‘Black Panther: Wakanda zauvijek’ uvjerljivo najgledaniji u Hrvatskoj

Kako u ostatku svijeta, tako je i u Hrvatskoj publika željna povratka u Wakandu što brojke i pokazuju.

Šaroliko društvo super-heroja, klauna ubojice i hrvatskog filma je označilo ovaj vikend od 10. do 13. studenog u kinima diljem Hrvatske. Filmovi bazirani na strip junacima su gotovo oduvijek najpoželjniji filmovi za posjet kinu jer privlače starije generacije gledatelja koje su odrasle uz stripove, a novije generacije upoznaju sa svijetom super-heroja i samog stripa. Ovog vikenda taj strip junak je bio Black Panther.

No kao alternativa tome, ovog vikenda pojavili su se i novi naslovi koji nakon Black Panthera predvode rezultat box officea u Hrvatskoj.

Strip junak i manijakalni klaun na vrhu box officea

Najgledaniji film prošlog vikenda Black Panther: Wakanda zauvijek je privukao 21.335 gledatelja i ostvario rezultat od 1.089.176 kn. Ovaj film je bio jedan od najiščekivanijih filmova godine iz više razloga. Prvi je taj da je glumac Chadwick Boseman koji je utjelovio lika Black Panthera preminuo 2020. godine, te je publiku i fanove interesiralo kako će franšiza nastaviti bez glavnog lika. Drugi razlog je što ovaj film označava završetak Faze 4 Marvelovog filmskog svemira (MCU), pa je vjerojatno da će završetkom ovog filma početi novo poglavlje za Marvelove filmove.

Terrifier 2
Terrifier 2 © Bloody Disgusting

Na drugom mjestu gledanosti je horor film Terrifier 2 koji slovi za jednog od najkrvavijih i najmučnijih horor filmova za gledanje koji je izašao u zadnjih nekoliko godina u kina. Ovaj krvavi uradak u prvom vikendu prikazivanja zaintrigirao je 5.055 gledatelja i zaradio 251.452 kn. Odličan start za jedan horor film.

Treće mjesto je pripalo Marginalcima, hrvatskoj komediji čija popularnost ne popušta ni treći vikend nakon izlaska u kina. Ljudi su željni smijeha na vlastiti račun, a Kerekeš i ekipa Marginalaca im to i daju. Film je ovog vikenda pogledalo 6.135 gledatelja i pritom je zaradio 244.320 kn.

DC-ev Black Adam je nakon tri vikenda dominacije hrvatskim box officeom pao na četvrto mjesto najgledanijih filmova te ga je ovog vikenda pogledalo 3.291 gledatelja koji su izdvojili 147.318 kn za konačan rezultat Adamovog četvrtog vikenda u distribuciji.

Kapa 2022 Beanie
Kapa © PomPom Film

Na petom mjestu nalazi se animirana avantura Lola i velika tajna koja je ovog vikenda okupila 4.318 gledatelja sa ukupnom zaradom od ulaznica 144.004 kn. Ovaj obiteljski film definitivno ima jedan od najprivlačnijih filmskih plakata u posljednje vrijeme koji te vuče da pogledaš film.

Novi naslovi u kinima i hrvatski film

Novi naslovi koji su ovog vikenda počeli s prikazivanjem u kinima su obiteljska igrana komedija domaće produkcije Kapa i avanturistička drama/triler Ekstremni uspon. Predivan obiteljski božićni film Kapa (6. mjesto gledanosti)je okupio 2.723 gledatelja i pritom zaradio 89.784,00 kn.
Adrenalinski Ekstremni uspon (12. mjesto gledanosti) sa Ryan Phillipeom je pogledalo 1.327 gledatelja i na temelju toga film je zaradio 54.995,00 kn.

Ekstremni uspon - Summit Fever
Ekstremni uspon © Editus

Domaći filmovi osim već navedenih na listi su hrvatski kandidat za nagradu Oscar Sigurno mjesto na 13. mjestu gledanosti (2. vikend u kinima) i Ljeto kada sam naučila letjeti na 19. mjestu (14. vikend u kinima).

Filmovi koji su na popisu 20 najgledanijih nakon više od 10 tjedana u kinima su Vatreno srce (14. mjesto – 11. vikend u kinima) i DC Liga Super-ljubimaca (18. mjesto – 16. vikend u kinima).

Ovog vikenda u kino je pohrlilo 58.118 gledatelja, što je u odnosu na prošli tjedan porast broja publike za 22%. Uz veću posjećenost kina ovog vikenda, sveukupni box office je isto tako narastao za 33% naspram vikenda ranije a on iznosi 2.525.929,00 kn.

O autoru

O autoru