osim Kape i Strica, domaći filmovi na listi najgledanijih prošlog vikenda su popularna i angažirana komedija Marginalci koja je od prošlog tjedna još uvijek na 6. mjestu (6. vikend prikazivanja), ratna drama Šesti autobus na 10. mjestu (3. vikend prikazivanja) i hrvatski kandidat za Oscara, drama Sigurno mjesto na 18. mjestu (5. vikend prikazivanja).

         Ako je film Kapa imao najveći rast u posjećenosti kina naspram vikenda ranije, Black Adam je od svih na listi imao najveći pad od -67,89%.

         Prema cjelokupnoj posjećenosti kina, ovaj vikend je naspram onog ranije imao porast od 20,4%, a i samom zaradom na box officeu se broji porast za 14,7%.

         O autoru

         O autoru