Clooney želi snimiti još jedan nastavak ‘Oceanovih 11’, no ne i redatelj Soderbergh

George Clooney potvrdio je da postoji scenarij za četvrti film, te je, baš kao i Matt Damon, uzbuđen zbog mogućnosti da bude i snimljen.

Iako je trenutačno zaokupljen promocijom svog devetog redateljskog projekta, The Boys in the Boat (2023.), George Clooney ne skriva entuzijazam vezan uz buduće filmove, bez obzira na to s koje strane kamere će se naći u njima. Tako je u razgovoru s novinarima otkrio da je završen scenarij za četvrti nastavak priče o Dannyju Oceanu koja je započela filmom Oceanovih jedanaest u kojem on okuplja pljačkaše-profesionalce za veliku pljačku, ali dijelom i za privatnu osvetu.

“Sada imamo jako dobar scenarij za još jedan nastavak, tako da ćemo možda na kraju raditi još jedan film. Scenarij je sjajan i ne bih ga zvao Oceanovih 14 jer je sličniji filmu u Velikom stilu (Going in Style)”, rekao je Clooney misleći na film iz 2017., zapravo remake filma iz 1979., koji prati skupinu umirovljenika koji se, kada im dosadi njihova svakodnevica, upuštaju u pljačku kako bi u svoj život unijeli malo zabave.

Četiri uspješna filma

U franšinzi Oceanovih jedanaest najpoznatija je trilogija redatelja Stevena Soderbergha koja je započela istoimenim filmom iz 2001. koji se, pak, temelji na filmu Oceanovih 11 (Ocean’s 11) iz 1960., redatelja Lewisa Milestonea, u kojem su glumili Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis Jr. i Angie Dickinson.

Holivudskih zvijezda nije nedostajalo ni u filmu iz 2001. Naime, uz Clooneyja u ulozi Dannyja Oceana, u njemu glume Matt Damon, Andy García, Brad Pitt, Julia Roberts, Casey Affleck, Don Cheadle, Bernie Mac, Elliott Gould, Scott Caan, Eddie Jemison, Carl Reiner te Qin Shaobo.

Clooney u filmu glumi Dannyja Oceana koji okuplja profesionalce za pljačku casina (Foto: Warner Bros.)

Slijedio je nastavak Oceanovih 12 (Ocean’s Twelve, 2004.) koji je glumačku ekipu obogatio još nekim dobro poznatim glumačkim zvijezdama –  Catherine Zeta-Jones, Bruce Willis – a u trećem filmu, Oceanovih 13 (Ocean’s Thirteen, 2007.), pojavio se i Al Pacino.

Sva tri filma režirao je, dakle, Steven Soderbergh, redatelj koji se proslavio već svojim debitantskim filmom Seks, laži i videovrpce (Sex, Lies, and Videotape, 1989.), a kvalitetu potvrdio i filmovima Daleko od očiju (Out of Sight, 1998.), Erin Brcokovich (2000.) te kriminalističkom dramom Traffic (2000.) za koji je nagrađen Oscarom kao najbolji redatelj.

Završena priča

A ako se Soderbergh pita, priča o Dannyju Oceanu i njegovom društvu je – završena. On je, naime, još 2007., nakon objave filma Oceanovih 13 rekao da osjeća da je ta serija, što se njega tiče, zaključena.

“Sljedeći film u franšizi ne vidim kao svojoj korak naprijed, jurim za nečim drugim”, rekao je tada Soderbergh pa je tako Oceanovih osam (Ocean’s 8, 2018.) režirao Gary Ross. Riječ je o ženskoj ekipi pljačkaša koje predvodi Dannyjeva otuđena sestra Debbie Ocean koju pak glumi Sandra Bullock, a ostatak glumačke postave čine Cate Blanchett, Anne Hathaway, Mindy Kaling, Awkwafina, Helena Bonham Carter, Sarah Paulson i Rihanna.

‘Oceanovih 8’ je, baš kao i prethodni filmovi iz franšize, dobio pozitivne kritike (Foto: Warner Bros.)

Trenutačno je pak u pripremi prednastavak filma Oceanovih jedanaest. Naziv filma još uvijek nije poznat, no poznato je da će ga režirati Jay Roach te da će glavne uloge tumačiti Margot Robbie i Ryan Gosling. Radnja filma odvija se ’60-ih godina prošlog stoljeća u Europi, i u njemu je, navodno, riječ o rođenju Dannyja Oceana.

O uspjehu franšize najbolje govore brojke. Naime, filmovi iz trilogije zaradili su više od milijardu dolara, dok je njihov ukupni budžet iznosio 280 milijuna dolara. Iako je najbolje kritike dobio prvi film iz trilogije, i ostala dva publika je ocijenila zabavnima, baš kao i Oceanovih 8 koji je također dobio pozitivne kritike i zaradio gotovo 300 milijuna dolara.

Nema sumnje da bi zabavna pljačkaška priča i glumačka postava sastavljena od samih zvijezda, opet polučila odličan uspjeh na kinoblagajnama. George Clooney i Matt Damon već su izrazili interes za sudjelovanje u novom filmu, no hoće li isto učiniti i ostali, tek nam ostaje vidjeti…

O autoru

O autoru