10 najboljih filmova Toma Hanksa

Tom Hanks je američki filmski glumac i producent. Rođen u drugoj polovici 1960-ih u Kaliforniji, 1979. se počinje baviti glumom. Prije nego se proslavio filmovima Philadelphia (1993.) i Forrest Gump (1994.), glumio je u televizijskim i obiteljskim komedijama. Dobitnik je dva Oscara, financijski je najuspješnija filmska zvijezda u povijesti te je jedan od dva glumca čiji su filmovi sedam puta uzastopno zaradili 100 milijuna dolara.

U nastavku navodimo 10 najboljih filmskih uloga Toma Hanksa prema IMDB-ovom popisu iz 2016. godine.

1. Saving Private Ryan (1998.)
Tijekom normandijske invazije u Drugom svjetskom ratu, kapetan John Miller dobiva zadatak pronaći vojnika Jamesa Ryana. Film je režirao Steven Spielberg i dobio je nekoliko Oscara. Na IMDB-u je ocijenjen ocjenom 8,6 od mogućih 10.

2. The Green Mile (1999.)
Na život Death Row čuvara utjecale su optužbe za ubojstvo djeteta i silovanje upućene jednom od njihovih članova. Film je dobio nekoliko nagrada, a režirao ga je Frank Darabont. Na IMDB-u ima ocjenu 8,6 od mogućih 10.

3. Forrest Gump (1994.)
Kennedyjevo i Johnsonovo predsjedništvo, događaji u Vijetnamskom ratu, afera Watergate i drugi povijesni događaji odvijaju se kroz perspektivu čovjeka iz Alabame s nešto nižim kvocijentom inteligencije, a čija je jedina želja naći svoju ljubav iz djetinjstva. Višestruko nagrađivan film režirao je Robert Zemeckis. Na IMDB-u ima ocjenu 8,8 od mogućih 10.

4. Road to Perdition (2002.)
Sin lopovskog moćnika svjedoči ubojstvu koje ga je natjeralo da pobjegne s ocem. Otac na putu prolazi kroz osvetu i iskupljenje. Film u režiji Sama Mendesa na IMDB-u ima ocjenu 7,7 od mogućih 10.

5. Cloud Atlas (2012.)
Istraživanje o tome kako postupci pojedinaca utječu na druge u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Film su režirali Tom Tykwer, Lana Wachowski i Lily Wachowski. Na IMDB-u ima ocjenu 7,4 od mogućih 10.

6. Captain Phillips (2013.)
Snimljen po istinitoj priči kapetana Richarda Phillipsa i piratskoj krađi na američkom brodu iz 2009. Film je režirao Paul Greengrass. Na IMDB-u ima ocjenu 7,8 od mogućih 10.

7. Catch Me If You Can (2002.)
Čuveni umjetnik Frank Abagnale prevario je bogate ljude svojom umjetnošću prijevare. Kako su njegove prijevare postajale veće, uskoro ga je uhvatio FBI agent. Film u režiji Stevena Spielberga na IMDB-u ima ocjenu 8,1 od mogućih 10.

8. The Da Vinci Code (2006.)
Ubojstvo u pariškom Louvreu i tragovi u Da Vincijevim slikama dovelo je do otkrivanja religijskog misterija koji je bio čuvan dvije tisuće godina. Otkriće bi moglo potresti temelje kršćanstva. Film u režiji Rona Howarda na IMDB-u ima ocjenu 6,6 od mogućih 10.

9. Cast Away (2000.)
Direktor FedExa podvrgnut je fizičkoj i emocionalnoj transformaciji nakon prisilnog slijetanja na napuštenom otoku. Film je režirao Robert Zemeckis, a višestruki je dobitnik Oscara. Na IMDB-u ima ocjenu 7,8 od mogućih 10.

10. A League of Their Own (1992.)
Dvije sestre pridružuju se prvoj ženskoj profesionalnoj bejzbol ligi. Dok se bore za uspjeh lige, i njihovo suparništvo raste. Film u režiji Penny Marshall na IMDB-u ima ocjenu 7,3 od mogućih 10.

O autoru

O autoru