Taika Waititi snimio film o nogometu

Nagrađivani redatelj Taika Waititi snima igrani film Next Goal Wins o uspjehu nogometnog trenera Thomasa Rongena u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2014. Prema najavama riječ je o filmu koji duboko zadire u priču, a redatelj upozorava kako film nije za svakoga.

Nagrađivani redatelj, pisac i glumac Taika Waititi oduševio je publiku hitovima Orao protiv morskog psa (2007.), Boy (2010.), Kad padne mrak (2014.) i Lov na divljake (2017.). Redatelj je megahita Thor: Ragnarok (2017.), cijenjenog i među kritičarima. Njegov posljednnji film, Jojo Rabbit donio mi je i prvog Oscara, za najbolju adaptaciju scenarija. 

Ove godine gledali smo i njegov film Thor: Ljubav i grom (2022), a sada se odlučio pozabaviti drugačijom vrstom projekta.

Film drugačiji od onog na što smo navikli

Radnja filma Next Goal Wins temelji se na istoimenom dokumentarnom filmu iz 2014. godine.

Taj je film priča redatelja Mikea Bretta i Stevea Jamisona o uspjehu nizozemskog nogometnog trenera Thomasa Rongena. On je u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2014. vodio reprezentaciju Američke Samoe, jednu od najslabijih nogometnih nacionalnih ekipa.

Ultimativna priča o autsajderima

U razgovoru za filmski magazin Empire, Waititi je rekao: “To je ultimativna priča o autsajderima. Vrlo mi je važno to što se radnja događa u Polineziji jer su to moji ljudi. Držimo se zajedno.  Kad sam 2014. vidio dokumentarac bilo je kao da vidim sebe i svoju obitelj na ekranu. Omogućiti široj publici pristup tom događaju bio je jedan od mojih glavnih ciljeva.”

Redatelj je dodao: “Predstaviti našu priču ljudima i staviti smeđa lica na ekran bila je velika stvar za mene. Baš mi se svidjelo… Bio je to odličan protuotrov za snimanje Thora i Jojo Rabbita. Nije da postoji nešto negativno u snimanju tih drugih filmova, ali samo mi je jako nedostajao dom.”

Michael fassbender u glavnoj ulozi

Waititi je upozorio publiku na da budu oprezni s očekivanjima: “Ako volite filmove koji su stvarno autentični prema istinitim pričama, onda ćete mrziti ovaj film. Mislim, samo pogledajte dokumentarac ako želite vidjeti što se točno dogodilo. Idemo malo dublje s ovim likovima. Način na koji se sve odvijalo je isti.”

Michael Fassbender glumi Rongena u Waititinom filmu, a film bi trebao doći na velika platna 21. travnja 2023.

O autoru

O autoru