‘Renfield’: Kako pobjeći iz Drakulinog zagrljaja?

U novom filmu o Drakuli glavni lik je – njegov pomoćnik Renfield. U horor komediji Renfield glumi ga Nicholas Hoult, a priča o vjernom pomoćniku koji se želi maknuti od svojeg krvavog šefa intrigantna je mješavina horora, akcije i komedije.

Priču o Drakuli svi znaju. Bram Stoker je 1897. objavio roman Drakula, inspiriran legendama o čudovišnom transilvanijskom grofu Vladu Tepešu. Horor priča bila je instant hit, uskoro su uslijedile i brojne filmske ekranizacije, a Drakula i njegovi brojni detalji – od zašiljenih očnjaka preko izbjegavanja sunca i češnjaka pa sve do pretvaranja u šišmiša – ušli su u pop kulturu.

No, gdje je tu R. M. Renfield? Vjerni Drakulin pomoćnik s njim je od samoga početka, odnosno od prvog spominjanja u Stokerovom romanu Drakula. Ipak, iako već imaš više od 125 godina, za njega znaju samo najveći zaljubljenici u horor priče.

Kako biste se vi osjećali da ste već 125 godina uz jednu od najpoznatijih osoba na svijetu? Sve radite za njega, pomažete mu da održi slavu i mladost, a nikada ne dobijete ni – hvala. Čak nitko ni ne zna za vas!?

Vjerni pomoćnik Renfield

Upravo je iz takvog osjećaja stvorena horor komedija Renfield redatelja Chrisa McKaya. Nastala prema ideji Roberta Kirkmana, autora stripa Živi mrtvaci, priča je to koja na intrigantan način pokazuje zašto je Drakula nepobjediv. Naravno, u brojnim filmovima pozitivci često unište Drakule, ali on uvijek ustane iz mrtvih. Zašto? Zato što ima vjernog pomoćnika koji mu svaki put pomogne da vrati staru moć. Taj je pomoćnik R. M. Renfield.

No, nešto se promijenilo. Vrijeme je današnje. Mjesto New Orleans. Drakula je na dnu svoje moći. A Renfield sve češće razmišlja kako bi morao pobjeći iz te toksične veze. Hoće li se moći izvući iz Drakulinog zagrljaja?

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Odgovor na to pitanje redatelj McKay mogao je potražiti kroz različite žanrove. Mogao je Renfield biti krvavi horor gdje Drakula proždire sve što vidi. Mogla je to biti egzistencijalistička drama, gdje se Drakula uopće ne vidi, a jedini demoni s kojima se Renfield bori su oni unutar njega. Rješenje je moglo biti i akcijski spektakl kao što je bio film Drakula: Neispričana priča. A mogla je biti i screwball komedija poput Bala vampira Romana Polanskog. Što je McKay odabrao? Pa, pomalo od svega.

     Krvi svugdje po platnu

     Ljubitelji horora bit će zadovoljni s količinom krvi „prosute po platnu“. Naravno, tu briljira Nicolas Cage kao neodoljivi Drakula. Kada ga vidite kako se šepuri, pomislite da i nije toliko strašan, ali potrebna je samo sekunda da se pretvori u čudovište koje nikako ne želite susresti.

     Intrigantan scenarij Ryana Ridleya ipak ne zasniva se samo na krvavim situacijama. Kako se Renfield pokušava uklopiti u normalnost suvremenog života (što god da to je) tako ga i priča vodi kroz grupe potpore i razne ostale self-help načina na putu odvajanja od „groznoga šefa“. Dosta je tu ironije, zgodnih poigravanja s klišejima, a, što je najvažnije, cijeli taj put je – zabavan.

     Nicolas Cage kao Drakula (Foto: Universal Pictures)

     U tome veliku ulogu ima i glavni glumac Nicholas Hoult. Britanski glumac iza sebe već ima impresivnu filmografiju – od dječačkog nastupa u komediji Sve o jednom dječaku preko filmova Miljenica i Tolkien pa sve do sjajne serije Velika i nedavnog hita Meni. Kao Reinfeld Hoult je vrlo uvjerljiv. Dojmljivo portretira čovjeka na životnoj prekretnici, sa svim nesigurnostima i tjeskobama, ali isto zna biti okrutan i odlučan, baš kao što i treba biti čovjek koji je stoljećima hranio najveće zlo.

     93 minute horora, akcije i komedije

     U toj mješavini horora, akcije i humora, dozu smijeha pruža komičarka Awkwafina. U filmu tumači Rebeccu Quincy, prometnu policajku koja postane Renfieldov ljubavni interes. Njihov je odnos možda i najslabija karika filma, ali ipak pridonosi da ton filma ne skrene previše u krvavo divljanje.

     Tko će uživati u Renfieldu? Oni koji vole kako se Taika Waititi poigrava s horor žanrom u Kad padne mrak, ali i ljubitelji horor pretjerivanja viđenog u serijalu Zla smrt. Ako dozvolite da Renfield uđe u vaš svijet, pred vama je 93 minute horora, akcije i komedije.

     O autoru

     O autoru