Ryan Phillippe se vratio u kina s Ekstremnim usponom: Prisjetite se njegovih najboljih filmova

Nekadašnja tinejdžerska zvijezda Ryan Phillippe u alpinističkom filmu Ekstremni uspjeh tumači zavodljivog avanturista. Ljepuškasti Amerikanac iza sebe ima već obimnu filmografiju, a mi smo odabrali njegove najupečatljivije uloge.

Dok je isprva dolazila gledati filmove Ryan Phillippea zbog njegova šarmantna izgleda, publika je nastavila to zbog talenta kojeg je donosio na film. Proslavio se kao mladi glumac krajem 1990-ih u horor filmu, a nakon toga su mu uslijedile glavne uloge u filmovima i u serijama, te i danas rado gledamo njegove filmove a koji se nalaze i na ovom popisu.

Znam što si radila prošlog ljeta

Znam što si radila prošlog ljeta (1997)

Originalni naslov: I Know What You Did Last Summer
Režija: Jim Gillespie
Žanr: horor, misterija
Sinopsis filma: Četvoro prijatelja povezana tragičnom nesrećom ponovno se ujedinjuju kad ih krene uhoditi manijak s kukom u njihovom malom primorskom gradu.
Ryan Phillippe u filmu:
Osim što je bio veliki hit, ovaj film je učinio Ryan Phillippea poznatim i omogućio mu nove uloge.

Studio 54 (1998)

Originalni naslov: 54
Režija: Mark Christopher
Žanr: drama, glazbeni
Sinopsis filma: Antologijski film koji prepričava priču o slavnom Studiju 54, poznatom disko okupljalištu društvene elite New Yorka 1970-ih iz perspektive mladog zaposlenika.
Ryan Phillippe u filmu:
Po izlasku nije bio hit zbog loših kritika i iz razloga što je studio ‘izrezao’ pola filma kako bi se film bolje prodavao, no to je bila greška. Nakon objavljene redateljeve verzije filma koja  je za gotovo 40 minuta duža i Phillippeov lik dobiva potpuno novu osobnost, vremenom je stekao status kultnog filma.

Studio 54
Krivi potez

Krivi potez (2000)

Originalni naslov: The Way of the Gun
Režija: Christopher McQuarrie
Žanr: akcija, kriminalistički
Sinopsis filma: Dvoje lutajućih  kriminalaca dobivaju više nego što su očekivali nakon što otmu surogat majku koja nosi bebu za moćnog, sumnjivog čovjeka i traže otkupninu.
Ryan Phillippe u filmu:
Osim što je pun poznatih lica filmske industrije, ovaj film je prava posveta film-noiru sa svojim likovima od kojih nitko nije potpuno dobar, a Phillippe je dokazao svoje glumačko umijeće.

Zastave naših očeva (2006)

Originalni naslov: Flags of Our Fathers
Režija: Clint Eastwood
Žanr: akcija, povijesni, ratni, drama
Sinopsis filma: Priča o životima šestorice muškaraca koji su podigli zastavu u bitci za Iwo Jimu, jednoj od prekretnica u Drugom svjetskom ratu.
Ryan Phillippe u filmu:
U ovom povijesnom ratnom filmu nominiranom za 2 Oscara, Phillippe je kako bi se pripremio provodio vrijeme sa sinom lika kojeg glumi.

Zastave naših očeva
Gosford Park

Gosford Park (2001)

Originalni naslov: Gosford Park
Režija: Robert Altman
Žanr: misterija, komedija, drama
Sinopsis filma: Smješten u 1930-e, ovaj film okuplja skupinu pretencioznih bogatih i slavnih na vikend opuštanja u lovačkom resortu. Ali kada se dogodi ubojstvo, svaki od ovih zanimljivih likova postaje osumnjičenik.
Ryan Phillippe u filmu:
Film nominiran za 7, i osvojenim jednim Oscarom. Unatoč vrhunskim britanskim glumcima u čitavoj postavi, navodno je za odobrenje financiranja filma trebala talentirana mlada zvijezda, u ovom slučaju Ryan Phillippe, koja bi mogla još poboljšati rezultat filma na blagajnama.

