‘Ekstremni uspon’: Zastrašujuća ljepota planinskih vrhova

Redatelj Julian Gilbey, i sam zaljubljenik u alpinizam, snimio je avanturistički film Ekstremni uspon, koji zadivljuje uvjerljivim prikazima upona na ‘Veliku trojku’ planinskih vrhova: Matterhorn, Eiger i Mont Blanc.

Gledateljima koji su oduvijek htjeli izazvati prirodu i popeti se na neke od najviših vrhova svijeta, avanturistički film Ekstremni uspon donijet će podijeljene osjećaje.

S jedne strane poželjet će odmah odjenuti alpinističke čizme i pojuriti u planine. Toliko su fascinantne snimke alpskih uspona u koje je britanski redatelj Julian Gilbey ukomponirao svoju priču o mladom engleskom planinaru koji se tijekom jednog ljeta pridružuje prijateljima kako bi osvojili ‘Veliku trojku’ planinskih vrhova: Matterhorn, Eiger i Mont Blanc.

Gospodar svijeta

S druge strane, malo manje avanturistički nastrojeni gledatelji odmah će zaključati vrata i obećati si da ne mrdaju od kuće. Naime, Gilbey uvjerljivo prikazuje da priroda može biti prekrasna, ali ujedno i nemilosrdna. Ako ne poštuješ njezine zakone, ako olako shvaćaš njezine opasnosti, ako u ijednom trenutku pomisliš da si veći od nje – brzo ćete podsjetiti tko je zapravo pravi gospodar ovoga svijeta.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Sam redatelj Julian Gilbey također je planinar. Penjao se na europske vrhove, vidio je pogled s njih i znao je da gledateljima mora pružiti jednaki osjećaj. Kroz veći dio filma Ekstremni uspon to uspijeva.

     ČITAJTE VIŠE: ‘Ekstremni uspon’: Ryan Phillippe u adrenalinskoj borbi protiv planine koja oduzima dah

     Rezultat je to njegovog velikog alpinističkog iskustva, ali i dugotrajne produkcije. Naime, Gilbey je Ekstremni uspon snimao čak četiri godine. Na planinu se vraćao bez glumaca samo kako bi snimio zapanjujuće panorame. Intenzivno je koristio helikoptere za najbolje kadrove. Čak je pojedinačno dolazio s glumcima u različita godišnja doba, znajući koliko, na primjer, Matterhorn može pružiti različitih lica.

     Scene iz Chamonixa

     Ekstremni uspon snimljen je u Chamonixu, francuskom gradu blizu Mont Blanca, najviše planine u Europskoj uniji. Krajolik je apsolutno zapanjujući, a Gilbey ga je snimio dovoljno uvjerljivo da fascinira gledatelje.

     U tom smislu, Ekstremni uspon ima dosta sličnosti s još jednim filmom o čovjeku u skladu/sukobu s prirodom.  Luc Besson je 1988. snimio Veliko plavetnilo uvelike se oslanjajući na svoje iskustvo i ljubav prema ronjenju. No, dok njegovi junaci streme prema dubini, Gilbeyevi likovi gledaju prema vrhu. Sve ih pokreće ista strast – osjetiti zajedništvo s prirodom. A gledatelji tu strast osjećaju.

     Kako ta strast pogađa ljude bez obzira na podrijetlo, status i mjesto rođenja, tako i Ekstremni uspon ima šaroliku glumačku ekipu. Englez Freddie Thorp, Amerikanac Ryan Phillipe te Francuzi Michel Biel i Mathilde Warnier pridonose  uvjerljivosti međunarodne alpinističke ekspedicije.

     Ekstremni uspon dolazi u hrvatska kina 10. studenog.

     O autoru

     O autoru