Najbolji filmovi Brendana Frasera

Brendan Fraserov najnoviji film, drama ‘Kit’ uskoro dolazi u kina i označava glumčev povratak na velike ekrane, no to sigurno nije jedini film po kojem je ovaj svestrani glumac poznat.

Svoju filmsku karijeru Brendan Fraser je započeo u tinejdžerskim komedijama po kojima je bio poznat 1990-ih i suradnjom s komičarom Pauliem Shoreom. No prava slava je uslijedila tek nakon njegovog do danas najvećeg i najpoznatijeg hita Mumija (The Mummy) iz 1999.

Nakon Mumije i globalne slave, uslijedile su uloge u većim hollywoodskim filmovima sve dok mu karijera nije usporila zbog osobnih i zdravstvenih problema. Tokom tog perioda glumac se više okrenuo glumi u TV serijama koje su prošle zapaženo, a neke gdje tumači jednu od glavnih uloga se i dalje snimaju, poput Patrola prokletih (Doom Patrol, 2019.).

Poslije višegodišnje stanke, ove godine se vraća na velike ekrane u nagrađivanoj i kontroverznoj drami Kit (The Whale, 2022.) koja mu je već priuštila mnoštvo pohvala od strane publike i kritike, a ujedno je i jedan od glavnih kandidata za nominaciju ovogodišnjih nagrada Oscar.

Ususret domaćoj premijeri filma Kit za vas smo sastavili popis njegovih filmova koji su označili glumčevu karijeru, a neke od njih svi i danas rado gledaju iznova.

Encino Man

Pračovjek iz Kalifornije (1992)

Originalni naslov: Encino Man
Režija: Les Mayfield
O filmu: Prva veća uloga Brendana Frasera, a gdje je jedna od glavnih uz Seana Astina i Paulie Shorea. Fraser glumi pračovjeka kojeg dvojica tinejdžera pronađu smrznutog u ledu u svom dvorištu, te ga ‘posvajaju’ i uče ga današnjem načinu života. Iako ga kritike nisu voljele, film je ostvario uspjeh na kino blagajnama istekao kultni status među tinejdžerskim ‘glupim’ komedijama.

Školske veze (1992)

Originalni naslov: School Ties
Režija: Robert Mandel
O filmu: Iako je film snimio na početku svoje karijere, Fraser je u Školske veze ostvario jednu od ponajboljih vlastitih dramskih uloga kao srednjoškolac koji 1959. dolazi u elitnu školu gdje vlada antisemitizam. Bez obzira na dobre kritike i efektivnu poruku, film nije bio komercijalni uspjeh. Osim Frasera, Školske veze je jedan od prvih fimova i ostalih renomiranih glumaca poput Matta Damona, Chrisa O’Donnella i Bena Afflecka.

School Ties
Airheads

Šupljoglavci (1994)

Originalni naslov: Airheads
Režija: Michael Lechmann
O filmu: Šupljoglavci je neslavno propao na kino blagajnama, a kritike ga i danas ne vole. Ali publika je kroz godine ovu još jednu Fraserovu ‘glupu’ komediju pretvorila u kultni film koji ima mnogo epizodnih uloga poput Harolda Ramisa, Davida Arquettea, Lemmy Kilmistera i Rob Zombieja. Adam Sandler, uz Brendana Frasera i Stevea Buscemija jedan od glavnih glumaca, se navodno u 4 ujutro pojavio redatelju na vratima i rekao kako odustaje od filma ako ne uzme Frasera za film. Redatelj, koji je odbijao angažirati Frasera zbog njegove uloge u Pračovjeku iz Kalifornije je popustio kada je upoznao glumca jer je vidio da je on ipak pravi čovjek za ulogu.

George iz džungle (1997)

Originalni naslov: George of the Jungle
Režija: Sam Weisman
O filmu: Prvi veliki box office hit koji je zbog popularnosti Frasera predstavio svoj široj publici, no prvenstveno je bio popularan među tinejdžerima. Fraserovog lika Georgea koji živi u džungli su odgojili majmuni, zaljubljuje u bogatu Amerikanku i neprestano se zabija u stabla njišući se na lijanama. Film je baziran na animiranoj seriji iz 1960-ih, i 2003. snimljen je nastavak koji je izašao direktno u videoteke, ali većina glavnih glumaca je promijenjena, uključujući i Frasera.

Bogovi i čudovišta (1998)

Originalni naslov: Gods and Monsters
Režija: Bill Condon
O fimu: Za svoju ulogu vrtlara u biografskoj drami o redatelju filma Frankenstein (1931) Jamesu Whaleu, Fraser je dobio same pohvale od strane publike i kritike, kao i njegovi kolege na filmu Ian McKellen i Lynn Redgrave. Fraser ovdje glumi homofobnog ratnog veterana koji radi za umirovljenog redatelja koji je homoseksualac. Od svojih početaka karijere sa Pračovjekom iz Kalifornije, ovo je veliki zaokret s ‘glupih’ tinejdžerskih komedija na dramske uloge.

