‘Istjerivač đavola: Vjernik’ poštuje original, ali i nudi novi pogled na đavolje trikove

Kao što su napravili i s Noći vještica, producent Jason Blum i redatelj David Gordon Green zanemarili su sve što je snimljeno nakon originalnog Istjerivača đavola i na njemu izgradili novu priču o egzorcizmu.

Ako je najveći đavolji trik to što je uspio uvjeriti ljude da ne postoji, onda je Hollywood najveći neprijatelj vraga. Jer, kada se podvuče crta, ni Freddy ni Jason ni bilo koji drugi filmski negativac na velikom platnu nisu dobili toliko prostora kao pali anđeo Lucifer u svim svojim oblicima. Toliko publiciteta sigurno ne može biti dobra stvar za nekoga tko ovim svijetom želi hodati anonimno.

Zato se treba nadati da je sjajni redatelj William Friedkin, nakon što je u kolovozu završio ovozemaljsko putovanje, otišao u raj te tako izbjegao pakao i neugodni susret s vragom. Naime, upravo je njegov Istjerivač đavola iz 1973. jedan od onih filmova koji su nečastivom donijeli ponajviše publiciteta. Snimljen prema istoimenom romanu Williama Petera Blattyja, efektnim prikazom egzorcizma film je prestrašio brojne gledatelje u kinima, ali i zaradio zaradila 10 nominacija za nagradu Oscar, postavši prvi horor film ikada nominiran za najbolji film.

Ništa ne postoji osim originala

Pola stoljeća kasnije priča o vragu koji ulazi u nevina tijela i duše na novome je početku. Da, originalni Istjerivač đavola već je imao nekoliko nastavaka, ali i prequela te čak i (neuspješnu) TV seriju, ali novi hollywoodski hororac Istjerivač đavola: Vjernik na sve je to samo – zatvorio oči. Povučeni uspješnom novom trilogijom Noć vještica kojom su osvježili već umorni serijal, producent Jason Blum i redatelj David Gordon Green odlučili su isti magični dodir upotrijebiti na Istjerivaču đavola.

Dakle, Istjerivač đavola: Vjernik zanemaruje sve što je snimljeno nakon Friedkina. Pozicionira se kao njegov jedini nasljednik, i to ne samo zastrašujućim prikazima egzorcizma, već i vraćanjem pred kameru Chris MacNeil, majka opsjednute djevojke koju i u originalnom, ali i novom filmu glumi Ellen Burstyn. Sama ta činjenica zasigurno će privući obožavatelje Friedkinovog filma, no nije to jedina poslastica koju su Blum i Green pripremili gledateljima.

Ellen Burstyn i David Gordon Green na setu filma ‘Istjerivač đavola: vjernik’ (Foto: Universal Studios)

Iako kroz niz scena odaje počast originalu, Istjerivač đavola: Vjernik ne bježi od činjenice da je proizvod ovoga doba. Scene egzorcizma još su eksplicitnije, glumački ansambl je brojniji i raznovrsniji, a u borbi protiv vraga likovi se ne uzdaju samo u kršćanstvo, već i druge religije.

Treba – vjerovati

Glavni lik horor filma Istjerivač đavola: Vjernik je Victor Fielding (glumi ga Leslie Odom Jr.),koji nakon smrti supruge samostalno odgaja danas 13-godišnju kćer Angelu (Lidya Jewett). No, kada se Angela i njezina prijateljica Katherine (Olivia O’Neill) nestanu u šumi, samo da bi se tri dana kasnije vratile bez sjećanja na ono što im se dogodilo, pokrene se niz događaja koji će natjerati Victora da se suoči sa zlom te u svom užasu i očaju, potraži jedinu živu osobu koja je već svjedočila nečemu sličnom: Chris MacNeil.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Naravno, film ne bježi od samoga sebe, pa se odmah može pretpostaviti da je centralni dio priče egzorcizam. Vrag opet prijeti uvučen u one najnevinije. No, da bi ga se pobijedilo potrebno je zaboraviti na njegov najveći trik i početi – vjerovati.

     Kombinirajući stare vizije s novim idejama, redatelj David Gordon Green efektno uvlači gledatelja u priču. Sloj po sloj otkriva sve nijanse kompleksnosti vjerovanja. Iako na prvi pogled najviše privlači efektnim prikazima opsjednutosti, upravo mu to poigravanje s odnosom osobnog vjerovanja i nadrealnih stradanja donosi dimenziju više.

     O autoru

     O autoru