Okrutne namjere (1999)

Originalni naslov: Cruel Intentions
Režija: Roger Kumble
Žanr: romantična drama
Sinopsis filma: Manipulativni polubrat i polusestra iz elitne škole na Manhattanu naprave okladu: on će oduzeti nevinost kćeri novog ravnatelja prije početka semestra.
Ryan Phillippe u filmu:
Film je bio veliki financijski hit, kao i hit među ciljanom publikom, te je potvrdio status Ryana Phillippea kao tinejdžerskog seks-simbola.

Okrutne namjere
Franklyn

Franklyn (2008)

Originalni naslov: Franklyn
Režija: Gerald McMorrow
Žanr: drama, znanstvena fantastika, fantazija, triler
Sinopsis filma: Prikaz slomljenih života četvero ljudi (osvetničkog detektiva, zabrinutog roditelja, ekscentričnog čovjeka u potrazi za ljubavlju i suicidalne umjetnice) dok se bore za preživljavanje u svom religiozno-distopijskom gradu.
Ryan Phillippe u filmu:
Definitivno najneobičniji film na listi, i prema Phillippeovim riječima, drukčiji od svega što je snimio do tada. Velik dio filma Phillippe je pod maskom kao osvetnik, no niti jednom nije korišten dubler već je on sam u svim akcijskim scenama borbi, i to zato jer odmalena uči borilačke vještine te ima crni pojas.

Fatalna nesreća (2004)

Originalni naslov: Crash
Režija: Paul Haggis
Žanr: kriminalistički triler
Sinopsis filma: Građani Los Angelesa s potpuno odvojenim životima pronalaze jedni druge u pričama o rasi, gubitku i iskupljenju.
Ryan Phillippe u filmu:
Phillippe glumi policajca novaka koji je jedan od integralnih likova priče i jedan je od najpoznatijih njegovih filmova. Film je nominiran za 6 i osvojena 3 Oscara.

Fatalna nesreća
MacGruber

MacGruber (2010)

Originalni naslov: MacGruber
Režija: Jorma Taccone
Žanr: akcijska komedija
Sinopsis filma: Bivši specijalni operativac MacGruber pozvan je natrag u akciju kako bi uništio svog najvećeg neprijatelja, Dietera Von Cuntha, koji posjeduje nuklearnu bojevu glavu i spreman je uništiti Washington.
Ryan Phillippe u filmu:
Ryan Phillippe glumi Dixon Pipera, mladog poručnika koji postaje dio MacGruberovog tima. Film je parodija na seriju iz 1980-ih, MacGyver, te je nakon filma 2021. izašla i serija MacGruber gdje Phillippe isto tako glumi Pipera.

Cijena istine (2011)

Originalni naslov: The Lincoln Lawyer
Režija: Brad Furman
Žanr: kriminalistički triler, misterija
Sinopsis filma: Odvjetnik koji brani bogataša počinje vjerovati da je njegov klijent kriv za više od jednog zločina.
Ryan Phillippe u filmu:
Jedna malo drukčija uloga od ostalih u ovome filmu za Phillippea. Ovdje je naizgled pristojan dečko iz imućne obitelji, no u stvari je poremećeni nasilnik. Bez da se otkriva puno, film itekako vrijedan gledanja.

Cijena istine
Ekstremni uspon

Ekstremni uspon (2022)

Originalni naslov: Summit Fever
Režija: Julian Gilbey
Žanr: avanturistički triler
Sinopsis filma: Hrabar san da se popnu na tri najizazovnije planine na svijetu uskoro se pretvori u zastrašujuću noćnu moru za grupu prijatelja kada ih smrtonosna oluja zarobi u blizini vrha i odsiječe svaku nadu u spas.
Ryan Phillippe u filmu:
Phillippe glumi penjača avanturistu u filmu snimljenom na stvarnim lokacijama kroz 5 godina, a sve kako bi se uhvatio savršen kadar. Film koji će vam zasigurno oduzeti dah.

Film u hrvatska kina dolazi 10.11.

O autoru

O autoru