Ljubav iz snova (1999)

Originalni naslov: Blast from the Past
Režija: Hugh Wilson
O filmu: Jedna od ponajboljih romantičnih komedija 1990-ih gdje Fraserov lik, Adam Weber, nakon 35 godina izlazi iz atomskog skloništa i upoznaje svijet današnjice te se zajubljuje. Budući da su njegovi roditelji (Christopher Walken i Sissy Spacek) smatrali kako se vani dogodio nuklearni rat, bili su zatvoreni u skloništu svo to vrijeme, a Adam nakon toga na iskren i nedužan način upoznaje novi svijet i Eve koju glumi Alicia Silverstone. Svi likovi imaju ‘ono nešto’ što čini ovaj film jednim jako ugodnim gledanjem i tema filma je originalna pa još više ostaje u sjećanju.

Mumija (1999)

Originalni naslov: The Mummy
Režija: Stephen Sommers
O filmu: Mumija je bez daljnjega, Fraserov najpoznatiji film i jedan od najboljih avanturističkih filmova uopće. Proglašen je najznačajnijim avanturističkim filmom 1990-ih, te da je Rick O’Connell kojeg glumi Brendan Fraser ‘kalup’ za filmske heroje u budućnosti. Mnogi su ga nazivali Indiana Jonesom za moderne generacije koji je uspio u svemu gdje dotadašnji avanturistički fimovi nisu uspjeli – savršeno je kombinirana akcija, avantura, komedija, romansa, horor i likovi koji se pamte. Mumija je dobila i dva nastavka: Povratak mumije (The Mummy Returns, 2001.) i Mumija: Grobnica zmajskog cara (The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor, 2008.) od kojih je drugi nastavak Fraserov najuspješniji film.

Začaran (2000)

Originalni naslov: Bedazzled
Režija: Harold Ramis
O filmu: Fraser se ulogom šmokljanskog Elliota vratio u vode komedije te u Začaran sklapa pakt s vragom kojeg glumi Elizabeth Hurley, a koja će mu ispuniti 7 želja u zamjenu za njegovu dušu. Film  je veoma šaren po pitanju radnje koja se zasniva na raznolikosti Elliotovih želja, te se Fraser još jednom dokazuje kao izvrstan komičar. Začaran je remake istoimenog fima iz 1967. koji je zapravo moderna verzija njemačke priče o Faustu.

Mirni Amerikanac (2002)

Originalni naslov: The Quiet American
Režija: Phillip Noyce
O filmu: Uz glumačku legendu Michaela Cainea, Fraser je u Mirni Amerikanac dao sjajnu filmsku izvedbu koju su nahvalili kritičari i publika. Film je imao zlu sreću da je trebao izaći tik nakon napada na Svjetski trgovački centar 11. rujna, a publika na testnim projekcijama mu je davala loše ocjene jer je previše ne-američki dok je vladala patriotska atmosfera nakon napada. Film je izašao godinu dana kasnije i to u ograničenoj distribuciji. Ekranizacija je istoimenog romana Grahama Greenea.

Putovanje u središte Zemlje (2008)

Originalni naslov: Journey to the Center of the Earth
Režija: Eric Brevig
O filmu: Nakon avantura u Egiptu u dva nastavka Mumije, Brendan Fraser se okušao na putovanju u središte Zemlje, avanturističkom filmu koji je moderna ekranizacija istoimene knjige Julesa Vernea. Osim što je bio veliki hit, film je bio jedan od prvih blockbustera u to vrijeme koji je sniman 3D tehnologijom koja se polako počela vraćati u modu, ali ipak nedovoljno. Iako nije toliko dobar poput Mumije, ovo je svakako akcijska avantura koju treba pogledati zbog čiste zabave, predivnih vizuala i Brendana Frasera koji je još jednom pokazao koliko dobro mu stoje ovakve uloge.

Kit (2022)

Originalni naslov: The Whale
Režija: Darren Aronofsky
O filmu: Povratnički film Brendana Frasera oko kojeg su gotovo sva kritika i publika jednoglasni – Fraser je izvrstan u ulozi bolesnog pretilog nastavnika homoseksualca. Nakon premijere na Filmskom festivalu u Veneciji, film je dobio višeminutne ovacije i pljesak, nominiran je te ujedno i osvojio niz nagrada za glavnu mušku ulogu, a nominacije i nagrade su uz Frasera dobili redatelj Darren Aronofsky, te glumice Sadie Sink i Hong Chau. Predviđaju mu se nominacije za nagradu Oscar koje još u trenutku pisanja ovog teksta nisu objavljene. Film je ujedno ekranizacija istoimenog kazališnog djela scenarista Samuela D. Huntera. U hrvatskim kinima od 19.01.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     O autoru

     O autoru