George Clooney režira novi film koji će premijeru imati na Božić

The Boys in the Boat deveti je njegov film u kojem je preuzeo ulogu redatelja, a riječ je o adaptaciji publicističkog romana koji govori o uspjehu američkih veslača na Olimpijskim igrama u Berlinu.

Baš kao i Angelina Jolie, i George Clooney trenutačno vrijeme provodi iza kamere. Naime, MGM je u “Peopleu” objavio prve fotografije popularnog glumca i redatelja sa seta njegovog novog (redateljskog), devetog filma. Riječ je adaptaciji publicističkog romana “The Boys in the Boat: Nine Americans and Their Epic Quest for Gold at the 1936 Berlin Olympics” koji je napisao Daniel James Brown, a koji je objavljen 2013. godine. Roman donosi lijepu američku sportsku priču s Olimpijskih igara u Berlinu koja je, zbog velikog uspjeha atletičara Jessea Owensa ostala u sjeni. Naime, Owens je u Berlinu osvojio čak četiri zlatne medalje (na 100 m, u skoku u dalj, 200 m i u štafeti) i taj je rekord držao punih 48 godina, dok njegov podvig, na Olimpijskim igrama u Los Angelesu 1984., nije ponovio Carl Lewis. Osim toga, o Owensu se nije pričalo samo zbog izvrsnih sportskih rezultata, nego i zbog rasne netrpeljivosti koju je u Berlinu navodno pokazao Adolf Hitler. Navode da mu nije čestitao na pobjedama, Owens je to u svojoj autobiografiji odbacio, no svejedno više se pričalo o tome nego o veslačkom timu Sveučilišta Washington koji je izborio plasman na Olimpijskim igrama te pobijedio u kategoriji muški osmerac s korimilarom.

Kako stoji u službenom sinopsisu, “ova istinita priča prati skupinu autsajdera koji, na vrhuncu Velike depresije, dolaze u središte pozornosti i bore se za olimpijsko zlato s elitnim veslačkim reprezentacijama”.  

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Kako smo već rekli, film The Boys in the Boat režira George Clooney prema scenariju Marka L. Smitha, a u njemu glume Joel Edgerton (The Stranger, 2022.), Callum Turner (Čudesne zvijeri: Grindelwaldova zlodjela/Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald, 2018.), Chris Diamantopoulos (The Truth About Lies, 2015.), Jack Mulhern (Groblje kućnih ljubimaca/Pet Sematary, 2019.), Sam Strike (American Outlaws, 2023.), Luke Slattery (New Amsterdam, 2018.-2023.), Thomas Elms (Spirala/Spiral, 2019.), Tom Varey (6. sezona serije Igra prijestolja/Game of Thrones), Bruce Herbelin-Earle (Free Rein, 2017.-2019.), Wil Coban (The Liberator, 2020.), James Wolk (Mad Men, 2013.-2014.), Hadley Robinson (Vrijeme pobjede: Uspon dinastije Lakersa/Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty, 2022.) i Courtney Hengeler (Cobra Kai, 2018.-2023.).

     Karta za raj Julia Roberts i George Clooney
     Posljednji film u kojem smo ga gledali bio je ‘Karta za raj’ u kojem je glumio s Julijom Roberts (Foto: Universal)

     Clooney je svoj holivudski put započeo kao glumac i to u hororu Grizzly II: Revenge (1983.). Uslijedilo je još nekoliko filmova istog žanra te akcija, no s vremenom se profilirao u glumca za romantične komedije i drame, no nikada nije oklijevao okušati i u nečemu sasvim drugačije pa je tako 1997. glumio i Batmana u filmu Joela Schumachera Batman i Robin.

     Posljednji filmovi u kojima smo ga mogli gledati su romantična komedija Karta za raj (Ticket to Paradise, 2022.) u kojoj je glumio uz Juliju Roberts, a glavnu ulogu, s Bradom Pittom, ima i u filmu redatelja i scenarista Jona Wattsa Wolves, čiji datum početka prikazivanja tek očekujemo.

     No, osim ispred kamera, Clooney sve češće sjeda i u redateljski stolac. Biografski špijunski film Ispovijest opasnog uma (Confessions of a Dangerous Mind, 2002.) njegov je redateljski debi, a slijedila je drama Laku noć i sretno (Good Night, and Good Luck, 2005.) koja je bila nominirana za šest Oscara. Uslijedila je sportska komedija Prljava igra (Leatherheads, 2008.), politička drama Martovske ide (The Ides of March, 2011.), ratna drama Odred za baštinu (The Monuments Men, 2014.), kriminalistički film Predgrađe (Suburbicon, 2017.) za koji je scenarij pisao s braćom Coen i  Grantom Heslovom, zatim SF Ponoćno nebo (The Midnight Sky, 2020.), drama The Tender Bar (2021.) i sad radi na The Boys in the Boat koji bi konopremijeru trebao imati na sam Božić, 25. prosinca.

     O autoru

     O autoru